Σοβαρές ευθύνες και αστοχίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ, καταλογίζει η δημόσια έρευνα για το τραγικό αυτό περιστατικό.
Η φωτιά ξέσπασε στον Πύργο Γκρένφελ τον Ιούνιο του 2017 και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 71 ανθρώπους.
Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η έκθεση για την πρώτη φάση της έρευνας επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, όμως διέρρευσε νωρίτερα σε αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Standard.
Η έρευνα καταλήγει ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές, αν η Πυροσβεστική είχε πει έγκαιρα στους ενοίκους να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Από τι προκλήθηκε και πώς εξαπλώθηκε η πυρκαγιά
O επικεφαλής της έρευνας σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε εξαιτίας τυχαίου ηλεκτρικού προβλήματος σ’ ένα ψυγείο σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου.
Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω διαμερίσματος δεν θεωρείται υπεύθυνος για τη φωτιά.
Οι φλόγες στη συνέχεια τύλιξαν ολόκληρο τον πύργο, κυρίως επειδή είχε καλυφθεί στη διάρκεια ανακαίνισης με επένδυση από εύφλεκτο συνθετικό υλικό το οποίο έδρασε ως πηγή καυσίμου.
Η επένδυση αυτή είχε γίνει στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου και το υλικό της αποτελούνταν από αλουμίνιο και πολυαιθυλένιο.
Τα υπόλοιπα μείζονα θέματα, όπως το τι πήγε στραβά με τον σχεδιασμό, τη συντήρηση και την ανακαίνιση του πύργου, το αν οι οικοδομικοί κανονισμοί ακολουθήθηκαν και αν ήταν επαρκείς, αποτελούν τμήμα μιας δεύτερης φάσης της έρευνας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σοβαρές ευθύνες στην Πυροσβεστική – Έμεινε άπραγη για σχεδόν δύο ώρες
Στην έκθεσή του, ο Μουρ-Μπικ έπλεξε το εγκώμιο «της αφοσίωσης στο καθήκον με εξαιρετικό θάρρος και αυταπάρνηση» που επέδειξαν οι πυροσβέστες στον τόπο της πυρκαγιάς.
Μερικοί απ’ αυτούς σκαρφάλωσαν ψηλά στο φλεγόμενο κτίριο για να βοηθήσουν κατοίκους να διαφύγουν.
Όμως, υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός θεσμικών αδυναμιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου, που τελικά οδήγησαν στον τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών.
Οι διοικητές που διεξήγαγαν την επιχείρηση επέμειναν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στη στρατηγική του «μείνετε εκεί όπου βρίσκεσθε», πράγμα που σήμαινε ότι στους κατοίκους δινόταν τηλεφωνικά η συμβουλή να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους.
Η φωτιά είχε ξεσπάσει από τη 1 το βράδυ (τοπική ώρα), αλλά η Πυροσβεστική αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική γύρω στις 2.47 το βράδυ. «Αν η απόφαση αυτή είχε παρθεί μία ώρα νωρίτερα, τότε θα είχαν σωθεί περισσότερες ζωές» σημειώνει ο σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ.
Οι χειριστές του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής επίσης καθησύχαζαν τους ένοικους που έπαιρναν τηλέφωνο, υποθέτοντας ότι θα λάμβαναν βοήθεια από τους Πυροσβέστες που βρίσκονταν στον Πύργο Γκρένφελ. Η βοήθεια αυτή όμως άργησε να έρθει.
Τέλος, η εκπαίδευση και οι προετοιμασίες για ένα περιστατικό, όπως αυτό της φωτιάς στον Γκρένφελ, ήταν σε σοβαρό βαθμό ανεπαρκείς.
Κατηγορίες και για την πρώην επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Λονδίνου
Η έρευνα αφήνει αιχμές και για την τότε επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Λονδίνου, Ντάνι Κόττον.
Η Κόττον, η οποία ανακοίνωσε την απόσυρσή της φέτος τον Ιούνιο, κατηγορείται για επίσης για «αξιοσημείωτη έλλειψη ευαισθησίας», καθώς είχε δηλώσει ότι δεν θα είχε κάνει κάτι διαφορετικό εκείνη τη βραδιά.
Αυτή η δήλωσή της, όπως σημειώνει ο Μουρ-Μπικ, δείχνει «έλλειψη ευαισθησίας στις οικογένειες των θυμάτων και είναι απόδειξη ότι η Πυροσβεστική του Λονδίνου δεν είναι πρόθυμη να μάθει από τα λάθη της στον Πύργο Γκρένφελ».
Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου δήλωσε πως θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσει την έκθεση πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της αύριο, Τετάρτη.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, όμως δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας έρευνας.
Η δεύτερη φάση της έρευνας θα αρχίσει από το 2020.