Πολλά λέγονται και λίγα είναι αλήθεια, όλες τις εποχές του χρόνου και καθ’ όλη τη διάρκεια της την ανθρώπινης ιστορίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ο χειμώνας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση.
Με την αλλαγή κάθε εποχής όλοι συμβουλευόμαστε άρθρα, βίντεο ή ανατρέχουμε σε παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές και γιατροσόφια των γιαγιάδων μας, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας και την όμορφη όψη μας και τον χειμώνα
Στο διαδίκτυο μπορεί καθημερινά να ακούσεις πράγματα που να θεωρείς αλήθεια αλλά να απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.
Ακολουθούν οι μεγαλύτεροι μύθοι σε γύρω από τον χειμώνα…
Η έλλειψη του ήλιου προκαλεί μελαγχολία
Η έλλειψη του ήλιου βοηθάει καταστάσεις, που ήδη προκαλούν άγχος και μελαγχολία σε πολλούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το επαγγελματικό άγχος του χειμώνα, ο λίγος ελεύθερος χρόνος και το άγχος των γιορτών είναι πιθανότερες αιτίες μελαγχολίας, ενώ η έλλειψη του ήλιου έρχεται απλά να τις κάνει πιο έντονη τη δράση τους.
Ο κρύος αέρας μας αρρωσταίνει
Παρά την ετυμολογία της λέξης του «κρυολογήματος», θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν αρκούν για να σας ρίξουν στο κρεβάτι.
Για την ακρίβεια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αυξάνονται κάθε φορά που εκτίθεστε σε κρύες θερμοκρασίες, αφού έτσι το σώμα οχυρώνεται απέναντι στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Επιπλέον, τα μικρόβια και ιοί αναπτύσσονται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες και όχι στις ψυχρές συνθήκες του χειμώνα.
Οι αλλεργίες μειώνονται το χειμώνα
Υπάρχει πιθανότητα η καταρροή που σας ταλαιπωρεί όλο το χειμώνα, να μην είναι αποτέλεσμα μιας ίωσης διαρκείας, αλλά αλλεργικό σύμπτωμα. Αλλεργιογόνο άλλωστε δεν είναι μόνο η γύρη, αλλά και πολλές ουσίες εντός σπιτιού.
Το χειμώνα, για παράδειγμα, τα κατοικίδια περνούν περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού, τα, συχνά, κλειστά παράθυρα δεν επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα μέσα στο σπίτι και η οικιακή μούχλα του χειμώνα, μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλεργίες.
Αν λοιπόν, δοκιμάσετε ένα αντισταμινικό και διαπιστώσετε βελτίωση στην καταρροή, τότε δεν είστε άρρωστος αλλά αλλεργικός στο… χειμώνα και καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο.
Οι γυναίκες παίρνουν πολύ βάρος κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Αυτός ο μύθος είναι εν μέρει αληθινός, αφού οι κρύες μέρες του χειμώνα, οι δύσκολες μέρες του μήνα και ανάγκη για ζεστασιά συχνά σπρώχνουν στο φαγητό, με αναμενόμενο αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το αναληθές αυτού του μύθου, ωστόσο, είναι ότι το βάρος δεν αυξάνεται πολύ, παρά –κατά μέσο όρο- 1-2 κιλά την περίοδο του χειμώνα.
Δεν πρέπει να ασκείστε στο κρύο
Η αλήθεια είναι ότι η γυμναστική στο χειμωνιάτικο κρύο, αν και δύσκολη για πολλούς από εμάς, κάνει πολύ καλό και είναι συχνά αποτελεσματικότερη από τη γυμναστική το καλοκαίρι.
Το κρύο αναγκάζει σε μεγαλύτερη ένταση όσον αφορά στην προσπάθεια, το οποίο σημαίνει δυο πράγματα: περισσότερες καμένες θερμίδες και αυξημένα επίπεδα ενδορφινών, τα οποία ήδη αυξάνονται με το που θα βγούμε, εκτός σπιτιού, για να γυμναστούμε.
Δε χρειάζεστε αντηλιακό το χειμώνα
Την περίοδο του χειμώνα η γη βρίσκεται πλησιέστερα του ήλιου, γι’ αυτό και εκτιθέμεθα, σε μεγαλύτερο βαθμό, στην ηλιακή ακτινοβολία, απ’ ότι το καλοκαίρι.
Το χειμώνα ωστόσο, τα βαριά ρούχα, παρέχουν προστασία από αυτή την ακτινοβολία, αλλά το πρόσωπό μας παραμένει εκτεθειμένο.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, ανακύπτει η ανάγκη του αντηλιακού, δεδομένου μάλιστα ότι το χιόνι και ο πάγος, ενισχύουν, μέσω της αντανάκλασης, κατά 80%, τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.
Το αλκοόλ ζεσταίνει
Το αλκοόλ, σας ζεσταίνει μεν όταν το νιώθετε να εισέρχεται στον οργανισμό σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλά προκαλεί το αίμα να κινηθεί πιο γρήγορα προς το δέρμα, απομακρυνόμενο από τα ζωτικά σας όργανα, που είναι και μεγαλύτερης σημασίας η θερμότητά τους.
Με λίγα λόγια, μετά την πρώτη γουλιά πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, ενώ το αλκοόλ, αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματος να τρέμει, που είναι ένας βασικός τρόπος για να αυξήσει τη θερμοκρασία του, όταν κρυώνει.
Μην πίνετε κρύα (ή καυτά) όταν είστε άρρωστοι
Κάποιοι προτείνουν να απέχετε από τα κρύα ροφήματα όταν είστε άρρωστοι και κάποιοι προτείνουν αποχή από τα ζεστά.
Η αλήθεια είναι ότι η θερμοκρασία του ροφήματος δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στην πορεία της φλεγμονής που σας ταλαιπωρεί.
Μόλις το (κρύο ή ζεστό) υγρό μπει στον οργανισμό σας, θα αποκτήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Η μόνη διάκριση για το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να πίνετε, είναι τι σας είναι πιο εύκολο στην κατάποση.