Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» στην Κινέτα, αφού η επόμενη μέρα βρίσκει την περιοχή «πληγωμένη» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σε βίντεο από drone, φαίνεται ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο.
Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους της κακοκαιρίας το γεγονός ότι η παραλία της Κινέττας κόπηκε στα δύο.
Εικόνες καταστροφής
Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε τις διαστάσεις της καταστροφής. Δρόμοι διαλύθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.
Οι δρόμοι εξαφανίστηκαν, καθώς φερτά υλικά και τόνοι λάσπης τους μετέτρεψαν σε χειμάρρους.
Η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς από πλημμυρισμένα σπίτια, για ακινητοποιημένα οχήματα και για άντληση υδάτων.
Μετάβαση κλιμακίων μηχανικών στην περιοχή
Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και με συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, έχουν μεταβεί στην πληγείσα περιοχή της Κινέτας κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου για να κάνουν αυτοψίες, να καταγράψουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κύμα κακοκαιρίας.
Από το πρωί έχουν σταλεί και αντλίες της ΕΥΔΑΠ.
Μεγάλα προβλήματα στην Εθνική Οδό – Δόθηκε μία λωρίδα στο ρεύμα προς Κόρινθο
Σε μία λωρίδα διεξάγεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνικό Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας.
Η κίνηση στο σημείο είναι στο «κόκκινο».
Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία στο ρεύμα προς την Αθήνα διεξάγεται κανονικά.
Η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου είχε διακοπεί λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών.
Γιατί καταστράφηκε η Κινέτα -Αυτοψία στην περιοχή
Στην Κινέττα μεταβαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με τον Δρ. Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά – Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή που πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Γηρυόνης».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή».
Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Λέκκα:
«Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Γηρυόνης», τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται: στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες.
Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».