Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο, προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων που έχουν βάλει… φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό. Πρόκειται για μια είδηση που κυκλοφορούσε τις τελευταίες ώρες, και η Αθήνα το άφηνε ανοιχτό. Πάντως προς το παρόν το ραντεβού των δύο ηγετών δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, υπήρξε αίτημα από την Αθήνα για συνάντηση και εκεί θα πει στον έλληνα πρωθυπουργό πως η συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είναι… κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκία!
«Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Κυριαρχικό μας δικαίωμα η συμφωνία με τη Λιβύη»
Επίσης, αναφέρθηκε εκ νέου και στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, επιμένοντας στην προκλητική στάση πως αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Άγκυρας.
«Η Ελλάδα μπορεί αν κάνει τα βήματα που θέλει και εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Η συμφωνία με τη Λιβύη ισχύει» είπε.
Μιλώντας, δε, για το τελεσίγραφο της Αθήνας στον πρέσβη της Λιβύης, είπε πως «η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα (σ.σ να αποσυρθεί πριν την απέλαση από την Ελλάδα)».
Αναφορά και στον Μακρόν
Από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν έλειψε και η αναφορά στον… αγαπημένο του Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να θέσει το θέμα της ανατολικής Μεσογείου σε εμάς. Αυτή η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως και της Λιβύης και δεν το συζητάμε με κανέναν και αυτό θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο. Τα ίδια πράγματα θα πω και στον έλληνα πρωθυπουργό».
Αμφισβητεί το Καστελόριζο
Όλα αυτά, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα αφού η Άγκυρα αμφισβήτησε ανοιχτά πως το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο και της συνάντησης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους».
Σημειώνει επίσης ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».