Προκλητικός και αμετανόητος μέχρι τέλους για τη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και τις δικές του ευθύνες εμφανίστηκε ο αρχηγός του νεοναζιστικού μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος στη διάρκεια της απολογίας του.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος είχε φέρει στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής τα εναπομείναντα πρωτοπαλίκαρά του τα οποία σηκώθηκαν για να τον υποδεχτούν μόλις μπήκε στην αίθουσα, έκανε λόγο για βρώμικη προπαγάνδα εις βάρος του και για πολιτική σκευωρία.
Μάγδα Φύσσα: Ου σκυλί
Η Μάγδα Φύσσα η οποία βρισκόταν πάντα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ακούσει τις απολογίες των μελών της Χρυσής Αυγής καθώς και πρώην – πλέον – βουλευτών δεν θα μπορούσε να λείπει από την απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου .
Στην αίθουσα του Εφετείου έδωσαν το παρών και αρκετοί αλληλέγγυοι και φίλοι του Παύλου Φύσσα απαντώντας καθ΄ όλη τη διάρκεια της απολογίας στις προκλήσεις που επιχείρησαν να δημιουργήσουν τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μπήκε από την πλαϊνή είσοδο. Μόλις εισήλθε στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι οι υποστηρικτές του. Έτσι όπως αρέσει στο «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής.
Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα λίγο αργότερα υποδέχθηκαν τον Μιχαλολιάκο φωνάζοντας «ου» ενώ η Μάγδα Φύσσα τον αποκάλεσε «σκυλί».
Παράλληλα, συγγενείς και φίλοι σήκωσαν ταμπελίτσες με τον αριθμό «6»#ΣΙΓΑΜΗΦΟΒΗΘΩ».
Είμαι εθνικιστής, όχι ναζιστής
Στην απολογία του για τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, ο «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής δήλωσε εθνικιστής και όχι ναζιστής, ζήτησε τα «ρέστα» από το δικαστήριο σημειώνοντας ότι η σύλληψή του ήταν μία επιχείρηση ποινικοποίησης του πολιτικού κινήματος και προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση.
«Δεν είμαι ανόητος»
«Για όλα αυτά που αναφέρονται για τη δράση της ΧΑ και υπήρχε επιδίωξή μας να είναι απόλυτα νόμιμη, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για αυτό το πράγμα. Και για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε εκτός από το είμαι ανόητος» δήλωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος σε μία αίθουσα στην οποία δέσποζε η παρουσία της Μάγδας Φύσσας η οποία είδε πριν από έξι χρόνια να δολοφονείται ο γιος της Παύλος από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά.
Οι προκλητικές αναφορές του αρχηγού της Χρυσής Αυγής ήταν συνεχείς. Η Χρυσή Αυγή τόνισε «ξεκίνησε όχι σαν κόμμα, όχι σαν οργάνωση αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκε στην «4η Αυγούστου», στην οποία ήμουν κι εγώ. Άνθρωποι με ιδανικά εθνικά, αντιμαρξιστές που είχαν κάποιους ιδεολογικούς προβληματισμούς. Δεν ήταν σκοπός μας ποτέ να κατέβουμε στην πολιτική».
Παρά τα λεγόμενά του, η Χρυσή Αυγή και κατέβηκε στην πολιτική και εξέλεξε βουλευτές έχοντας όλα τα προνόμια που εξασφαλίζει το Πολίτευμα της χώρας που πολεμούν και ταυτόχρονα τα μέλη του κόμματος με καθοδηγητές αρκετά σημαίνοντα στελέχη επιδίδονταν σε ξενοφοβικές ενέργειες, κάποιες από τις οποίες οδήγησαν στο θάνατο τα θύματά τους.
Ο «εθνικιστής» Μιχαλολιάκος ξέχασε να αναφερθεί στους ναζιστικούς χαιρετισμούς που έκανε με υπερηφάνεια σε συγκεντρώσεις του κόμματος, για τη στρατιωτική δομή του κόμματος καθώς και τις δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών από οπαδούς του νεοναζιστικού μορφώματος. Δήλωσε απλά αθώος για όλα όσα του καταλογίζουν τα οποία τα απέδωσε σε μία πολιτική σκευωρία και στόχευση κατά της Χρυσής Αυγής που κρατάει 25 χρόνια.
«Δεν είμαστε εγκληματίες»
Ο κ. Μιχαλολιάκος αφού αναλώθηκε σε ένα μεγάλο κομμάτι της απολογίας του στο πως ξεκίνησε το κόμμα αλλά και στο «αγνό πατριωτικό» ιδεολογικό υπόβαθρο της Χρυσής Αυγής, απόρησε πως κάποιοι προσάπτουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τέλεση εγκληματικών πράξεων.
«Τη ΧΑ προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν εγκληματική οργάνωση εδώ και 30 χρόνια. Είναι δυνατόν ένα νόμιμο κόμμα στον ΑΠ να κάνει εγκληματικές πράξεις;» αναρωτήθηκε.
Για τη δολοφονία Φύσσα
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε χαρακτηρίζοντάς της ως «κορυφαίο έγκλημα στο Κερατσίνι» το οποίο όπως είπε είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή από το περιστύλιο της Βουλής.
Σε αυτό το σημείο επιχείρησε να εμπλέξει άσχετα περιστατικά, όπως τη δολοφονία του Τεμπονέρα από στέλεχος της ΝΔ. «Αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό καθηγητή στην Πάτρα είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί ένα στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και ποτέ δεν κινήθηκαν διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες».
Ο «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής αφού κατηγόρησε τα κόμματα και τους δικαστές ότι έστησαν τις κατηγορίες εμφανίστηκε σαν το… αδικημένο παιδί της πολιτικής λέγοντας ότι αδικήθηκε βάναυσα και πως καταργήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν είχε καν το θάρρος να χαρακτηρίσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δολοφονία. Μίλησε γενικώς και αορίστως για το «έγκλημα στο Κερατσίνι» το οποίο όπως είπε – προκαλώντας τους γονείς του αδικοχαμένου μουσικού – «το θεωρώ ανθρώπινο λάθος. Σοβαρό. Ότι δεν έγινε εσκεμμένα, όταν έλεγαν ότι έπαιρνα τηλέφωνα σε κατοικίες εμπλεκομένων από το σταθερό στα κεντρικά της Μεσογείων ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας. Μου τα χρέωσαν αυτά τα τηλέφωνα».
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον Μιχαλολιάκο για τα ξημέρωμα της 18ης Σεπτεμβρίου και τα δύο τηλεφωνήματα προς και από τον Λαγό.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να συσκοτίσει τα γεγονότα. «Άλλα έλεγε ο ένας, άλλα ο άλλος εκείνη τη νύχτα» είπε ενώ αργότερα δήλωσε πως για να προστατευτεί το κόμμα απομακρύνθηκαν οι υπάλληλοι του κόμματος όπως ο Πατέλης.
«Πρόκειται για συνωμοσία για να οδηγήσουν για πρωτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντίσω τον εαυτό μου και το κόμμα.» είπε.
Για τον Ρουπακιά
«Ξέρω ότι ο Ρουπακιάς δεν έλαβε sms (από εμένα) αλλά από άλλο κατηγορούμενο. Και ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εγώ προφυλακίστηκα. Οι άλλοι δεν μπορώ να ξέρω γιατί ήταν εκεί. Δεν πρόλαβα ούτε είχα σκοπό να ερευνήσω αυτό το πράγμα γιατί το κόμμα δεν είχε καμία σχέση και δεν ενέκρινα τέτοια ενέργεια…» είπε ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η οποία όπως είπε δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα.
Το θράσος του Μιχαλολιάκου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο με τι έχει σχέση η δολοφονία.
«Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο» ήταν η απάντηση προκαλώντας την αντίδραση των φίλων και της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.
Για να το ναζιστικό χαιρετισμό
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε άλλο σημείο δήλωσε υπερήφανος για τις ιδέες του ενώ υποστήριξε ότι είναι ποινικά αδιάφορη η ιδεολογία του. Αναφορικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό που συνήθιζε να κάνει σε συγκεντρώσεις του κόμματος και σε κλειστές συνεδριάσεις, υποστήριξε:
«Δεν ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής. Εγώ χαιρέτισα έτσι μερικές φορές. Τον θεωρώ ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν αριστερή γροθιά, οι εθνικιστές είχαν το δεξί χέρι σηκωμένο ψηλά. Για αυτό με αποκάλεσαν «φασίστα» αλλά φασίστας δεν είμαι σε καμία περίπτωση».
Ένταση μεταξύ χρυσαυγιτών και υποστηρικτών του Φύσσα
Μόλις ολοκληρώθηκε η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου επικράτησε ένταση στην αίθουσα του Εφετείου μεταξύ ατόμων που είχαν έρθει να συμπαρασταθούν στην οικογένεια Φύσσα και στους αμετανόητους οπαδούς της Χρυσής Αυγής.
Φίλοι και συγγενείς του αδικοχαμένου μουσικού άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» με τους υποστηρικτές του Μιχαλολιάκου να απαντούν με το «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».
Ολη η απολογία του Μιχαλολιάκου
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση.
Τα βασικά σημεία της απολογίας του «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής είναι:
- «Εμείς ήμασταν γνωστοί 25 χρόνια έχοντας γραφεία, τηλέφωνα, κάνοντας δημόσια παρουσία σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και είδατε πέρασαν από αυτό το βήμα άπαντες οι βουλευτές».
- Έχω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Είναι πολιτική σκευωρία και πολιτική στόχευση 25 ολόκληρων χρόνων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν. Αυτό που αποκαλείται διάκριση εξουσιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη πράγματι, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
- Δεν υπάρχει μέση και τέλος σε αυτό το κατηγορητήριο. Εμείς δηλώναμε εγγράφως εθνικιστές και όχι ναζιστές. Θα υπερασπιστώ εναν ολόκληρο κόσμο από τη βρώμικη προπαγάνδα και την πολιτική στόχευση.
- (Η σύλληψή μου) ήταν μια επιχείρηση να ποινικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες παραβίαζοντας κάθε αρχή και δεοντολογία, αφενός για να κάμψουν το ηθικό μας και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Η συλλογιστική ήταν «μην πάτε με αυτούς γιατί θα πάτε φυλακή».
- Με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματο λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν. Αλλά το πιο περίεργο από όλα αυτά είναι ότι στην επιχείρηση, που θύμιζε ταινία του Χόλιγουντ, ήταν εκεί και κάμερες από τηλεοπτικά κανάλια. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν αυτή τη μυστική επιχείρηση; Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, στην αντιτρομοκρατική, που αντιμετωπίσαμε μια κατηγορία χωρίς να μας δώσουν στοιχεία της δικογραφίας και ο συνήγορός μου γι’ αυτό το λόγο αρνήθηκε.
- Ότι είχε πολιτική στόχευση αυτή η ιστορία προκύπτει και από το γεγονός ότι εμάς από τα ξημερώματα μας είχαν στη ΓΑΔΑ. Συμπληρώσαμε κάποια χαρτιά, δαχτυλοσκοπηθήκαμε και ήταν 2 η ώρα που ήταν να πάμε. Αλλά δεν πηγαίνανε στις 2 η ώρα, μας είπαν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του δελτίου ειδήσεων. Και πράγματι μας έβγαλαν με χειροπέδες από την κεντρική είσοδο της Αλεξάνδρας, που ήταν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή.
- Παραβιάζοντας κάθε αρχή μας έβαλαν από την κεντρική είσοδο προκειμένου να μας παρουσιάσουν σαν εγκληματίες, ήταν ένα τηλεοπτικό σόου, μια επιχείρηση κυριολεκτικά σοκ και δέος η οποία είχε σκοπό αφενός μεν να κάμψει το ηθικό μας, πράγμα που δεν πέτυχε.
- Τα 6 τελευταία χρόνια, από τον Δεκέμβρη του ’13 μέχρι σήμερα έχουμε λιντσαριστεί από τα ΜΜΕ. Υπήρχε πλήρης απαγόρευση από τα Μέσα για να καταθέσουμε την άποψη μας. Φτάσαμε στο σημείο ότι η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να μας αφαιρεί βασικά δικαιώματα του εκλογικού νόμου, όλοι σιωπούσαν. Δεν έδωσα καμία τηλεοπτική συνέντευξη, δεν έκανα κεντρική ομιλία στην πόλη των Αθηνών, κανείς από όλους αυτούς που παριστάνουν τους δημοκράτες δεν πήρε το λόγο για να πει αυτά τα πράγματα.
- Στη διάρκεια της διαδικασίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συρραφή υποθέσεων που δεν ήταν άγνωστες, ήταν στα χέρια της Δικαιοσύνης, που με μέθοδο ανάλογη του Φρανκενστάιν συνενώθηκαν και δεν είχαν καμία σχέση για ένα κοινό αδίκημα. και βεβαίως με κορυφαίο το έγκλημα στο Κερατσίνι, που καταδίκασα από την πρώτη στιγμή από το περιστύλιο της Βουλής και θα σας αναφέρω και στη συνέχεια. Αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό καθηγητή στην Πάτρα είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί ένα στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, και ποτέ δεν κινήθηκαν διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Όπου για τη δολοφονία Λαμπράκη ο ίδιος ο Καραμανλής είχε πει «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα», όπως για το ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορηθεί που ποτέ δεν κατηγορήθηκε και καλώς δεν κατηγορήθηκε. Για όλα αυτά που αναφέρονται για τη δράση της ΧΑ και υπήρχε επιδίωξή μας να είναι απόλυτα νόμιμη, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για αυτό το πράγμα.
- Και για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε εκτός από το είμαι ανόητος. 615.000 άνθρωποι μας τίμησαν και γύρισαν την πλάτη στην βρώμικη προπαγάνδα ενός συστήματος. Πώς ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή. Ξεκίνησε όχι σαν κόμμα, όχι σαν οργάνωση αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκε στην «4η Αυγούστου», στην οποία ήμουν κι εγώ. Άνθρωποι με ιδανικά εθνικά, αντιμαρξιστές που είχαν καποιους ιδεολογικούς προβληματισμούς. Δεν ηταν σκοπός μας ποτέ να κατέβουμε στην πολιτική.
- Υπήρξα γραμματέας της ΕΠΕΝ και με διαδέχτηκε ο σημερινός υπουργός της ΝΔ Μάκης Βορίδης.
- Το 1984 λοιπόν βρέθηκα στην ΕΠΕΝ, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές το 1983, κάναμε μια δήλωση προβλεπόμενη από τον νόμο στον ΑΠ, με την οποία ιδρυαμε το κόμμα, όχι «Χρυσή Αυγή» αλλά «Λαϊκός Σύνδεσμος», μέχρι το 1984 που συνεχίσαμε τις εκλογές και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Προκειμένου να είναι ευρύτερα γνωστό το ψηφοδέλτιό μας προσθέσαμε, και υπάρχει στα μητρώα η προσθήκη, η αλλαγή από «Λαϊκός Σύνδεσμος» σκέτο σε «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».
- Στις εκλογές ’94-’96 η ΧΑ δεν είχε τους στόχους που θέλαμε και μάλιστα, μετά τις εκλογές του 1996 πιστεύαμε ότι θα έχουμε επιτυχία, αλλά ο λαός προτίμησε να ξαναψηφίσει τον Κ. Σημίτη. Μετά από αυτά λοιπόν, αποφασίσαμε η εθνική επιτροπή να πραγματοποιήσει διάφορες συνεργασίες και έτσι το 1999 μας βρήκε στις εκλογές στο κόμμα «Πρώτη Γραμμή» του Κ. Πλεύρη, που ήμουν τρίτος στο ψηφοδελτιο χωρίς να αναφέρεται το όνομα «ΧΑ» στον τίτλο του ψηφοδελτίου.
- Το 2000 υποστηρίξαμε την «Εθνική Συμμαχία» του Μιχαλόπουλου και μετά το 2004 έναν άλλον μετωπικό συνδυασμό, η «Πατριωτική Συμμαχία» και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομα πλέον στις πολιτικές διαδικασίες το 2007
- Το καταστατικό είναι ένα έγγραφο κατασκευασμένο. Είναι γραμμένο με γραφομηχανή. Στις εκατοντάδες έρευνες που έγιναν σε σπίτια μας δεν βρέθηκε ούτε ένα εγγραφο γραμμένο με γραφομηχανή. Το ποσό ανερμάτιστο είναι δεν μπορώ να περιγράψω.
- Τον κ. Μπαλτάκο, τον γνώριζα από το 1973 όταν ήμαστε μαζί σε διάφορες οργανώσεις που ενδιαφέροντο για το κυπριακό ζήτημα. Στη συνέχεια είχα επαφές μαζί του γιατί συμμετείχε στο ενιαίο εθνικιστικό κίνημα και έτσι είχα το βάρος κάποιων συνομιλιών μαζί του. Όσα ελέχθησαν με τον κ. Μπαλτάκο είναι απολύτως αληθή και μου τα είπε και μένα ο Μπαλτάκος. Και μου προκαλεί μεγάλη απορία το γεγονός ότι η δικαιοσύνη την ίδια στιγμή που ήταν πρωτοσέλιδο ο Μπαλτάκος δεν τον κάλεσαν να καταθέσει, δεν έκανε καμία έρευνα. Και πώς θα έκανε, επί ημερών Σαμαρά. Τη ΧΑ προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν εγκληματική οργάνωση εδώ και 30 χρόνια.
- Είναι δυνατόν ένα νόμιμο κόμμα στον ΑΠ να κάνει εγκληματικές πράξεις; Ανταπαντούν και λένε η δημόσια ανάληψη ευθύνης δεν θεωρείται σοβαρό στοιχείο από τις αρχές.
- Υπήρχε μια μεθόδευση και υπήρχαν πράγματα που δεν ήταν στο περιθώριο. Είχαν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση..
- Ειναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, μετά τη προφυλάκισή μου, έδωσε συνέντευξη ο Ρουπακιώτης που είχε πει «πιεζόταν η ελληνική κυβέρνηση…». Τον ερωτά ο δημοσιογράφος «έπαιξε ρόλο αυτό;». Και το ίδιο λέει ο Μπαλτάκος που δεν τον κάλεσε ποτέ κανείς να δώσει εξηγήσεις. Πάμε στις 4 Νοεμβρίου 2013. εμείς στις φυλακές Κορυδαλλού. ο Σαμαράς στην «Ανατροπή» δηλώνει: «Εγώ είμαι εδώ πέρα 15 μήνες. Ελέγχω τη δικαιοσύνη; Μπορούσα να κάνω τηλέφωνο και θα μπορούσα να πω τσακίστε τους». Είναι σωστό αυτό που λέει δημόσια ο πρωθυπουργός; Είδαμε ότι έγινε αυτό. Και δεν ελέγχθηκε αυτό διότι στη δημοκρατία μας, εντός εισαγωγικών, κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι από τους ίσους.
- Ο Βαρβιτσιώτης πρόσφατα στην Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΪ λέει «κ. Βίτσα, 3 χρόνια είστε κυβέρνηση και δεν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε τη δίκη της ΧΑ που με πολιτικό κόστος την παραπομπή της έφτιαξε η ΝΔ». Τα λέει εν ενεργεία υπουργός της κυβερνήσεως 6 μήνες, ο κ. Παρασκευόπουλος και θέλω να απευθύνω ρητορικό αίτημα. Λέγανε ότι ότι σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου ότι σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσαμε τη δίκη. Κ. Πρόεδρε νομίζω οτι γνωρίζετε καλύτερα από τον οποιονδήποτε δεν έχουμε εμείς τη δυνατότητα να συντομεύσουμε ή να καθυστερήσουμε τη δίκη. και μετά τις εκλογές δε λέγανε λέξη και αυτό δείχνει τον δόλο τους.
- Το τεκμήριο της αθωότητος, καταργήθηκε βάναυσα. Αδικηθήκαμε βάναυσα και υπήρχε μια στόχευση απέναντί μας, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός μάς εξέλεξε. Θα ήθελα στη συνέχεια να αναφερθώ στην περίφημη συγκέντρωση των Θερμοπυλών του 2012 και για την οποία με κατηγορούν ότι προέτρεψα να γίνουν αδικήματα. Είναι πραγματικά εξωφρενικό, πέρα πάσης λογικής δικαιοσύνης η αποκοπή φράσεων προκειμένου να αποδίδονται κατηγορίες. Και συγκεκριμένα έλεγα το εξής είμαστε πολλοί δεν χωράνε τα γραφεία τους φακέλους να μας φακελώσετε, και ο Δένδιας είπε θα συντρίψουμε τα τάγματα εφόδου, εσείς είστε τα τάγματα εφόδου!» Και υπήρχαν παιδιά, ηλικιωμένοι.
Ο διάλογος με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου
-Πρόεδρος: Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι οτιδήποτε μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το απέδιδαν στη ΧΑ;
-Μιχαλολιάκος: Από πολιτική εμπάθεια, όταν έγινε το Σοφούλης Πλάτωνας ένας από τους όρους ήταν η απαγόρευση φασιστικών οργανώσεων και γι αυτούς φασιστικές ήταν οι εθνικιστικές η αριστερά πολεμά εθνικιστικά κινήματα. Δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι παγκόσμιο.
Πρ: Δηλαδή μπορούσαν να αποδίδονται σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα;
Μιχ: Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα,η περίπτωση Καζάκου που άρχισε να πυροβολεί αλλοδαπούς πρωτοσέλιδο στην Ελευθεροτυπία «Δολοφονεί η ΧΑ». Ο πατέρας του Καζάκου βγήκε και το είπε. «Ναι τους σκότωσε αλλά χρυσαυγίτης δεν είμαι». Τον Καζάκο μας τον είχανε χρεώσει.
Πρ: Έχουμε μπροστά μας το καταστατικό που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του ΑΠ 30/8/12. στην τελευταία σελίδα του λέει, στην σελ. 38 «το παρόν εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου» κτλ, 22ας Αυγούστου ποιου έτους;
Μιχ: Τότε. Του ίδιου έτους.