Θεατές ενός εντυπωσιακού μετεωρολογικού φαινομένου έγιναν τη Δευτέρα κάτοικοι της νότιας Κρήτης, καθώς ο «Γηρυόνης» κατά την πέρασμά του από τα νερά της Σητείας, προκάλεσε έναν διπλό υδροσίφωνα, στην Κάτω Ζάκρο.
Το εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος και ανέβασε σχετικά βίντεο στο λογαριασμό του στο Facebook, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.
Το φαινόμενο συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας και όπως έγραψε και ο ίδιος: «Δύο υδροσίφωνες μόλις τώρα στην Κάτω Ζάκρο… ο ένας εξασθενημένος…».
Τι είναι οι υδροσίφωνας;
Ο υδροσίφωνας ή ανεμοστρόβιλος της θάλασσας είναι η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με τη θάλασσα και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της.
Συνήθως ο υδροσίφωνας είναι ασθενέστερος από τον σίφωνα ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής του από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή. Η διάμετρός του κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής του σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ισχυρός υδροσίφωνας μπορεί να καταστρέψει μέχρι και σκάφος ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγει στην ξηρά προκαλώντας σοβαρές ζημιές ή και θύματα, όπως τον Φεβρουάριο του 2002 στην Μεθώνη Πιερίας. Μπορεί να εμφανιστεί μόνος, αλλά και περισσότεροι μαζί, που σχηματίζονται είτε ταυτόχρονα είτε ο ένας μετά τον άλλο, σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και σε λίμνες και μπορεί να πλήξουν και παράκτιες περιοχές.
Οι ισχυρότεροι υδροσίφωνες, οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι, εμφανίζονται στη διάρκεια κακοκαιρίας, ενώ μικρότεροι υδροσίφωνες μπορεί να εμφανισθούν και σε ανέφελο ουρανό.
Βροχή… ψαριών
Ο υδροσίφωνας μπορεί να περιέχει και νερό μαζί με το περιεχόμενό του, που μπορεί να είναι ακόμα και ψάρια, τα οποία πέφτουν… βροχή, όπως κατά την επέλασή του για παράδειγμα τον Μάιο του 2014 στη Φλώρινα και το Κιλκίς.
Περιοχές εμφάνισης
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εμφανίζονται όλο και περισσότεροι υδροσίφωνες, περί τους 60 υδροσίφωνες κατά μέσο όρο σε 30-40 ημέρες ετησίως. Δημιουργούνται όλο το χρόνο, ενώ οι ισχυρότεροι και πιο καταστρεπτικοί σχηματίζονται στη διάρκεια καταιγίδων. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας τους μήνες αυτούς. Στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται περισσότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι, στη δυτική και νότια Ελλάδα πιο συχνά το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Οι περισσότεροι υδροσιφώνες στην Ελλάδα καταγράφονται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Στην περιοχή αυτή στις 21 Σεπτεμβρίου 2006 καταγράφηκαν περίπου 30 υδροσίφωνες σε διάστημα 2,5 ωρών. Μεγάλη συχνότητα υδροσιφώνων καταγράφεται επίσης στο Ιόνιο, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.