Είναι γνωστό πως σε περίπτωση που προσβληθείτε από γαστρεντερίτιδα όχι μόνο δεν πρέπει να τρώτε μεγάλες ποσότητες, αλλά πρέπει να είστε επιλεκτικοί σε ότι επιλέξετε να φάτε.
Ειδικότερα αυτό που πρέπει να κάνετε το πρώτο 24ωρο της γαστρεντερίτιδας είναι να ενυδατώσετε τον οργανισμό με υγρά.
Γι΄αυτό προτιμήστε να φάτε μία σούπα ή να πιείτε ένα τσάι.
Μετά από 2 ή 3 ημέρες και αφού νιώσετε καλύτερα, μπορείτε σταδιακά να επανέλθετε στην διατροφική σας ρουτίνα. Μέχρι τότε προτιμήστε τα παρακάτω:
Τροφές που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να καταναλώνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας:
- Ζυμαρικά
- Ρύζι
- Άπαχο κρέας
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάρι
- Αυγά
- Ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, μήλα σχάρες, καλά μαγειρεμένα καρότα)
- Δημητριακά χωρίς ζάχαρη
- Φρυγανισμένο ψωμί
- Γιαούρτι
- Τυρί με χαμηλά λιπαρά
Τροφές που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καταναλώνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας:
- Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη
- Αθλητικά ποτά
- Αναψυκτικά και κάθε αεριούχο ποτό
- Καφεϊνούχα ποτά
- Ζωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες (έτοιμες) σούπες
- Τηγανητά ή τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά (αλλαντικά, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, γλυκά)
- Παγωτά, γρανίτες και ζελέ
- Ξηροί καρποί, φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι
- Δημητριακά με ζάχαρη
- Καραμέλα και σοκολάτα
- Πολύ πικάντικες τροφές