Έχετε αναρωτηθεί που καταλήγουν οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουν χαλάσει και πετάμε; Κάθε λογής συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα, από παλιά κινητά τηλέφωνα μέχρι και… ΑΤΜ τραπεζών, καταλήγουν από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας στο Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, που άρχισε τη λειτουργία του με έδρα τον δήμο Ωραιοκάστρου.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μονάδα, όπως διαβάζουμε στο voria.gr, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Life ReWeee», με συνεργασία της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», του Πράσινου Ταμείου καθώς και του δήμου Ωραιοκάστρου, ο οποίος συμμετείχε σε σχετική διαγωνιστική διαδικασία, επιτυγχάνοντας τη λειτουργία του εν λόγω κέντρου σε επαγγελματικό κτήριο στην περιοχή της Νεοχωρούδας.
Το κτήριο όπου διαμορφώθηκε το Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, στο 11ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, έχει παραχωρηθεί στον δήμο Ωραιοκάστρου για αυτόν τον σκοπό με σύμβαση χρησιδανείου.
Κέντρο-πιλότος για όλη τη χώρα
Σήμερα Τρίτη το πρωί στο Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού ξεναγήθηκαν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, εκπρόσωποι της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» καθώς και εκπρόσωποι από πανεπιστημιακούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα που συμμετέχουν σε συνέδριο για τη «διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην κυκλική οικονομία», το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή – διευθυντή Περιβάλλοντος της «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», το έργο της δημιουργίας του Κέντρου Διαλογής και Ταξινόμησης ΑΗΗΕ είναι καινοτόμο και για τον πρόσθετο λόγο ότι στην ουσία προχώρησε στο πλαίσιο μιας μικρής σε εύρος σύμπραξης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το κέντρο που λειτουργεί με έδρα τον δήμο Ωραιοκάστρου, όπως τονίστηκε, προσδοκάται να αποτελέσει πιλότο και για άλλους δήμους της χώρας.
«Περνούμε σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, το οποίο βασίζεται στην προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, τονίζοντας ότι δομές όπως το Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που λειτουργεί στην περιοχή της Νεοχωρούδας μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικά εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης.
Στόχος της δημοτικής αρχής, εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης, είναι ο χώρος αυτός να καταστεί επισκέψιμος και για τα σχολεία, ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα οφέλη της ανακύκλωσης και της επανάχρησης υλικών.
Πάνω από 70 τόνοι συσκευών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους υπεύθυνους της εταιρείας «XERMES», που έχει αναλάβει τη λειτουργία της δομής, από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε άρχισε η πιλοτική λειτουργία του, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, στο Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης ΑΗΗΕ οδηγήθηκαν περίπου 650 φορτία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε, κατά την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2019 στο κέντρο κατέληξαν πάνω από 70 τόνοι συσκευών, εκ των οποίων 8,5 τόνοι οδηγήθηκαν προς έλεγχο για επαναχρησιμοποίηση.
Με τη μεταφορά τους στο Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έπειτα από στάδια οπτικών και ελέγχων ασφαλείας, κατηγοριοποιούνται σε 34 κωδικούς, όταν πρόκειται για συσκευές που θα καταλήξουν στην ανακύκλωση, και σε 30 κωδικούς, όταν πρόκειται για συσκευές που περνούν σε στάδιο αξιολόγησης προς επαναχρησιμοποίηση.
«Οι τεχνικοί έλεγχοι ξεκίνησαν μέσα στον Οκτώβριο. Μέχρι σήμερα 534 προϊόντα οδηγήθηκαν σε επαναχρησιμοποίηση», σημείωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας που λειτουργεί το κέντρο.
Πηγή: voria.gr