Να συντηρήσει την εικόνα του στο διεθνές περιβάλλον φροντίζει μεθοδικά ο Αλέξης Τσίπρας που συνεχίζει τις επαφές και τις συναντήσεις του στο εξωτερικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και αναλογικά με τον χρόνο που βρίσκεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι αρκετά τα ταξίδια του σε ευρωπαϊκές χώρες.
Κύριος στόχος του είναι να διατηρήσει άθικτο, όσο είναι εφικτό αυτό, το προφίλ του στο εξωτερικό, αξιοποιώντας μια σειρά ενέργειες, αποφάσεις και μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του και ο ίδιος ως Πρωθυπουργός. Από το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε και εφάρμοσε με στόχο την έξοδο από το πρόγραμμα και την μνημονιακή μέγγενη έως τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία εμφανίζεται δικαιωμένος, όπως λέει σε όλες τις επαφές του.
Και ενώ στο εσωτερικό κυριαρχεί μια μίζερη κατάσταση με την εσωστρεφή συζήτηση για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την πίεση της τάσης των «53+», ο ίδιος επιδιώκει να αλλάζει την εικόνα.
Αυτό έγινε και το διήμερο που πέρασε με την παρουσία του στο Παρίσι, όπου είδε μεταξύ άλλων και τους σοσιαλιστές πολιτικούς, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρώην επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ μίλησε και στα εγκαίνια της έδρας «Δημοσίου Χρέους» του Πανεπιστημίου Sciences Po, με θέμα «μαθήματα από την Ελλάδα», παρουσία του Ιταλού πρύτανη του ιδρύματος και κεντροαριστερού πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα.
Από το βήμα του πανεπιστημίου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εμπειρία της Ελλάδας κατά τη δεκαετή κρίση και εστίασε στην επιτυχία, όπως είπε, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, και μάλιστα υπό δύσκολες, κατά τον ίδιο, διαπραγματευτικές συνθήκες.
Η αναφορά αυτή ήταν αναγκαία για να ενισχύσει το αφήγημά του περί της επαρκούς και αποτελεσματικής ηγεσίας που άσκησε τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Και γι’ αυτό σημείωσε ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής του θητείας, ενώ επέλεξε να αναφερθεί στον αρνητικό ρόλο του ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ επέλεξε να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων στην Ευρώπη δυνάμεων» τόνισε.
Σε αυτές τις επαφές ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και το κλίμα που συναντά τον βοηθάει αρκετά σε σχέση με όσα αντικρίζει στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και βέβαια εντός του κόμματος με τις ενστάσεις της κομματικής νομενκλατούρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι μιλήσανε για την «Αριστερά στην Ευρώπη που πρέπει να ξαναβρεί το βηματισμό της με ενότητα και περισσότερη τόλμη».
Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και εάν το αρνείται, μετατοπίζει σταδιακά, έστω και με αργά βήματα το ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες της σοσιαλδημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι εμμένει στον όρο Αριστερά.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος προ καιρού είχε επισκεφθεί την Ιταλία, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της επιχείρησής του να αποτελέσει ο ίδιος τη «γέφυρα» μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε. και κυρίως να δημιουργηθεί πεδίο συνεννόησης, συζήτησης και όσμωσης και κυρίως της συσπείρωσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Πρασίνων.
Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη συμμετοχή του ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, τις συναντήσεις με τα προεδρεία των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων, θέλει, όπως λέει σε συνομιλητές του, να χτίζει γέφυρες με τις άλλες προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για ένα κοινό μέτωπο.
Σε αυτή τη νέα φάση της προσαρμογής του στο νέο ρόλο του, ο Αλ. Τσίπρας βλέπει ότι το φλερτ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι πάρα πολύ έντονο. Για τους πιο μυημένους, σχεδόν έχει οριστικοποιηθεί, αν και από το ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται, η μετακίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το συνέδριο την Ανοιξη του 2020, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Επ’ αυτό και εάν αυτό θα γίνει αναμένεται να υπάρξει έντονη σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ενισχύουν το σενάριο περί ενεργούς και ουσιαστικής συνεργασίας του κόμματός του με το ΕΣΚ, στις εργασίες του οποίου συμμετέχει ως παρατηρητής.
Πολλά θα κριθούν στο δρόμο προς το συνέδριο.