Μετά από 4,5 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Δικαστήριο ο Νίκος Μιχαλολιάκος προκειμένου να απολογηθεί για τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συγγενείς του Παύλο Φύσσα, ξεκίνησε η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου στις 10 το πρωί.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μπήκε από την πλαϊνή είσοδο. Μόλις εισήλθε στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι οι υποστηρικτές του. Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα φώναξαν «ου» και η Μάγδα Φύσσα «σκυλί». Παράλληλα, σήκωσαν ταμπελίτσες με τον αριθμό «6».
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση.
Τα βασικά σημεία της απολογίας του «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής είναι:
- «Εμείς ήμασταν γνωστοί 25 χρόνια έχοντας γραφεία, τηλέφωνα, κάνοντας δημόσια παρουσία σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και είδατε πέρασαν από αυτό το βήμα άπαντες οι βουλευτές».
- Έχω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Είναι πολιτική σκευωρία και πολιτική στόχευση 25 ολόκληρων χρόνων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν. Αυτό που αποκαλείται διάκριση εξουσιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη πράγματι, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
- Δεν υπάρχει μέση και τέλος σε αυτό το κατηγορητήριο. Εμείς δηλώναμε εγγράφως εθνικιστές και όχι ναζιστές. Θα υπερασπιστώ εναν ολόκληρο κόσμο από τη βρώμικη προπαγάνδα και την πολιτική στόχευση.
- (Η σύλληψή μου) ήταν μια επιχείρηση να ποινικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες παραβίαζοντας κάθε αρχή και δεοντολογία, αφενός για να κάμψουν το ηθικό μας και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Η συλλογιστική ήταν «μην πάτε με αυτούς γιατί θα πάτε φυλακή».
- Με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματο λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν. Αλλά το πιο περίεργο από όλα αυτά είναι ότι στην επιχείρηση, που θύμιζε ταινία του Χόλιγουντ, ήταν εκεί και κάμερες από τηλεοπτικά κανάλια. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν αυτή τη μυστική επιχείρηση; Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, στην αντιτρομοκρατική, που αντιμετωπίσαμε μια κατηγορία χωρίς να μας δώσουν στοιχεία της δικογραφίας και ο συνήγορός μου γι’ αυτό το λόγο αρνήθηκε.
- Ότι είχε πολιτική στόχευση αυτή η ιστορία προκύπτει και από το γεγονός ότι εμάς από τα ξημερώματα μας είχαν στη ΓΑΔΑ. Συμπληρώσαμε κάποια χαρτιά, δαχτυλοσκοπηθήκαμε και ήταν 2 η ώρα που ήταν να πάμε. Αλλά δεν πηγαίνανε στις 2 η ώρα, μας είπαν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του δελτίου ειδήσεων. Και πράγματι μας έβγαλαν με χειροπέδες από την κεντρική είσοδο της Αλεξάνδρας, που ήταν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή.
- Παραβιάζοντας κάθε αρχή μας έβαλαν από την κεντρική είσοδο προκειμένου να μας παρουσιάσουν σαν εγκληματίες, ήταν ένα τηλεοπτικό σόου, μια επιχείρηση κυριολεκτικά σοκ και δέος η οποία είχε σκοπό αφενός μεν να κάμψει το ηθικό μας, πράγμα που δεν πέτυχε.
- Τα 6 τελευταία χρόνια, από τον Δεκέμβρη του ’13 μέχρι σήμερα έχουμε λιντσαριστεί από τα ΜΜΕ. Υπήρχε πλήρης απαγόρευση από τα Μέσα για να καταθέσουμε την άποψη μας. Φτάσαμε στο σημείο ότι η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να μας αφαιρεί βασικά δικαιώματα του εκλογικού νόμου, όλοι σιωπούσαν. Δεν έδωσα καμία τηλεοπτική συνέντευξη, δεν έκανα κεντρική ομιλία στην πόλη των Αθηνών, κανείς από όλους αυτούς που παριστάνουν τους δημοκράτες δεν πήρε το λόγο για να πει αυτά τα πράγματα.
- Στη διάρκεια της διαδικασίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συρραφή υποθέσεων που δεν ήταν άγνωστες, ήταν στα χέρια της Δικαιοσύνης, που με μέθοδο ανάλογη του Φρανκενστάιν συνενώθηκαν και δεν είχαν καμία σχέση για ένα κοινό αδίκημα. και βεβαίως με κορυφαίο το έγκλημα στο Κερατσίνι, που καταδίκασα από την πρώτη στιγμή από το περιστύλιο της Βουλής και θα σας αναφέρω και στη συνέχεια. Αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό καθηγητή στην Πάτρα είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί ένα στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, και ποτέ δεν κινήθηκαν διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Όπου για τη δολοφονία Λαμπράκη ο ίδιος ο Καραμανλής είχε πει «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα», όπως για το ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορηθεί που ποτέ δεν κατηγορήθηκε και καλώς δεν κατηγορήθηκε. Για όλα αυτά που αναφέρονται για τη δράση της ΧΑ και υπήρχε επιδίωξή μας να είναι απόλυτα νόμιμη, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για αυτό το πράγμα.
- Και για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε εκτός από το είμαι ανόητος. 615.000 άνθρωποι μας τίμησαν και γύρισαν την πλάτη στην βρώμικη προπαγάνδα ενός συστήματος. Πώς ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή. Ξεκίνησε όχι σαν κόμμα, όχι σαν οργάνωση αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκε στην «4η Αυγούστου», στην οποία ήμουν κι εγώ. Άνθρωποι με ιδανικά εθνικά, αντιμαρξιστές που είχαν καποιους ιδεολογικούς προβληματισμούς. Δεν ηταν σκοπός μας ποτέ να κατέβουμε στην πολιτική.
- Υπήρξα γραμματέας της ΕΠΕΝ και με διαδέχτηκε ο σημερινός υπουργός της ΝΔ Μάκης Βορίδης.
- Το 1984 λοιπόν βρέθηκα στην ΕΠΕΝ, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές το 1983, κάναμε μια δήλωση προβλεπόμενη από τον νόμο στον ΑΠ, με την οποία ιδρυαμε το κόμμα, όχι «Χρυσή Αυγή» αλλά «Λαϊκός Σύνδεσμος», μέχρι το 1984 που συνεχίσαμε τις εκλογές και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Προκειμένου να είναι ευρύτερα γνωστό το ψηφοδέλτιό μας προσθέσαμε, και υπάρχει στα μητρώα η προσθήκη, η αλλαγή από «Λαϊκός Σύνδεσμος» σκέτο σε «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».
- Στις εκλογές ’94-’96 η ΧΑ δεν είχε τους στόχους που θέλαμε και μάλιστα, μετά τις εκλογές του 1996 πιστεύαμε ότι θα έχουμε επιτυχία, αλλά ο λαός προτίμησε να ξαναψηφίσει τον Κ. Σημίτη. Μετά από αυτά λοιπόν, αποφασίσαμε η εθνική επιτροπή να πραγματοποιήσει διάφορες συνεργασίες και έτσι το 1999 μας βρήκε στις εκλογές στο κόμμα «Πρώτη Γραμμή» του Κ. Πλεύρη, που ήμουν τρίτος στο ψηφοδελτιο χωρίς να αναφέρεται το όνομα «ΧΑ» στον τίτλο του ψηφοδελτίου.
- Το 2000 υποστηρίξαμε την «Εθνική Συμμαχία» του Μιχαλόπουλου και μετά το 2004 έναν άλλον μετωπικό συνδυασμό, η «Πατριωτική Συμμαχία» και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομα πλέον στις πολιτικές διαδικασίες το 2007
- Το καταστατικό είναι ένα έγγραφο κατασκευασμένο. Είναι γραμμένο με γραφομηχανή. Στις εκατοντάδες έρευνες που έγιναν σε σπίτια μας δεν βρέθηκε ούτε ένα εγγραφο γραμμένο με γραφομηχανή. Το ποσό ανερμάτιστο είναι δεν μπορώ να περιγράψω.
- Τον κ. Μπαλτάκο, τον γνώριζα από το 1973 όταν ήμαστε μαζί σε διάφορες οργανώσεις που ενδιαφέροντο για το κυπριακό ζήτημα. Στη συνέχεια είχα επαφές μαζί του γιατί συμμετείχε στο ενιαίο εθνικιστικό κίνημα και έτσι είχα το βάρος κάποιων συνομιλιών μαζί του. Όσα ελέχθησαν με τον κ. Μπαλτάκο είναι απολύτως αληθή και μου τα είπε και μένα ο Μπαλτάκος. Και μου προκαλεί μεγάλη απορία το γεγονός ότι η δικαιοσύνη την ίδια στιγμή που ήταν πρωτοσέλιδο ο Μπαλτάκος δεν τον κάλεσαν να καταθέσει, δεν έκανε καμία έρευνα. Και πώς θα έκανε, επί ημερών Σαμαρά. Τη ΧΑ προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν εγκληματική οργάνωση εδώ και 30 χρόνια.
- Είναι δυνατόν ένα νόμιμο κόμμα στον ΑΠ να κάνει εγκληματικές πράξεις; Ανταπαντούν και λένε η δημόσια ανάληψη ευθύνης δεν θεωρείται σοβαρό στοιχείο από τις αρχές.
- Υπήρχε μια μεθόδευση και υπήρχαν πράγματα που δεν ήταν στο περιθώριο. Είχαν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση..
- Ειναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, μετά τη προφυλάκισή μου, έδωσε συνέντευξη ο Ρουπακιώτης που είχε πει «πιεζόταν η ελληνική κυβέρνηση…». Τον ερωτά ο δημοσιογράφος «έπαιξε ρόλο αυτό;». Και το ίδιο λέει ο Μπαλτάκος που δεν τον κάλεσε ποτέ κανείς να δώσει εξηγήσεις. Πάμε στις 4 Νοεμβρίου 2013. εμείς στις φυλακές Κορυδαλλού. ο Σαμαράς στην «Ανατροπή» δηλώνει: «Εγώ είμαι εδώ πέρα 15 μήνες. Ελέγχω τη δικαιοσύνη; Μπορούσα να κάνω τηλέφωνο και θα μπορούσα να πω τσακίστε τους». Είναι σωστό αυτό που λέει δημόσια ο πρωθυπουργός; Είδαμε ότι έγινε αυτό. Και δεν ελέγχθηκε αυτό διότι στη δημοκρατία μας, εντός εισαγωγικών, κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι από τους ίσους.
- Ο Βαρβιτσιώτης πρόσφατα στην Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΪ λέει «κ. Βίτσα, 3 χρόνια είστε κυβέρνηση και δεν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε τη δίκη της ΧΑ που με πολιτικό κόστος την παραπομπή της έφτιαξε η ΝΔ». Τα λέει εν ενεργεία υπουργός της κυβερνήσεως 6 μήνες, ο κ. Παρασκευόπουλος και θέλω να απευθύνω ρητορικό αίτημα. Λέγανε ότι ότι σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου ότι σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσαμε τη δίκη. Κ. Πρόεδρε νομίζω οτι γνωρίζετε καλύτερα από τον οποιονδήποτε δεν έχουμε εμείς τη δυνατότητα να συντομεύσουμε ή να καθυστερήσουμε τη δίκη. και μετά τις εκλογές δε λέγανε λέξη και αυτό δείχνει τον δόλο τους.
- Το τεκμήριο της αθωότητος, καταργήθηκε βάναυσα. Αδικηθήκαμε βάναυσα και υπήρχε μια στόχευση απέναντί μας, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός μάς εξέλεξε. Θα ήθελα στη συνέχεια να αναφερθώ στην περίφημη συγκέντρωση των Θερμοπυλών του 2012 και για την οποία με κατηγορούν ότι προέτρεψα να γίνουν αδικήματα. Είναι πραγματικά εξωφρενικό, πέρα πάσης λογικής δικαιοσύνης η αποκοπή φράσεων προκειμένου να αποδίδονται κατηγορίες. Και συγκεκριμένα έλεγα το εξής είμαστε πολλοί δεν χωράνε τα γραφεία τους φακέλους να μας φακελώσετε, και ο Δένδιας είπε θα συντρίψουμε τα τάγματα εφόδου, εσείς είστε τα τάγματα εφόδου!» Και υπήρχαν παιδιά, ηλικιωμένοι.
Ο διάλογος με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου
-Πρόεδρος: Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι οτιδήποτε μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το απέδιδαν στη ΧΑ;
-Μιχαλολιάκος: Από πολιτική εμπάθεια, όταν έγινε το Σοφούλης Πλάτωνας ένας από τους όρους ήταν η απαγόρευση φασιστικών οργανώσεων και γι αυτούς φασιστικές ήταν οι εθνικιστικές η αριστερά πολεμά εθνικιστικά κινήματα. Δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι παγκόσμιο.
Πρ: Δηλαδή μπορούσαν να αποδίδονται σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα;
Μιχ: Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα,η περίπτωση Καζάκου που άρχισε να πυροβολεί αλλοδαπούς πρωτοσέλιδο στην Ελευθεροτυπία «Δολοφονεί η ΧΑ». Ο πατέρας του Καζάκου βγήκε και το είπε. «Ναι τους σκότωσε αλλά χρυσαυγίτης δεν είμαι». Τον Καζάκο μας τον είχανε χρεώσει.
Πρ: Έχουμε μπροστά μας το καταστατικό που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του ΑΠ 30/8/12. στην τελευταία σελίδα του λέει, στην σελ. 38 «το παρόν εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου» κτλ, 22ας Αυγούστου ποιου έτους;
Μιχ: Τότε. Του ίδιου έτους.
Πρ: Είναι 30-08-2012 η κατάθεση, να πω τη λέξη, «εγκρίθηκε» λέει εδώ «ομόφωνα από το ΠΣ κατά τη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου»
Μιχ: Του 2012.
Πρ: Οπότε εγκρίθηκε;
Μιχ: Ναι. Να σας εξηγήσω. Είχαμε ένα καταστατικό αλλά όταν μπήκαμε στη Βουλή θα παίρναμε κρατική χρηματοδότηση. Επρεπε να φτιάξουμε ένα καταστατικό διότι το άλλο ήταν ένα λιτό κείμενο που δεν προέβλεπε κάποια πράγματα. Για το λόγο αυτό πήραμε το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και φτιάξαμε ένα πλήρες καταστατικό, απόλυτα σύννομο.
Πρ: Από άλλους απολογούμενους ακούσαμε ότι το καταστατικό ήταν ένα δισέλιδο με τις αρχές, τι ισχύει τελικά;
Μιχ: Το δισέλιδο αναρτήθηκε και έγινε το καταστατικό που κατετέθη στην Γκουτζαμάνη, αν θυμάμαι καλά και αναρτήθηκε για να είναι απόλυτα σύννομο και κυρίως στον τομέα για τα οικονομικά.
Πρ: Αυτή η ανάρτηση όπως την αποκαλείτε πόσες φορές έγινε; Γινόταν σε συνέδριο;
Μιχ: Αλλάζαμε κάποια πράγματα αλλά και πάλι λιτά, σε πλήρη ανάπτυξη ήταν αυτό που καταθέσαμε το 2012.
Πρ: Έγινε όμως το 2012;
Μιχ: Ναι, αλλά ο πυρήνας του […] να σας πω, εδώ έχω ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο συνέδριό μας το τρίτο του 1995 που έγινε στο Πρέζιντεντ και έλεγε ότι έγινε το 2000 προκειμένου να εκλεγούν τα μέλη της κεντρικής μας επιτροπής.
Πρ: Πότε ενημερωθήκατε εσείς για την ανθρωποκτονία;
Μιχ: Το έχω πει από την πρώτη μέρα στον ανακριτή, την επόμενη μέρα αργά το πρωΐ.
Πρ: Από ποιον το μάθατε;
Μιχ: Πήραν τηλέφωνο τη γυναίκα μου και κατέβηκα στη Βουλή γιατί στήθηκε μια ολόκληρη[..] θέλω να πιστεύω όχι με κακή διάθεση, από έναν ανθρώπινο λάθος πολύ σοβαρό έλεγαν ότι είμαστε στο Κερατσίνι εκείνη τη στιγμή, ήταν η αντιτρομοκρατική και η εισαγγελέας εκεί και εγώ δεν ήμουν παρών.
Πρ: Αυτό που ελεχθη είναι ότι από σταθερές γραμμές της Μεσογείων υπάρχουν κλήσεις προς άτομα εμπλεκόμενα…
Μιχαλόλιας .Γ.: παρεμβαίνει: Για τα τηλέφωνα κρατήθηκε.
Πρ: Αργά το πρωί της επόμενης μέρας λοιπόν Ο μάρτυρας ο Σπίνος είπε ότι εκείνη τη νύχτα υπήρχαν τηλεφωνήματα.
Μιχ: Θα απαντήσω, καταρχάς ο Σπίνος δεν έχει έρθει ποτέ στο σπίτι μου.
Πρ: Εκείνο το βράδυ επικοινώνησε μαζί σας;
Μιχ: Όχι βέβαια, επικοινώνησε με τους συνηγόρους μου πολλές μέρες μετά τη δολοφονία.
Πρ: Είπατε οτι την επόμενη μετακινηθήκατε προς τη Βουλή.
Μόνος σας; Μιχ: Προς τη Βουλή, με τους αστυνομικούς μου.
Πρ: Εκτός απο τη συνοδευτικη ασφάλεια, υπήρξε άλλος; Ήταν ο Λαγός
Μιχ: Δεν το θυμάμαι.
Πρ: Ξημερώνοντας 18 του μηνός, υπάρχει μια κλήση από τον Λαγό και από σας προς τον Λαγό περί ώρα 1 παρά
Μιχ: Μιλούσε ο Λαγός για θέματα δημόσιας τάξης και μιλούσε με τον αστυνομικό διευθυντή…
Μιχ: Μιλούσε ο Λαγός για θέματα δημόσιας τάξης και μιλούσε με τον αστυνομικό διευθυντή…
Πρ: Το θέμα είναι ότι όταν μιλάει ο Λαγός 1 παρά, έχει ήδη ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί.
Μιχ: Δεν το ξέρω.
Πρ: Δεν είναι κάπως αξιοπερίεργο; Έχει μάθει για ένα περιστατικό που ήταν σοβαρό.
Μιχ: Πίστευαν φαίνεται ότι έτσι είναι, ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα.
Πρ: Ναι αλλά άτομο του κόμματος τον ενημέρωσε, δεν το ‘μαθε από την τηλεόραση.
Μιχ: Εγώ ζήτησα από τον ανακριτή να γίνει άρση απορρήτου. [Από το κοινό: «Δεν ακούγεται»]
Μιχ: Εγώ πιστεύω ότι τα τηλέφωνά μου τα παρακολουθούσαν. Είναι για όλα ένοχοι αυτοί που με έφεραν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί ξέρουν ότι είμαι απόλυτα αθώος.
Πρ: Τελικά το τι ακριβώς έχει συμβεί, εκτός από εκείνο το τηλ., περισσότερη ενημέρωση είχατε με ποιον;
Μιχ: Είχα την επόμενη μέρα αλλά δε θυμάμαι ακριβώς. Με τους βουλευτές στη Βουλή, με τον Παναγιώταρο… δεν τα θυμάμαι. Εκείνες τις μέρες εμείς προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε το κόμμα και από ό,τι φάνηκε και τους εαυτούς μας, γιατί έχω προσωπική μαρτυρία συνεργάτη του Σαμαρά, ο οποίος μου είπε «θα το φτάσουνε στο τέλος, θα σας προφυλακίσουνε».
Πρ: Όταν μιλήσατε στη Βουλή και είπατε ότι δεν έχει σχέση το κόμμα, είχατε μιλήσει με τους συνεργάτες;
Μιχ: Δεν είχα μάθει πολλά πράγματα και δεν έμαθα ποτέ, πρώτον γιατί δε μου είπαν και γιατί ήξερα ότι δεν είχε σχέση το κόμμα.
Πρ: Τελικά αυτή είναι η θέση που έχετε ως τώρα; Ότι δεν έχει σχέση το κόμμα;
Μιχ: Ναι, βεβαίως δεν έχει σχέση το κόμμα.
Πρ: Άρα με τι έχει σχέση η ανθρωποκτονία;
Μιχ: Με την ανθρωποκτονία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.
Πρ: Πώς εξηγείτε την παρουσία ατόμων από την τοπική Νίκαιας στον τόπο που έγινε η ανθρωποκτονία;
Μιχ: Εγώ ξέρω ότι ο Ρουπακιάς μελετώντας τη δικογραφία δεν έλαβε τηλεφώνημα ή SMS αλλά ενημερώθηκε από έναν κύριο, ονόματι Δήμου και αυτός που πήρε τον Ρουπακιά αφέθηκε ελεύθερος και εγώ που δεν είχα καμία σχέση προφυλακίστηκα.
Πρ: Ο Δήμου κάλεσε τον Ρουπακιά πότε; Πριν η μετά;
Μιχ: Πριν & αφέθηκε ελεύθερος.
Πρ: Σχετικά με την παρουσία άλλων, υπόλοιπων στην περιοχή;
Μιχ: Α, δε μπορώ να ξέρω, εσείς ξέρετε, τους καλέσατε εδώ. Δεν πρόλαβα να ερευνήσω το πράγμα αυτό και πιστεύω ότι το κόμμα δεν έπρεπε να αναμιχθεί με αυτή την υπόθεση. Εγώ σίγουρα δεν είχα καμια σχέση και δεν ενέκρινα.
Πρ: Εσείς λέτε «εγώ δεν είχα σχέση, όμως είμαι ο ΓΓ, έχω μια θέση που γεννά υποχρεώσεις», προβήκατε σε κάποια ενέργεια;
Μιχ: Από πού να προβώ; Από το κελί μου στον Κορυδαλλό;
Πρ: Έστω αργότερα.
Μιχ: Προκειμένου να προστατέψουμε το κόμμα, απομακρύνθηκαν ο Πατέλης και άλλος που ήταν υπάλληλος του κόμματος.
Πρ: Απο πού απομακρύνθηκε ο Πατέλης;
Μιχ: Από υπάλληλος των γραφείων της Μεσογείων.
Μιχαλόλιας. Γ. παρεμβαίνει: Κα πρόεδρε, επειδή ήρθε η ώρα, να σας δώσω τις δυο απολύσεις από 20/09 [προσκομίζει στην έδρα]
Πρ: Ναι… καταγγείλατε… αυτό που προσκομίζετε.
Μιχ: Δεν ήταν το κύριο βάρος των ασχολιών μου εκείνες τις μέρες αυτό το θέμα. Έβλεπα μια συνωμοσία να οδηγήσουν 18 βουλευτές στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πριν τη δολοφονια είχε πει ο Βορίδης για εγκληματική οργάνωση. Και μάλιστα στο διάλειμμα μάθαμε από οπερατέρ ότι έχουν τον τρόπο να το κάνουν εγκληματική οργάνωση.
Πρ: Ο Πατέλης… καταγγέλθηκε η σύμβαση στις 20…
Μιχ: Είχα να φροντίσω για τον εαυτό μου και για το κόμμα.
Πρ: Αυτό δεν ήταν ένας λόγος παραπάνω να δειτε τι έχει συμβεί με τα άτομα στο κόμμα;
Μιχ: Το περιστατικό ήταν ξεκάθαρο. Εγινε μια συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο.
Πρ: Ναι, αλλά την παρουσία των άλλων δεν την εξηγεί.
Μιχ: Οι αστυνομικοί που ήρθαν και κατέθεσαν είχαν αντιφάσεις. Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Εσείς δεν πήρατε αντιφατικές απαντήσεις;
Πρ: Πήραμε και από τον συγκατηγορούμενο σας Μίχο, ότι δεν έγιναν διαγραφές.
Μιχ: Μα διαγραφές γίνονται στα μέλη, η τοπική Νίκαιας που εμφανίζεται η καρδιά της ΧΑ, ήταν μια τοπική.
Πρ: Επικοινωνία Λαγού Πατέλη, «Γιώργο μένεις»;
Μιχ. Γ. παρεμβαίνει: Δεν λέει «Γιώργο μένεις», «Γνώμη μου, Γιώργο, ότι μένεις» του Λαγού γνώμη, αν θέλετε το ακούμε κιόλας.
Πρ: Δηλαδή καθένας εκεί είχε…
Μιχ: Πού να ξέρω εγώ γιατί το έλεγε; Για να τον παρηγορήσει; Γιατί ήταν φίλος του;
Πρ: Έχω την αίσθηση ότι ο Πατέλης και τα τελευταία χρόνια, μετά τις διώξεις εμφανίζεται σε εκδηλώσεις κοπή πίτας, δε φαίνεται να είναι στο περιθώριο.
Μιχ: Εκδήλωση που είμαι εγώ; Εγώ δεν τον έχω δει πουθενά.
Πρ: Δεν είπα ότι τον έχετε δει εσείς.
Μιχ: 500.000 ψήφοι ήταν […] δαιμονοποιήσαμε ορισμένους […] αυτό είναι δική σας δουλειά να αποφασίσετε αν ήταν ένοχος. Σταμάτησε να ‘ναι υπάλληλος στα γραφεία, μέλος δεν ήταν.
Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει δολοφονία. Αυτά είναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά.
Πρ: Πάμε στην πολιτική ευθύνη, για εξηγήστε μας και σε ποιο χρόνο το λέτε;
Μιχ: Θα σας πω. Την αμέσως επόμενη ημέρα δίνω συνέντευξη, το 2013, 19/9/2013 και μου λέει ο δημοσιογράφος «έγινε μια δολοφονία». Απαντώ: «την καταδικάζουμε απερίφραστα. Σας πληροφορώ ότι, όπως εγώ το έχω αντιληφθεί δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα. Τον μόνο πολιτικό χαρακτήρα που είχε ήταν να κάνει κακό στη ΧΑ, όπως και έγινε». «Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, ποινική ευθύνη μπορεί να έχετε;» Και απαντώ «Όχι βέβαια, γιατί να έχω εγώ». Και έρχομαι στη δήλωση στον Χατζηνικολάου και λέω «σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για το έγκλημα στο Κερατσίνι την αναλαμβάνουμε». Μιλάω σε α’ πληθυντικό και ήταν ρητορικό σχήμα. Είναι δυνατόν ένα κόμμα να κατηγορείται γιατί ένας οπαδός προέβη σε καταδικαστέα πράξη; Αυτό αναιρεί τα περί πολιτικής ευθύνης από πάνω. Είναι ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου. Και να σας πω ότι στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ, βγαίνει ο Αντώνιος και λέει «ο Καίσαρ ήταν φιλόδοξος και ο Βρούτος τον δολοφόνησε». Ήταν ένα ρητορικό σχήμα και τίποτα άλλο. Αλλά και ο Χατζηνικολάου, την επόμενη μέρα στην εκπομπή του. Τον παίρνει τηλέφωνο ένας ακροατής του και του λέει «ήταν μεγάλη επιτυχία» λέει ένας ακροατής «ότι παραδέχθηκε ο αρχηγός της ΧΑ την πολιτική ευθύνη». Όχι την ποινική. όπως την πολιτική ευθύνη θα είχε κάθε κόμμα από πράξη του οπαδού του και σας ερωτώ είχε πολιτική ευθύνη η ΝΔ για την δολοφονία του Τεμπονέρα; Και για το Μάτι ακόμα. Είπε οτι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ο Τσίπρας. Σημαίνει ότι το έκαψε;
Πρ: Πότε την κάνατε αυτή τη δήλωση στον Χατζηνικολάου;
Μιχ: 3 ημέρες πριν τις εκλογές του ’15. και κατηγορήθηκα ότι κάνω συνεργασία με τη ΝΔ. και οι δημοσιογράφοι και ελπίζω να μην έχει την ίδια άποψη και το δικαστήριο. Σας έβαλαν αποκόμματα μιας δήλωσης…
Πρ: Μπορείτε να επαναλάβετε τι θέλατε να πείτε με αυτή την δήλωση; [Φωνές: Δεν ακούγεται, πιο κοντά στο μικρόφωνο]
Μιχ: Με το αναλαμβάνουμε εννοούμε ότι έχουμε υποστεί το πολιτικό κόστος. Το ‘χουμε χρεωθεί εκόντες άκοντες.
Πρ: Τι σας έκανε 2 χρόνια μετά να κάνετε αυτή τη δήλωση και όχι τότε;
Μιχ: Σχήμα λόγου, δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα, ίσα – ίσα, το αντίθετο ήθελα να πω. Πρέπει όμως προηγουμένως να σας διαβάσω μια εγκύκλιο που είχα αποστείλει σε όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους πυρήνες, θα σας διαβάσω τα σημαντικά να μη κουράσω το δικαστήριο Σας. 18.9.2012. το τελευταίο που λέει η εγκύκλιος αυτή «η άνοδος της ΧΑ έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού στα ΜΜΕ και στο πολιτικό κατεστημένο. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης επιβάλλεται απόλυτη πειθαρχία και κάθε ενέργεια πρέπει να είναι απόλυτα οργανωμένη και απόλυτα νόμιμη». και μέσα στη δικογραφία υπάρχουν πλήθος ομιλιών μου που αναφέρω το εξής. Δεκέμβρης του ’11. «Εδώ και αρκετούς μήνες στην εφημερίδα μας τι το καλύτερο θα ήταν γι ‘αυτούς μια προβοκάτσια. να σκοτώσει κανείς 5-6 και να το χρεώσει στη ΧΑ; Ε όχι δε θα τους περάσει η η ΧΑ έχει νου και γνώση και στρατηγική.»
Πρ: Άλλη ήταν η ερώτησή μας. Αυτοί που έλαβαν μέρος σε έκνομες πράξεις, κάνατε κάτι; Τους ελέγξατε;
Μιχ: Όσους μπορούσαμε τους απομακρύναμε.
Πρ: Όπως;
Μιχ: Α, τον Σιατούνη.
Πρ: Τι του αποδώσατε;
Μιχ: Όχι εγώ. […] ότι έλαβε μέρος σε επεισόδιο που τραυματίστηκε ένας άνθρωπος σοβαρά.
Πρ: Αυτή η δήλωση όμως δεν αφορούσε το περιστατικό το συγκεκριμένο, λέω σε σχέση με τα άτομα τα οποία σας προκάλεσαν…
Μιχ: Θα κρίνει το δικαστηριο. Από κει και πέρα νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για όλους. Εγώ τι να κάνω; Εγώ ήμουν προφυλακισμένος 18 μήνες και ακόμα και τώρα κάθε 10 του μηνός δίνω το παρών στο αστυνομικό τμήμα.
Πρ: Άλλες, εκτός από την ανθρωποκτονία, άλλες έκνομες πράξεις, είχατε ενημερωθεί;
Μιχ: Παραδείγματος χάριν για τους αλιεργάτες, άπαντες με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν εμπλέκεται η ΧΑ.
Πρ: Ποιοι ήταν οι άπαντες; Ποιος ήρθε να σας πει τι;
Μιχ: Ο Περικλής ο Μουλιανάκης που ήταν στο Πέραμα, ένας άλλος που δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Παναγιώτης νομίζω…
Πρ: Υπήρχε κάποιος υπεύθυνος για την περιοχή;
Μιχ: Όχι, δεν υπήρχε, το Πέραμα είναι άγνωστος χώρος για μένα. Αν μου..
Πρ: Και σας μετέφεραν ότι δεν έχει καμία σχέση η ΧΑ;
Μιχ: Και γω το μετέφερα ναι και έκανα και δήλωση στη Ζούγκλα. Κοιτάξτε για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε για ανόητο όχι ,
Πρ: Δηλαδή για την επίθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών λέτε ότι ισχύει αυτό που είπατε στον Τριανταφυλλόπουλο;
Μιχ: Σαφως το καταδικαζω. Δεν είναι καν χρυσαυγίτες αυτοί που κατηγορούνται από όσο ξέρω
Πρ: Αυτό ισχύει και για το ΠΑΜΕ;
Μιχ: Πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση που υπήρξε συμπλοκή
Πρ: Δίνετε κάποια συνέντευξη στην ΕΡΤ και λέτε για την υπόθεση στο ΠΑΜΕ ότι μας εκθέτουν αυτές οι συμπεριφορές.
Μιχ: Βεβαίως.
Πρ: Το ερώτημα είναι το εξής. Ενημερώνεστε για πράξεις που αποδίδονται σε άτομα της ΧΑ. Εσείς ως Γεν. Γραμματέα που στέλνετε εγκυκλίους, αυτά δε σας κινητοποίησαν για να κάνετε κάτι; Μιχ: Κοιτάξτε, ο τρόπος που μου υποβάλετε το ερώτημα υποκρύπτει την αντίληψη ότι εγώ συγκάλυπτα.
Πρ: Εγώ σας ρώτησα πρώτα αν έχετε ενημέρωση.
Μιχ: Έφυγε κόσμος από τα γραφεία και εγώ προσπάθησα να επιβάλω την τάξη, δεν ευθύνεται το κόμμα, διεγράφη ποτέ ο Τσουκάτος; Ευθύνεται η Γεννηματά;
Πρ: Υπήρχαν άλλα άτομα, στελέχη, βουλευτές που θα ‘πρεπε να ενημερώνουν τους ανωτέρους;
Μιχ: Φεύγανε κόσμος.
Πρ: Να σας ρωτήσω, ο Ρουπακιάς ήταν άτομο που γνωρίζατε; Μιχ: Όχι. Εκείνος γνώριζε εμένα, έμπαιναν 150.000 άτομα, οργανωμένοι ήταν 6 χιλιάδες. Που να τους ξέρω;
Πρ: Υπάρχει καποια επικοινωνιά την επόμενη μερα… Ο Δεβελέκος τι ήτανε;
Μιχ: Υπάλληλος στο γραφείο.
Πρ: Άτομο εμπιστοσύνης;
Μιχ: Απεδείχθη πως δεν είναι.