Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό κράτηση ανώτατο ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον Αλ Μπάρα Σισάνι, ο οποίος εισήλθε παράνομα στην Ουκρανία το 2018.
Η SBU ανακοίνωσε ότι το πρόσωπο που κρατείται είναι γεωργιανός πολίτης και ήταν βοηθός του Αμπού Ομάρ αλ-Σισάνι, τον οποίο το Πεντάγωνο περιέγραφε ως «υπουργό του πολέμου» του Ισλαμικού Κράτους.
Σε ανακοίνωσή της η SBU τονίζει ότι «μια αναλυτική εξέταση απέδειξε ότι ο ξένος που κρατείται είναι πράγματι καταζητούμενο ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους».
Διάσταση απόψεων για τον επαναπατρισμό τους
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Συρίας, χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές κρατούνται σε φυλακές από τους Κούρδους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή μπορεί να τους βοηθήσουν να δραπετεύσουν.
Τα μέλη του συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος παρουσίασαν «διαφορετικές απόψεις», στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, για το αν θα πρέπει να επαναπατριστούν οι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ.
«Υπήρξαν κάποιες διαφορές για το αν θα έπρεπε να επαναπατριστούν ή αν αυτό θα πρέπει να το ξαναδούν και να το ξανασκεφθούν λεπτομερώς οι διάφορες χώρες όμως σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίστηκε ως σημαντικό πρόβλημα» δήλωσε την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης των ΗΠΑ, Νέιθαν Σέιλς χαρακτήρισε «ανεύθυνο» εκ μέρους των άλλων χωρών, ιδίως των ευρωπαϊκών, να περιμένουν να επιλύσει το πρόβλημα αυτό το Ιράκ μόνο του. Ο Σέιλς κάλεσε όλες τις χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους και να τους δικάσουν.
Στη Συρία «η κατάσταση μπορεί ν’ αλλάξει στο λεπτό» εκτίμησε ο Σέιλς. «Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κριθεί επείγον το θέμα και (οι χώρες) να τους επαναπατρίσουν τώρα, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος».
«Η Γαλλία αρνείται να δεχτεί πίσω τους υπηκόους της»
Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, αρνούνται να δεχτούν πίσω τους υπηκόους τους και δηλώνουν ότι θα πρέπει να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους, έστω και αν η κατάσταση είναι περίπλοκη στις ζώνες που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας, όπου είναι αδιευκρίνιστο ποιος έχει τη δικαιοδοσία για να τους δικάσει.
Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πήγε στη Βαγδάτη επιδιώκοντας τη συνεργασία του Ιράκ ώστε οι Γάλλοι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία να δικαστούν από ιρακινά δικαστήρια.
«Πιστεύουμε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση να ζητάς από μια χώρα της περιοχής να πάρει τους ξένους μαχητές από μια άλλη χώρα και να τους δικάσει και να τους φυλακίσει εκεί» επέμεινε ο αμερικανός αξιωματούχος.
«Δεν θα ήταν αποτελεσματικό» υποστήριξε.
Κατά τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα ήταν επίσης αναποτελεσματική η παραπομπή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο. «Θα κόστιζε μια περιουσία και δεν θα είχε την ίδια δυνατότητα να αποδώσει δικαιοσύνη όσο τα εθνικά δικαστήρια» είπε.
Πηγή: (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)