Αιχμή πρώτη: «Ως κυβέρνηση αποτύχαμε και στη ρύθμιση για τα Media και στην ΕΡΤ». Τάδε έφη Νίκος Φίλης – πρώην υπουργός και συνομιλητής των 53+ και μάλιστα στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Η διεύρυνση να είναι αριστερή και δεν χωράει τους πάντες». Τάδε έφη Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της ομάδας των 53+, στην ομιλία του από το ίδιο βήμα.
Μάλιστα ο δεύτερος δεν έκρυψε την πολιτική του ενόχληση για πρόσωπα που πιθανώς αντιτάσσονταν στη Συμφωνία των Πρεσπών (τομή για τους 53+), φωτογραφίζοντας τη μεταγραφή του Απόστολου Γκλέτσου. Και κυρίως εξαπολύοντας τα βέλη του στους κάθε λογής προξενητές της διεύρυνσης.
Το γάντι σήκωσε ο Νίκος Παππάς: «Ναι, η διεύρυνση χωράει τους πάντες. Ακόμη κι αν είχαν διαφωνήσει με διάφορα πράγματα, όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εάν ασπάζεται την πολιτική μας διακήρυξη και το πρόγραμμα, τότε χωράει στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ».
Και οι γνώστες των συριζαϊκών διεργασιών δεν το θεώρησαν τυχαίο. Εξάλλου αν ένα φάντασμα πλανάται ως πολιτικός αντίπαλος για ορισμένα ρεύματα της Κουμουνδούρου αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο του Νίκου Παππά, ο οποίος φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για το εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που έχει ξεκινήσει.
Δεν διστάζουν οι 53+ επαναλαμβανόμενα να του καταμαρτυρούν τους χειρισμούς με τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλά και εν γένει τις σχέσεις με τα ΜΜΕ. Επίσης, εσχάτως τον βάζουν στο κάδρο εκείνων που επιχειρούν να φτιάξουν μια διεύρυνση για το κόμμα που απέχει πολύ από τα αριστερά ταυτοτικά ζητήματα που οι ίδιοι θέτουν ως προϋπόθεση. Καθόλου δε απαρατήρητο δεν πέρασε προσφάτως και σε εκδήλωση των 53+ στην Αρχιτεκτονική πως και ο Δημήτρης Βίτσας (μη ενταγμένος στην τάση των 53+ αλλά συνομιλητής τους την τελευταία περίοδο) δεν τσιγκουνεύθηκε τα πυρά κατά του Παππά, με αφορμή επίσης τις τηλεοπτικές άδειες.
Με αυτόνομη κίνηση
Γενικά με αφορμή τα παραπάνω και παρότι ο Νίκος Παππάς και συμμάχους έχει αλλά και έντονη δραστηριότητα επιδεικνύει, για πολλούς δεν είναι ακριβώς τόσο κοντά στον πυρήνα των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα. Μια πιο ακριβής ανάγνωση βλέπει πως ο ίδιος έχει πλέον μια αυτοτελή κίνηση. Βεβαίως υπέρ της διεύρυνσης, βεβαίως με διάλογο με την κίνηση μελών, με πασοκογενείς και με ορισμένους της Προοδευτικής Συμμαχίας, όχι όμως ενταγμένη σε συλλογικό σχεδιασμό. Και όχι ακριβώς με την ίδια δικαιοδοσία και τις εξουσίες που είχε παλαιότερα – αξιοποιώντας τη στενή σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην περίοδο της διακυβέρνησης τις αρχικά καλές σχέσεις του με τον Καμμένο.
Το πρόσφατο κείμενο – μανιφέστο των 53+ για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε διάφορα καμπανάκια που πολλά αφορούσαν τον Νίκο Παππά. «Πράγματι, χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά. Να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών που μας πλήγωσαν. Να αλλάξουμε λογικές κλειστών γραφείων, έπαρσης, αλαζονείας. Να κλείσουμε την πόρτα στις κραυγές, σε μια δήθεν επιθετική πολιτική, που αναμφίβολα μας κόστισε και που ουδεμία σχέση έχει με την αναγκαία μαχητικότητα, αλλά και με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς» ανέφεραν και φαίνεται πως έχουν παγιώσει δύο εσωκομματικούς αντιπάλους: τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά – οι δύο τελευταίοι καθόλου επίσης τυχαία διατηρούν καλή σχέση μεταξύ τους.
Στα μαχαίρια
Μια ακόμη παράμετρος που απομακρύνει ή δυσχεραίνει τη σχέση του Παππά με τη νέα ηγετική ομάδα του Τσίπρα (εδώ είναι ενισχυμένα πρόσωπα, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου ή ο Αλέξης Χαρίτσης) είναι η πάντα ηλεκτρισμένη σχέση του με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο Νίκος Παππάς το επόμενο διάστημα θα αναζητήσει συμμαχίες στην Προοδευτική Συμμαχία ή σε όσους δεν έχουν καλή άποψη για μια στενή ταυτοτική επαναθεμελίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δικοί του όμως λόγοι θα είναι βαθύτεροι από τη διεύρυνση.