Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσουν να συζητούνται στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας οι μετοχές της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου, της Saudi Aramco, καθώς, όπως όλα δείχνουν, προχωρά έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ).
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία από τη Σαουδική Αραβία έχει καθυστερήσει τη διαδικασία για να μπορέσει να προσελκύσει ακόμη περισσότερους μεγάλους επενδυτές. Για τον λόγο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αμίν Νάσερ και άλλα κορυφαία στελέχη της Aramco έχουν ξεκινήσει επαφές με διάφορα funds.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Aramco θα διαθέσει άμεσα στην αγορά μερίδιο από 1% έως 2%. Η αρχική δημόσια προσφορά μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, με αξία που μπορεί να πλησιάσει τα 20 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία θα έχει σύντομα στο μετοχικό της κεφάλαιο πολλούς θεσμικούς επενδυτές, ανέφερε ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σαουδικής Αραβίας Ιασέρ αλ Ρουμαγιάν. Ο Αλ Ρουμαγιάν είναι διοικητής του κρατικού ταμείου με την επίσημη ονομασία Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων (Public Investment Fund ή PIF) και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Aramco.
Οι εγγραφές των επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην αρχική δημόσια προσφορά αναμένεται να αρχίσουν από τις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό σταθμό της Σαουδικής Αραβίας Al Arabiya. Οι τιμές θα ανακοινωθούν στις 17 Νοεμβρίου και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά Tadawul στις 11 Δεκεμβρίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ανάμεσα στους επενδυτές που φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περιλαμβάνεται και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Ρωσίας, το Russian Direct Investment Fund (RDIF), το οποίο συνεργάζεται ήδη με μεγάλη μερίδα επενδυτών, όπως ανέφεραν στελέχη του. Τέτοιοι επενδυτές μπορεί να είναι συνταξιοδοτικά ταμεία από τη Ρωσία. Επίσης ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από επενδυτές από την Κίνα.
METAΡΡΥΘΜΙΣΗ. Η εισαγωγή της Aramco στο Χρηματιστήριο αποτελεί βασικό πυλώνα της φιλόδοξης οικονομικής μεταρρύθμισης που θέλει να πραγματοποιήσει στη χώρα η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με επικεφαλής τον Μπιν Σαλμάν. Το Ριάντ θα ήθελε να δει την αξία της Aramco να ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια. Ο ρόλος του Αλ Ρουμαγιάν και του Αμίν Νάσερ στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου είναι πολύ σημαντικός επειδή η Σαουδική Αραβία προμηθεύει τον πλανήτη με το 12% των αναγκών σε πετρέλαιο. Ολος αυτός ο μαύρος χρυσός περνά από τον έλεγχο της Aramco.
Οπως αναφέρει το Reuters, η προοπτική να πουλήσει μετοχές σε επενδυτές η Aramco έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Γουόλ Στριτ και άλλων χρηματιστηριακών αγορών εδώ και πολύ καιρό. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην αρχική αυτή δημόσια προσφορά πριν από τρία χρόνια. Μάλιστα, τότε, ο Μπιν Σαλμάν είχε κάνει λόγο ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μπορεί να ανέλθει στα 2 τρισ. δολάρια. Η εκτίμηση αυτή πάντως είχε προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά σε επενδυτές και οικονομολόγους που τη χαρακτήριζαν αισιόδοξη.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι προσπάθειες χωρών και εταιρειών να στραφούν σε μορφές ενέργειας που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον, κάνοντας στροφή από το πετρέλαιο. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις στις πετρελαϊκές, οι οποίες αναζητούν τρόπους να διαφυλάξουν τα έσοδά τους. Επίσης έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να δέχονται σημαντικές πιέσεις. Η Σαουδική Αραβία εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από κάθε άλλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο. Μεγάλη παραγωγή έχουν ακόμη η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αν και οι χώρες αυτές κρατούν μεγάλες ποσότητες για τις δικές τους ανάγκες.