«Σκουπίδια» και «απαράδεκτους ισχυρισμούς» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσα αναφέρονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περί δήθεν απώθησης προσφύγων από την Ελλάδα προς την γείτονα με βίαιες μεθόδους.
Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά τα θέματα «γιατί αφορούν την Ελλάδα κι όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέρριψε με έντονο και κατηγορηματικό τόνο τα όσα «απαράδεκτα» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι το υπόδειγμα στην Ευρώπη και στην υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών.
«Επιχειρεί ο Τσαβούσογλου να διδάξει στους Έλληνες και στην Ελλάδα ήθος»
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε σε δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις οποίες μεν διαχωρίζουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, θέτουν δε ερωτήματα και αφήνουν να εννοηθεί ότι «κάτι διαφορετικό κάνει η σημερινή κυβέρνηση από αυτά που γίνονταν έως τώρα».
«Επιχειρεί ο Τσαβούσογλου να διδάξει στους Έλληνες και στην Ελλάδα ήθος, προστασία των μεταναστών κι έκανε κάποιες καταγγελίες και υπήρξε και δήλωση του κ. Χαρίτση που έλεγε ότι «ανεξάρτητα από τον κ. Τσαβούσογλου που εργαλειοποιεί το ζήτημα υπάρχουν ερωτήματα». Να είστε πιο προσεκτικοί. Να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί ορισμένα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν αφορούν εσάς ή εμάς, αλλά αφορούν την Ελλάδα» είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοϊδης και ανέγνωσε προς την Επιτροπή τα όσα αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από δυο μέρες.
Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επανέλαβε τον ισχυρισμό πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές απωθούν δια της βίας μετανάστες πίσω στην Τουρκία. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιληφθεί του ζητήματος και να μην το αρνείται. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης εκτόξευσε ευθείες απειλές, λέγοντας πως έχει έγγραφα και ντοκουμέντα που δείχνουν το βάναυσο τρόπο με τον οποίον μεταχειρίζονται οι ελληνικές αρχές τους μετανάστες. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι το 2018 11.867 μετανάστες απωθήθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα, τους πρώτους 10 μήνες το 2019 άλλοι 25.000. Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν πολλές φορές σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και απωθήθηκαν στα σύνορα της Τουρκίας, συνοδευόμενοι από Έλληνες αξιωματούχους».
«Προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ»
«Αυτά λένε οι Τούρκοι. Κι εσείς κάνετε ερωτήσεις και κάνετε και δηλώσεις. Σας παρακαλώ πολύ. Προσοχή. Αυτά εδώ εγώ τα θεωρώ σκουπίδια. Αυτά που λέγονται τα θεωρώ απαράδεκτα πράγματα. Διότι υπήρξαν τέτοια ερωτήματα για το τί τρέχει τελικώς; Να τί τρέχει, λένε οι Τούρκοι. Αυτά τα δεχόμαστε εμείς; Γιατί, εγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ να πω τέτοια πράγματα. Και δεν δεχόμουν όχι μόνον να πω τέτοια πράγματα, αλλά θα υπερασπιστώ την ελληνική μεταναστευτική πολιτική κι όχι να αφήνω υπόνοιες ότι κάποιοι στο Αιγαίο ή αλλού προβαίνουν σε ενέργειες διαφορετικές δήθεν, από την προηγούμενη περίοδο, οι οποίες προσβάλλουν τα ανθρωπιστικά μας καθήκοντα. Προς Θεού, ας μην ανοίξουμε τέτοια συζήτηση. Δεν είναι σωστό. Απευθύνομαι και στον κ. Μουζάλα και στον κ. Βίτσα. Ειλικρινά δεν είναι καλή κουβέντα αυτή. Γιατί εμείς είμαστε το υπόδειγμα στην Ευρώπη και στην υποδοχή και στην φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών» είπε συγκεκριμένα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σχετικώς με το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και τον φόβο που εκφράζουν οι άνθρωποι, ο κ. Χρυσοχοϊδης, είπε πως «βεβαίως υπάρχει, υπάρχουν παραστάσεις από διάφορες εικόνες που μεταφέρουν τα ΜΜΕ, υπάρχουν οι φανατικοί και μια σειρά από άλλα πράγματα», όμως επισήμανε ότι και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι έξω από τα στρατόπεδα διαμαρτύρονταν.
«Λοιπόν τί πάει να πει αυτό; Ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές, ότι είναι ενάντια στους μετανάστες; Υπάρχει κάποιο θέμα συμβίωσης εκεί που κατοικούν άνθρωποι ενώ λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας; Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει. Το ζήτημα, είναι ζήτημα παραστάσεων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο εμείς καθησυχάζουμε τους ανθρώπους και οφείλουμε να κάνουμε την δουλειά μας σωστά, να μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά, γιατί οι Έλληνες στα νησιά υποφέρουν, ο πληθυσμός υποφέρει και ζει μια κόλαση. Είναι κοινωνικός όλεθρος και πρέπει να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να έρθουν οι άνθρωποι από τα νησιά. Από κει πέρα είναι ερμηνείες του καθενός, πολιτικές και κομματικές, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ό,τι υπήρχε τότε υπήρχε και σήμερα» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ