Μπισκότα, σπανακόπιτες και γίγαντες, όλα ψήνονται στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται όλα να χρειάζονται την ίδια θερμοκρασία; Ε λοιπόν η επιστήμη μάς έδωσε για μία ακόμη φορά την απάντηση.
Ο μαγικός αυτός αριθμός προκύπτει από την αντίδραση εκείνη που ακούει στο όνομα Maillard, η οποία πήρε το όνομά της από τον Γάλλο φαρμακοποιό, Louis Camille Maillard.
Σύμφωνα με το βιβλίο The Royal Society of Chemistry, «χωρίς τη χημεία του Maillard δεν θα είχαμε σκούρο ψωμί ή χρυσαφιά γαλοπούλα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματά μας θα ήταν χλωμά και αναιμικά και θα χάναμε το ξεχωριστό χρώμα της γαλλικής κρεμμυδόσουπας».
Με απλά λόγια, αυτή είναι η αντίδραση που είναι υπεύθυνη για το καφέ χρώμα της πρωτεΐνης και των σακχάρων, που συμβαίνει περίπου στους 180 βαθμούς.
Πριν από δεκαετίες, οι φούρνοι δεν είχαν ούτε καν ακριβείς μετρητές θερμοκρασίας, επομένως οι συνταγές απαιτούσαν απλά χαμηλή, μέτρια ή υψηλή θερμοκρασία. Αν παρατηρήσεις οι 180 βαθμοί βρίσκονται συνήθως στο μέσο των διαθέσιμων θερμοκρασιών στους περισσότερους φούρνους, κοινώς αποτελεί μέτρια θερμοκρασία.
Μπορεί τα περισσότερα φαγητά να μαγειρεύονται στους εν λόγω βαθμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους επιλέγουμε με κλειστά τα μάτια. Πολλά φαγητά, όπως το ψωμί, ίσως χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία για να φουσκώσουν ή χαμηλότερη για να μην καούν, όπως το κοτόπουλο με πέτσα.