Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός στην Αλβανία, ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Παναγιώτης Καρύδης, μιλά στο κεντρικό δελτίο του One Channel και αναλύει όσα είδε στη γειτονική χώρα.
«Γυρίσαμε όλη την περιοχή. Είδαμε διασώστες, τις κατασκευές. Από τον τρόπο κατάρρευσης και από τα μπάζα μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι κατασκευές δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, για να μη πω καθόλου καλές. Υπάρχει πρόβλημα στα υλικά, στην ποιότητα της αντοχής, στις εργασίες, ενώ δεν βοηθά καθόλου και το δυσμενές έδαφος» εξηγεί ο καθηγητής.
«Στην Αλβανία υπάρχουν δύο ειδών κτίρια. Τα παλιά που κατασκευάστηκαν επί εποχής Χότζα με ένα σύστημα προκατασκευής που εισήχθη από την Ιταλία και είναι μη αντισεισμικό. Αυτά κτιρία ήταν ασυντήρητα και ασοβάτιστα, για λόγους οικονομίας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Εγώ τα χαρακτηρίζω πέτρινα φέρετρα» λέει ο κ. Καρύδης.
«Βέβαια, υπάρχουν και τα νεότερα κτίρια που είναι κτισμένα με αντισεισμικούς κανονισμούς. Εάν γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτά, θα μπορέσουν να επανέλθουν στη λειτουργία, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες επισκευές» καταλήγει.