Την ώρα που η Τουρκία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων με απώτερο στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η Ελλάδα χτίζει αθόρυβα μία συμμαχική «ομπρέλα» στην ΕΕ και όχι μόνο με στόχο να απομονώσει διπλωματικά ακόμη περισσότερο τη γειτονική χώρα.
Η «πειρατική» συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης όπως χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς «κύκλους» έχει ρίξει βαριά σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των «νευρικών»κινήσεων και της επιθετικής ρητορικής της γειτονικής χώρας, ελοχεύει ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στο οποίο βρέθηκε χθες, έθεσε στο «τραπέζι» όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας ζητώντας στήριξη υπέρ της Ελλάδας χωρίς αστερίσκους.
Συμμαχική «ομπρέλα» υπέρ της Ελλάδας
Ήδη η Ελλάδα – σύμφωνα με τον κ. Δένδια – έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Ιταλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Κύπρου ενώ υπέρ των ελληνικών θέσεων έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή και η Γαλλία με τον πρόεδρο Μακρόν να επικρίνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπόρελ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία».
«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».
«Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας»
Ηχηρό μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε από την πλευρά της και η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ «τοίχος» κατά των επιθετικών ενεργειών της γειτονικής χώρας έχουν υψώσει από την πρώτη στιγμή Ισραήλ και Αίγυπτος.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο στο πρώτο του σχόλιο για το τουρκολιβυκό σύμφωνο έκανε λόγο για ένα προκλητικό μνημόνιο κατανόησης.
Μέσα σε όλο αυτό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και ενώ η Άγκυρα εμφανίζεται απομονωμένη στη διεθνή «σκακιέρα», η συνάντηση που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκος με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπο στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μία δήλωση στήριξης από τον Τραμπ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Σύνοδος κορυφής την Πέμπτη
Κατά τα λοιπά, ο έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει την Πέμπτη ενώπιον των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής όλες τις τουρκικές προκλήσεις θέλοντας να εξασφαλίσει την καταγραφή μιας ευρωπαϊκής καταδίκης κατά των ενεργειών της γειτονικής χώρας.
Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία ετοιμάζεται να απαντήσει με δύο επιστολές για το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση αναμένεται να αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες και τον πρόεδρο τους συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται λεπτομερώς οι θέσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι στο «σαθρό» σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης.