Φάρμακο στον ιό της εσωστρέφειας και αντίδοτο στην ανυπαρξία ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να «ψαρεύει» σε θολά νερά πέντε μήνες μετά τις εκλογές. Ενόψει και του προσκλητηρίου για την Προοδευτική Συμμαχία, όπου η συμμετοχή στο e-syriza δεν φαίνεται να φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η ηγεσία του κόμματος παλεύει ανάμεσα στη δοκιμασμένη «γραμμή Πολάκη» – αναταραχής, για να διατηρήσει ένα σημαντικό ακροατήριο, με εκείνη του ψύχραιμου, προγραμματικού λόγου για την προσέγγιση της κοινωνίας.
Η δυσφορία στελεχών, για τη διαχείριση του θέματος της Novartis, αναγκάζει την ηγεσία, όπως όλα δείχνουν, να αλλάξει στάση, μετά και το «σόου» της Πέμπτης όπου οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να αποχωρήσουν προκαλώντας την αναβολή της συνεδρίασης. Ο προβληματισμός εντός του κόμματος εστιάζει πως η υπόθεση μονοπωλεί την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, με τους πολίτες, παράλληλα, να ζητούν επιτακτικά δημιουργικό αντιπολιτευτικό λόγο.
Οι πιο ψύχραιμοι
Ως εκ τούτου, επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές, ότι δηλαδή το πολιτικό κόστος από την αναταραχή το επωμίζεται κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγώντας την Κουμουνδούρου σε αναδίπλωση από την τακτική «μπάχαλου» στην Προανακριτική. Οι εξελίξεις δείχνουν πως την Τρίτη οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν πρόκειται να παραστούν ή έστω να μην επιμείνουν να παραμείνουν στην συνεδρίαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και επικεφαλής του κόμματος στην Προανακριτική Επιτροπή, έσπευσε, χθες, να δηλώσει ότι η συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης θα διεξαχθεί κανονικά. «Την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής», δήλωσε στον Real Fm ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή και επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα από τη συμμετοχή ή όχι των Πολάκη και Τζανακόπουλου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρησή τους.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι Πολάκης και Τζανακόπουλος, παρά τις χθεσινές τους δηλώσεις, δεν θα παρευρεθούν στην Επιτροπή, ο Σπύρος Λάππας δήλωσε: «Σας λέω υπεύθυνα και ρητά ότι την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας».
Έρχεται ο Αλέξης
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μπαίνει προσωπικά στις εξελίξεις στο θέμα της Novartis, κάνοντας πολιτικό ελιγμό, με χθεσινή επιστολή του προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Υποστηρίζει ότι Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν την παραγραφή του σκανδάλου Novartis, μέσω της μη υιοθέτησης της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Προτείνει στα μέλη της επιτροπής να κατοχυρωθεί συνταγματικά η διερεύνηση από την τακτική δικαιοσύνη των υπουργικών αδικημάτων όταν αυτά τελούνται επ’ ευκαιρία των καθηκόντων τους καθώς υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Novartis λόγω παραγραφής. Εν ολίγοις, φαίνεται να παραδέχεται ότι η επιστροφή στην τακτική δικαιοσύνη της δικογραφίας κατά των 10 πολιτικών προσώπων από την προανακριτική που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis το 2018 είναι συνταγματικά έωλη και επιχειρεί μέσω της αναθεώρησης να την «συνταγματοποιήσει». Ωστόσο, υπάρχει η αντίφαση πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής, οι φάκελοι για τους 7 εκ των 10 πολιτικών προσώπων έχει ήδη αρχειοθετηθεί.
Προσκλητήριο με ανεύρεση μηνυμάτων
Τα μηνύματα για το προσκλητήριο στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την περιοδεία του, στην Βοιωτία, έδωσε ένα στίγμα για τα επιχειρήματα της επόμενης ημέρας, εστιάζοντας στα προβλήματα της ανεργίας, στο προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, ενώ υπογράμμισε πως ποτέ άλλοτε από τη Μεταπολίτευση «δεν υπήρξε τέτοια συσσώρευση Μέσων για να στηρίξει ένα σύστημα και ένα κόμμα».
Ανέφερε ότι «είμαστε μπροστά στην παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς», τονίζοντας πως «οφείλουμε να μην το αντιμετωπίσουμε μόνο ως κόμμα», αλλά ότι είναι θέμα δημοκρατίας και, συνεπώς, ότι πρέπει «να ταχθούμε από κοινού σε ένα αγώνα για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις».
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να προσέξει ιδιαιτέρως τις επόμενες κινήσεις του και το γενικότερο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, με το κενό να παραμένει, τόσο ως προς το προγραμματική του οντότητα, όσο και ως προς την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος του.
Δείγμα, η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, στο ερώτημα «αν εξακολουθούσε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα πως θα πήγαιναν τα πράγματα;», μόνο το 22,1% απαντά καλύτερα από τώρα. Παράλληλα, το 51,8% απαντά ότι θέλει «πιο δημιουργική αντιπολίτευση» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 24,3% «πιο ήπια», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που επιλέγουν κορυφαία στελέχη ( Πολάκης, Τζανακόπουλος, Ραγκούσης κλπ), με το 16,9% να αναφέρει ότι θέλει “πιο επιθετική” κριτική.
Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και «σάντουιτς» η μεσαία τάξη
Αντικείμενο αντιπαράθεσης ξανά γίνεται η ταλαιπωρημένη – στα χρόνια της κρίσης- μεσαία τάξη, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση και περιλαμβάνει μέτρα ελαφρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Η Κουμουνδούρου, φαίνεται πως προσπαθεί να ανακτήσει τα αντιπολιτευτικά της αντανακλαστικά, ασκώντας δριμεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως «είναι άνθρακες ο θησαυρός των φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη». Πηγές της κυβέρνησης, από την άλλη, μιλούν για μετεκλογική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω κοινωνική ομάδα, να θυμίσουμε, πως αποτέλεσε ζήτημα αντιπαράθεσης και στον προεκλογικό λόγο των δύο κομμάτων.
«Προεκλογικά καλλιεργούσαν τον φόβο ότι η ΝΔ θα κόψει συντάξεις, επιδόματα και αφορολόγητο. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, αντί να αυξάνονται οι φόροι μειώνονται» αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της μεσαίας κατηγορίας εισοδήματος θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση φόρου 1300 ευρώ. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με σταθερότητα και συνέπεια υλοποιεί το πρόγραμμά της κι αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ τα παραμύθια» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, που τα δηλώνουν λιγότερο από το 1% των φορολογούμενων, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του φορολογικού σ/ν που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση της Ν.Δ. Τονίζουν δε πως οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά.
Οι μειώσεις από 2 έως 20 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όπως και οι λίγο μεγαλύτερες μειώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, από τον τριπλασιασμό των αναγκαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 140 εκατομμύρια ευρώ.
«Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, αλλά και η απόφασή της να παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για μείωση του ελλείμματος και να μην χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετυχαίνει τη μείωση αυτή, δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει πως έτσι ακυρώνονται τα θετικά μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.
Ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου, ακυρώνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και η δραστική μείωση για υψηλότερα εισοδήματα. Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για μικρομεσαίες ιδιοκτησίες. Ακυρώνεται η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%.