Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι περίπου 107.000 μηχανικοί της χώρας προκειμένου να αναδείξουν τη νέα διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Συνολικά 16 παρατάξεις κατεβαίνουν στην εκλογική μάχη με διεκδικήσεις, προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα θέματα του κλάδου, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αλλωστε, το ΤΕΕ ήταν και είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος του κράτους, αν και σε ορισμένες περιόδους ο ρόλος του υποτιμήθηκε.
Τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι υποψήφιοι οι οποίοι διεκδικούν μια θέση στην Αντιπροσωπεία, η οποία θα εκλέξει τη 15μελή Διοίκηση του Επιμελητηρίου, είναι πολλά.
Ξεκινούν από τους κινδύνους για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από την εξίσωση με τα πτυχία των κολεγίων, το βαρύ ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας στο επάγγελμα και φθάνουν σε διλήμματα που αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Πρώτη στις εκλογές του 2016 με περίπου 28%, διεκδικεί και πάλι την ψήφο των μηχανικών η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ). Συγκροτείται από συνδικαλιστές – μηχανικούς του χώρου της ΝΔ, με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό.
Η δεύτερη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές, με ποσοστό πάνω από 13%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ), με «μπροστάρη» τον κ. Νίκο Μήλη (στενό φίλο του Νίκου Ανδρουλάκη), συσπειρώνει τις δυνάμεις του ΠαΣοΚ.
Υπό την… ομπρέλα της Δημοκρατικής Παράταξης Μηχανικών (ΔΗΠΑΜ) συγκεντρώνονται μηχανικοί από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αν και εκπροσωπείται από την κυρία Τόνια Μοροπούλου, η οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε περιληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινείται και η ΔΕΣΜΗ, με στελέχη που… πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ και τέως υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων, αλλά και στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς, σχήμα που στις προηγούμενες εκλογές ήταν τρίτο με περίπου 9%. Εφέτος εμφανίζεται με δυνατό ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλαμβάνει ονόματα στελεχών της πρώην κυβέρνησης, όπως η σύμβουλος του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος κυρία Σταυρούλα Αγρίου ή ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής.
Ισχυρή και με συνέπεια εμφανίζεται, όπως πάντα, η παράταξη του ΚΚΕ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση, η οποία στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του ΤΕΕ συγκεντρώνει έως και 8%. Πολυετή παρουσία στο ΤΕΕ έχει και η κίνηση Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) που είχε πάρει 5% στις εκλογές του 2016, καθώς και το αριστερό σχήμα #block_TEE Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων και Ανέργων Μηχανικών. Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ), μια ανεξάρτητη παράταξη αριστερών αποχρώσεων με χρόνια παρουσία στη συνδικαλιστική δράση του νησιού, εφέτος κατεβαίνει με ψηφοδέλτιο σε πανελλαδική κλίμακα.
Στα δεξιά της πολιτικής… κλίμακας εντοπίζεται η Δύναμη Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ, μια κίνηση με δυνατό της σημείο τη Θεσσαλονίκη.
Διεκδικούν τα δικαιώματα του κλάδου
Στη διεκδίκηση των δικαιωµάτων του κλάδου περιορίζεται η Ενωτική Κίνηση Χηµικών Μηχανικών – Μηχανικών Διεργασιών, ενώ οι «Μηχανικοί για τους Μηχανικούς στην Εύβοια» και ο Δηµοκρατικός Αγώνας Μηχανικών µπορούν να περιγραφούν ως παρατάξεις µε τοπικές αναφορές. Στις νεοεµφανιζόµενες κατατάσσονται το Σύγχρονο ΤΕΕ, και η ΑΝΕΜΗ (Ανεξάρτητοι Μηχανικοί) που µένει να αποδείξουν τη δυναµική τους.