Τις προτάσεις της Λευκωσίας θα αναμένει από εδώ και στο εξής η ΕΕ όσον αφορά τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διπλωματικές πηγές δήλωναν στα «ΝΕΑ» ότι μετά την έγκριση του νομικού πλαισίου των κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας, από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες, η Κύπρος θα προχωρήσει στην υπόδειξη ονομάτων που συνδέονται με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτές.
Οπως δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι προτάσεις της Λευκωσίας για το ποιοι θα πρέπει να υποστούν αυτές τις κυρώσεις «θα εξεταστούν από σχετικές ομάδες εργασίας και ενδεχομένως από το ίδιο το Συμβούλιο». Οπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες, οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.
Τουρκικές προκλήσεις
Η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει ιδιαίτερα τις προκλήσεις της με την αποστολή γεωτρύπανου στο «οικόπεδο» 7 το οποίο υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός των ορίων της δικής της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες την κοινοπραξία TOTAL – ENI.
Αθήνα και Λευκωσία εκτιμούν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη, η οποία υλοποιεί τις αρχικές αποφάσεις της ΕΕ και επιτρέπει να περάσουν από τις προειδοποιήσεις στις πράξεις. Το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων προβλέπει τη δυνατότητα να υποστούν κυρώσεις πρόσωπα ή οντότητες που εμπλέκονται σε κάθε δραστηριότητα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της, που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη.
Οι αντιδράσεις
Οι αποφάσεις προκάλεσαν την ενόχληση της Αγκυρας, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζοντας μάταιες τις προσδοκίες για το αντίθετο, μέσω απειλών. Καταγγέλλει την ΕΕ για ταύτιση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» προσθέτοντας ότι έχει χάσει και τον χαρακτήρα του ουδέτερου παράγοντα που θα μπορούσε να έχει θετική συμβολή στο Κυπριακό. Διαμηνύει δε ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα «νόμιμα» δικαιώματά της.
Σε ανάρτησή τους στο Τwitter τόσο ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισαν την απόφαση της ΕΕ ως αλληλεγγύη και στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να μην αποκτήσουν καμία νομιμότητα οι τουρκικές παραβιάσεις, αναφέρθηκε χθες ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος σημείωσε την ενδυνάμωση της σχέσης με τις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Λακκοτρύπη οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή προωθούνται με τις χώρες αυτές, όσο και οι συμφωνίες για την πώληση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη», αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ ενδυναμώνουν νομικά και διπλωματικά τη θέση της Κύπρου.
Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν με ενδιαφέρον την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.