Ενα παρασκήνιο 15 ωρών με τηλεφωνήματα ανάμεσα σε Μαξίμου και υπουργείο Υγείας και με δύο διαφορετικά σενάρια για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριζόταν την «υπόθεση Καρδίτσα» κρύβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή αποπομπή (επισήμως, παραίτηση) του νεοδιορισμένου διοικητή στο θεσσαλικό νοσοκομείο. Στο Μαξίμου η απόφαση για απομάκρυνση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση του νέου μάνατζερ του Νοσοκομείου Καρδίτσας «κλείδωσε» στις 8.30 το πρωί. Και ας τη δημοσιοποίησε τέσσερις ώρες αργότερα το αρμόδιο υπουργείο με τη λακωνική φράση «ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Κωνσταντίνου Πατέρα από τη θέση του διοικητή του ΓΝ Καρδίτσας».
Αυτό δεν σημαίνει ότι για το Μαξίμου ήταν χθεσινή η υπόθεση του 80χρονου τρικαλινού πολιτευτή της ΝΔ (είχε περάσει από τον ΛΑΟΣ και τους ΑΝΕΛ), που πυροδοτεί «γαλάζιες» αναταράξεις και σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Από το απόγευμα της Δευτέρας, λένε οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του συζητούσαν (στην κατεύθυνση να υπάρξει παρέμβαση) για την περίπτωση του Πατέρα. Φαίνεται πως η πρώτη σκέψη ήταν να ανακοινωθούν ταυτόχρονα η «παραίτηση» του διοικητή και το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει. Επικράτησε τελικά μια άλλη επιλογή, συγκεκριμένα το «ξήλωμα» του 80χρονου ακόμα και χωρίς την ανακοίνωση του αντικαταστάτη του, προφανώς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πατήσει άμεσα βαλβίδα αποσυμπίεσης στις εντεινόμενες αντιδράσεις, δείχνοντας ότι διορθώνει την κατάσταση. Για το ζήτημα φέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Κικίλια και, όπως διεμήνυαν χθες αρμόδιες πηγές, «η αποδοχή της παραίτησης του Πατέρα ήταν κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας».
ΑΣΤΟΧΙΕΣ. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι οι όποιες αστοχίες στους 111 διοικητές νοσοκομείων θα διορθωθούν, ενώ αξιολογούν ανά περίπτωση «ποιοι» και «γιατί» αντιδρούν, γνωρίζοντας ότι δέχονται έντονες πιέσεις και οι Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές (ΝΟΔΕ). «Η συντριπτική πλειονότητα είναι αξιοκρατικές επιλογές. Αν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα με μεμονωμένες επιλογές, θα υπάρχει και άμεση διαχείριση» τόνισε (Θέμα FM) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ισχύουν ορισμένα δεδομένα τα οποία πάντοτε δημιουργούν μεγάλη ένταση σε αυτές τις επιλογές. Το βασικό είναι ότι δυστυχώς έχουμε ένα πλαίσιο περιορισμένων απολαβών για τους διοικητές των νοσοκομείων. Δεν μπορείς δηλαδή να προσελκύσεις πάντοτε υψηλά τεχνικά στελέχη, τα οποία να προέρχονται από τον ιδιωτικό χώρο και να έχουν μεγάλα προσόντα. Το δεύτερο είναι, για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και αστοχίες».
ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ. Ηδη οι επιλογές των νέων μάνατζερ των νοσοκομείων έχουν προκαλέσει αναβρασμό σε τοπικές κοινωνίες και στις τοπικές κομματικές οργανώσεις, αλλά και «πόλεμο» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Το κλίμα δυσαρέσκειας αναμένεται να εκφραστεί στον Βασίλη Κικίλια κατά το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ στο τέλος της εβδομάδας, όπως ήδη προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων Κώστας Τρέλλης: «Υπήρξε προκήρυξη, δεν ρωτήθηκα ούτε εγώ ούτε η ΝΟΔΕ. Υπήρχαν πολλά και άξια στελέχη και θα προτιμούσα να είναι ένας από αυτούς… Ακόμα και η προκήρυξη δεν ήταν καλή, δεν έθετε κάποιες δικλίδες ασφαλείας». Επιπλέον στα Κύθηρα παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΤΟ της ΝΔ Αδαμαντία Κορώνη, αναφέροντας σε επιστολή ότι «στην παρούσα χρονική στιγμή διαφωνώ κάθετα με την τοποθέτηση του διοικητή του Τριφύλλειου Νοσοκομείου Κυθήρων».
Από τη ΝΔ απαντούν στις κατηγορίες της Κουμουνδούρου με καταγγελίες για τον ΣΥΡΙΖΑ «που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας, και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, και διέλυσε τη δημόσια Υγεία». Κατά τη ΝΔ, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση», ενώ επιπροσθέτως αναφέρει ότι «οι διοικητές στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας και θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε τρεις μήνες».