Λατρεμένα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα τα gingerbread γίνονται από μία ελαφρώς πικάντικη, πολύ γλυκιά ζύμη, με μαλακή, μαστιχωτή υφή, και χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα, η οποία περιέχει εκτός από άρωμα τζίντζερ, μαύρη ζάχαρη και μελάσα, ή μέλι (ή και golden syrup, το οποίο βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και delicatessen). Μπορείτε να τα φτιάξετε σε σχήματα της αρεσκείας σας και κυρίως να στολίσετε μαζί με τα παιδιά σας, χρωματίζοντας με ζαχαρόπαστα, με royal icing, γλάσο με ασπράδι αβγού δηλαδή, ή με το πιο απλό γλάσο από άχνη ζάχαρη και νεράκι.
Υλικά
150 γραμμάρια βούτυρο
60 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
60 γρ. σκούρη καστανή μαλακή ζάχαρη
110 γρ. μέλι ή golden syrup ή μελάσα
360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού σόδα
3 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης και το golden syrup ή το μέλι ή τη μελάσα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το τζίντζερ και την κανέλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά στο κατσαρολάκι, τα ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο πλάθουμε σε μία μεγάλη μπάλα. Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο κέντρο τη μπάλα της ζύμης. Την απλώνουμε με τον πλάστη, την τυλίγουμε καλά και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 5mm και κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκότα. Απλώνουμε λαδόκολλα σε 2-3 ταψιά (αναλόγως το μέγεθος) και τοποθετούμε τα μπισκότα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχουν σκληρύνει λίγο και ότι έχουν αρχίσει να στεγνώνουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από μέσα. Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα γλασάρουμε και να τα στολίσουμε.