Ενα φλιτζάνι μάνγκο ή μια σοκολάτα γάλακτος 45 γραμμαρίων είναι προτιμότερο να καταναλωθεί; Τι θα απαντούσατε αν γνωρίζατε ότι και τα δύο περιέχουν περίπου 23 γραμμάρια ζάχαρης; Το θέμα είναι ότι η συσχέτιση αυτή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
Πολλοί λένε ότι δεν τρώνε φρούτα, όπως σύκα ή μπανάνες γιατί περιέχουν ζάχαρη.
Κάτι που ισχύει καθώς τα φρούτα περιέχουν πολλά σάκχαρα αλλά όχι επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως η σοκολάτα.
Το σώμα μας ξέρει τι να κάνει και πως να χρησιμοποιήσει τα σάκχαρα για ενέργεια, ενώ η ζάχαρη είναι παντελώς άχρηστη.
Τα φρούτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία – όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό.
Αυτό το πλήρες πακέτο είναι που κάνει την κατανάλωση φρούτων τόσο ευεργετική για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, είναι γενικά συνδεδεμένη με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια αναλυτική επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.
Από την άλλη η σοκολάτα γάλακτος επί παραδείγματι, έχει ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Το ίδιο ισχύει και με τις θερμίδες που περιέχουν γλυκά και φρούτα.
Για παράδειγμα, 1,5 μπισκότο σοκολάτας με γέμιση βανίλια έχει περίπου 80 θερμίδες, όσες περίπου έχει και ένα μήλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας και έχουν διαφορετική διατροφική αξία.