Συμβόλαιο αποδοτικότητας θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων, συμβόλαιο το οποίο θα περιλαμβάνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους.
Κάθε τρεις μήνες, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα αξιολογούνται και, αν ο έλεγχος δείξει ότι κάποιος διοικητής δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα αντικαθίσταται.
Το «συμβόλαιο αποδοτικότητας» των διοικητών νοσοκομείων
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι βασικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του συμβολαίου αποδοτικότητας, είναι οι εξής:
Α. Οικονομικό-διαχειριστικοί στόχοι: Μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων, μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης. Παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό). Σωστή λειτουργία των λογιστηρίων.
Β. Ποιοτικοί στόχοι: Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μείωση χρήσης αντιβιοτικών. Μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων.
Γ. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών. Ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία.
Η διοικητική εμπειρία των… διοικητών νοσοκομείων
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές των νοσοκομείων έχουν διοικητική εμπειρία.
Ο προαπαιτούμενος τίτλος σπουδών για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών είναι πτυχίο, αλλά από τους επιλεγέντες, επιπλέον του πτυχίου, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού.
Το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων). Το παραπάνω ποσοστό ξεπερνά το 70% στην 1η ΥΠΕ (Αττική) και το 80% στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία).
Ενδεικτικά, στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κ.ά.) περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.