Σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα ρίξει και πάλι ο Πρωθυπουργός το «χαρτί» της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, που για πρώτη φορά έδειξε εμφατικά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, υιοθετώντας αυστηρό – αλλά όχι συγκρουσιακό – ύφος εκτός συνόρων και επιδιώκοντας χαμηλότερους τόνους εντός.
Με ανοιχτή πια τη στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν προς την Ελλάδα στο θέμα του τουρκολιβυκού συμφώνου και με τις «πλάτες» της Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει ψηλά τα δύο ζητήματα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέµπτη και Παρασκευή.
Το ίδιο προγραμματίζει για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Θα προηγηθούν όμως εντός της εβδομάδας άλλες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα σε μια κεντρική κατεύθυνση του Πρωθυπουργού: να ενεργοποιήσει δίκτυο συμμάχων για να απειλείται όλο και πιο έντονα με απομόνωση η Τουρκία και να κλιμακώνεται η πίεση στην (ταραγμένη λόγω εμφυλίου) Λιβύη, ενόσω η Ελλάδα επιδιώκει ενδυνάμωση των δεσμών της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
-Η στρατηγική και οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης
-Πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα. Πώς θα επιδιωχθεί συνεννόηση για ενιαία φωνή στα ελληνοτουρκικά
-Ποιες είναι οι κομβικές επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Κρίσιμες αφίξεις και στην Αθήνα
Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν τη Δευτέρα