Νεκροί, καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβισμένοι άνθρωποι στα ερείπια είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αλβανία και ο οποίος έγινε αισθητός στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Λόγω της σφοδρότητας του σεισμού στη γειτονική χώρα δημιουργήθηκε ανησυχία και στην Ελλάδα από μερίδα πολιτών οι οποίοι αναρωτιούνται εάν η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ που έγινε με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων μπορεί να ενεργοποιήσει μελλοντικά κάποια ρήγματα στον ελλαδικό χώρο.
Δύο από τους πιο έγκριτους σεισμολόγους μίλησαν στο in.gr για τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία , την εξέλιξη του φαινομένου καθώς και για το αν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου έκανε λόγο για ένα σφοδρότατο σεισμό ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο πολιτών καθώς και καταρρεύσεις κτιρίων.
Λίγα λεπτά με τα 6,4 Ρίχτερ, υπογράμμισε, «ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί 5,1, 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα εξακολουθήσει η μετασεισμική ακολουθία και δεν αποκλείεται να υπάρχει μία δόνηση που θα προσεγγίσει τα 6 Ρίχτερ».
Θα ενεργοποιηθούν ρήγματα στην Ελλάδα;
Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν κάποια ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, τόνισε πως «είναι πολύ λίγο πιθανό να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος καθώς το μέγεθος του σεισμού δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επηρεάσει γειτονικές περιοχές».
Για να γίνει αυτό, εξήγησε, ο σεισμός στη γειτονική χώρα θα έπρεπε να ήταν μεγέθους 7 με 7,5 Ρίχτερ ώστε να υπήρχε η πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.
Ήταν ο κύριος σεισμός;
Αναφορικά με το αν τα 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, το μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα.
«Δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Στις 21 Σεπτεμβρίου είχε σημειωθεί κοντά στον περιοχή που χτύπησε τα ξημερώματα ο «εγκέλαδος» σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν σχετίζονται οι δύο σεισμοί. Ενδεχομένως ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ που προηγήθηκε να ήταν ένας ισχυρός προσεισμός.
Οι εκτιμήσεις Λέκκα για τα ελληνικά ρήγματα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι ο σεισμός στην Αλβανία έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και είχε σοβαρές επιπτώσεις στον οικιστικό χώρο της γειτονικής χώρας.
«Θεωρείται η συνέχεια του σεισμού που έγινε πριν 2 μήνες με μέγεθος 5,6 Ρίχτερ» τόνισε ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ήταν κατηγορηματικός.
«Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η Ελλάδα. Υπάρχει μία εγκάρσια δομή στο ύψος της Kόνιτσας και αποκόπτει ουσιαστικά τη δραστηριότητα προς τον ελλαδικό χώρο».