Την ετοιμότητα του ΚΙΝΑΛ, να συμβάλλει στη διαμόρφωση αλλά και τη στήριξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε μιλώντας σήμερα Παρασκευή στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά.
Χαρακτήρισε απαραίτητο ένα διάλογο χωρίς εκπτώσεις, με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που αν παραβιαστούν από τη γείτονα χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα.
Η κ. Γεννηματά, επέκρινε τη στάση «ίσων αποστάσεων» του ΝΑΤΟ, και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ.
Ειδικότερα, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δεν έχουμε απλώς «δυσκολίες» στη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες.
Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα ούτε να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο».
Χρειάζεται εθνική συνεννόηση
«Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό επιμένω για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, συμπληρώνοντας ότι μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι χρήσιμη αλλά δεν αρκεί.
«Μία κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αλλά και τη στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής».
Υπάρχουν κόκκινες γραμμές
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος αλλά δεν σημαίνει εκπτώσεις και προσδιόρισε ότι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα είναι «η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Οι γραμμές αυτές αν παραβιαστούν από τη γείτονα χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή τη θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτήν τη θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις ούτε για παραχωρήσεις».
«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τα δικαιώματά μας. Ασχέτως των προθέσεων και των δυνατοτήτων των τρίτων. Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να πάρει τη δέουσα απάντηση», συμπλήρωσε.
Να ζητηθεί στήριξη από την ΕΕ
Η κ. Γεννηματά επέκρινε τη στάση ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ λέγοντας πως «αυτή η δήθεν ουδετερότητα πρέπει να σταματήσει».
Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να απαιτήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προτρέποντας τον πρωθυπουργό να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας.
Να ζητήσει από την ΕΕ: να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο, να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομη οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος-μέλος και να καλέσει τις Αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από ανθρωπιστικές.
«Και βέβαια να ξεκαθαρισθεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 παρ 7) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Για το προσφυγικό
Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά, πρότεινε στον πρωθυπουργό, να «θέσει αποφασιστικά το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής.
Να ξαναπάρει η Ένωση πίσω τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν. Να σταματήσει να μας εκβιάζει».
«Ξεκαθαρίστε στους εταίρους μας ότι θα μπλοκάρουμε και αποφάσεις αν συνεχίζουν να μας αφήνουν μόνους μας, να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.