Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον διάσημα μουσεία του κόσμου, το ισπανικό Πράδο, αναλαμβάνει δράση και «μεταμορφώνει» ορισμένα από τα ωραιότερα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στις συλλογές του, έχοντας σκοπό να απεικονίσει τη δυστοπία που προκαλείται συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.
Η δράση αυτή του Πράδο, που φέρει τον τίτλο “+ 1,5ºC Lo Cambia Todo” (δηλαδή, «+ 1,5ºC αλλάζει τα πάντα»), συμπίπτει με τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος COP25 στη Μαδρίτη, που θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, με αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζεται ότι η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον πλανήτη αναφορικά με την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, την απειλή εξαφάνισης ολόκληρων ειδών, την ακραία ξηρασία και την κοινωνική διαμάχη γύρω από τους πρόσφυγες του κλίματος.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πράδο, τα μέλη της WWF σε συνεργασία με το μουσείο απεικονίζουν με ευρηματικό τρόπο τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή.
Έτσι, ο διάσημος καβαλάρης Felipe IV του Ντιέγκο Βελάσκεθ δεν εικονίζεται να καλπάζει σε ένα λιβάδι, αλλά σε έναν πλημμυρισμένο τόπο.
Επίσης, η χαμογελαστή γυναίκα του Γκόγια κάτω από την ομπρέλα της, η οποία έχει απομακρυνθεί από τον τόπο της εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, απεικονίζεται εμφανώς θλιμμένη δίπλα σε μια σκηνή, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων.
Εξάλλου, τα ανέμελα παιδιά που είναι ξαπλωμένα στην ακτή, έργο του Χοακίν Σορόγια, περιβάλλονται από ψόφια ψάρια.