«Και εμείς, οι Έλληνες, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνεται εντυπωσιακά, με κορυφαίο παράδειγμα το εντελώς πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του προς το Πρακτορείο Ειδήσεων της Αρμενίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα.
Στο πλαίσιο της δήλωσής του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας, τονίζοντας ότι αυτές εδράζονται σε μια σταθερή φιλία, αλληλοκατανόηση και δημιουργική συνεργασία σε βάθος χρόνου.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι σχέσεις αυτές είναι σε τέτοιο βαθμό αρμονικές, ώστε ξεπερνούν το διμερές πλαίσιο και εκτείνονται στο ευρύτερο πεδίο της διεθνούς συνεργασίας.
«Και τούτο διότι έχουμε γενικευμένη ταύτιση απόψεων σε πολλά και σημαντικά διεθνή θέματα, κατ’ εξοχήν δε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της ειρήνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με βασική -πολιτική και θεσμική- αντηρίδα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό του» προσέθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας, σημειώνοντας ότι είχε μεν ως αφετηρία τα ζητήματα διασποράς, πλην όμως απέκτησε, στο μεταξύ, πολύ ευρύτερη δυναμική, οδηγώντας σε μια πραγματικά πολυσχιδή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.
«Όμως, τα θεμέλια της τόσο ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας εδράζονται και στις μαρτυρικές στιγμές που έχουν ζήσει τα έθνη μας. Στιγμές τις οποίες οφείλουμε να μην ξεχνάμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες μας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «αυτή η μνήμη μάς οδηγεί στο να υπηρετούμε, για πάντα, την μεγάλη ανθρωπιστική αρχή: ποτέ ξανά. Τούτες οι μαρτυρικές στιγμές είναι ποτισμένες με το αίμα των τραγικών θυμάτων βάρβαρων γενοκτονιών, συγκεκριμένα δε της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την μια πλευρά και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από την άλλη».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος, όταν το 1996 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ το 2014 ποινικοποίησε την άρνησή της.
Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπίζεται υπέρ πάντων -και όχι μόνον υπέρ των φίλων και γειτόνων της- την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την πιστή εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό τους.
«Με γνώμονα αυτή την πολιτική η Ελλάδα, πρώτον, αναγνωρίζει και στηρίζει τα εθνικά δίκαια της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως αυτά θεμελιώνονται στο διεθνές δίκαιο. Και κατά τούτο υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του μείζονος αυτού προβλήματος. Και δεύτερον, υποστηρίζει την ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας. Απτό δε δείγμα γραφής αυτής της στάσης της Ελλάδας είναι και το ότι έχουμε δρομολογήσει, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, τις απαραίτητες διαδικασίες κύρωσης της Περιεκτικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)