«Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά ο λαός» είπε στην αρχή της ομιλίας του απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως «ήταν αντικείμενο των εκλογών και η συνταγματική αναθεώρηση κ. Τσίπρα».
«Από αύριο η χώρα θα έχει νέο σύνταγμα. Θα φέρει τη σφραγίδα της πλειοψηφίας της Βουλής αλλά θα είναι και προϊόν συναίνεσης. Ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός. Τον θεωρό ένα ακόμη μεγάλο βήμα Δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού» σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Δεν απέφυγε να αφήσει αιχμές κατά του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «ήρθατε για να μιλήσετε μόνο χωρίς να ακούσετε τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς που μίλησαν νωρίτερα».
Μίλησε για παραγωγικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά όπως είπε αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι διαφορετικές αντιλήψεις στο πεδίο της ουσίας για το νέο Σύνταγμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μία διαφορετική κατεύθυνση ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε σημαντική τομή για την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μίλησε για μία σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε πολίτη. «Ελπίζω να υπερψηφίσετε τη διάταξη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Για την ψήφο των αποδήμων
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός για την ψήφο των αποδήμων. «Είναι μία πρωτοβουλία που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διαβουλευτήκαμε με τα υπόλοιπα κόμματα. Κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε με ευθύνη στην κατεύθυνση συναίνεσης που το ίδιο το Σύνταγμα το επιβάλει» σημείωσε.
Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη
Οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο, την περασμένη εβδομάδα, έντονων πολιτικών συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και συγκλίσεων σε συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.
Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία:
– Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
– Η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και
– Η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.
Συγκλίσεις και διαφωνίες
– Άρθρο 32 παρ. 4 και 5: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη είχε ψηφιστεί από 224 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Την πρόταση απορρίπτει ωστόσο κατηγορηματικά η ΝΔ.
– Άρθρο 86 παρ. 3: Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.
– Άρθρο 86: Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που να έχει αναδρομική ισχύ και να εξαιρεί το αδίκημα της δωροδοκίας.
Την πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει 179 ψήφους στη προτείνουσα Βουλή, απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.
– Άρθρο 62:
Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές ενώ και στη παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.
– Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.
Η αναθεωρητέα διάταξη είχε υπερψηφιστεί με 247 ψήφους.
– Άρθρο 101:
Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα . Η διάταξη είχε λάβει 232 και υπάρχει σύγκλιση απόψεων των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.