Ράλι ανόδου καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων. Η κτηματαγορά, έχοντας αφήσει πίσω της τις δύσκολες ημέρες της κρίσης, δείχνει να έχει ζεσταθεί, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν 9,1% κατά μέσο όρο στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση που αγγίζει το 12% να εντοπίζεται στις τιμές των διαμερισμάτων της Αθήνας. Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται πλέον και τα νεόδμητα ακίνητα, οι τιμές των οποίων από την αρχή του έτους έχουν τραβήξει για τα καλά την ανηφόρα.
Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους:
– Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τιμές τους είχαν αυξηθεί κατά 7,9% και στο πρώτο είχαν καταγράψει αύξηση 5,3% κατά μέσο όρο. Το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν μόλις 2%.
– Σε ανοδική τροχιά παραμένουν και τα «παλαιά» ακίνητα, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών, με τις τιμές τους να έχουν αυξηθεί κατά 9,2% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα παλαιά ακίνητα ήταν 1,6% αντίστοιχα.
– Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφεται στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στο Λεκανοπέδιο οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019 κατά 11,9%. Στο δεύτερο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 11,2% και στο πρώτο τρίμηνο κατά 7,5%, όταν το 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων είχαν αυξηθεί κατά 2,8%.
– Στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,5% στο τρίτο τρίμηνο μετά την αύξηση 7,7% που παρουσίασαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και 6,6% στο πρώτο τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι το 2018 οι τιμές των ακινήτων της συμπρωτεύουσας είχαν σημειώσει μικρή αύξηση 1,1%.
– Στις αστικές περιοχές της χώρας οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,3% όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 είχαν καταγράψει άνοδο 2,4%. Συνολικά το 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων που πωλούνται στις αστικές περιοχές είχαν αυξηθεί κατά 1,1%.
– Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι τιμές των ακινήτων ανέβηκαν κατά μέσο όρο 6,3%. Στο δεύτερο τρίμηνο είχαν γράψει αύξηση 4,6% και τους πρώτους τρεις μήνες του έτους 3,3%.
Νέες μετοχές
Τα ακίνητα είναι οι νέες «μετοχές» που επιλέγουν να επενδύσουν Ελληνες και ξένοι βλέποντας ότι προσφέρουν υπεραξίες και αποδόσεις. Σε πολλές γειτονιές του Λεκανοπεδίου τα σπίτια μόλις βγουν στην αγορά γίνονται περιζήτητα. Αλλάζουν χέρια το πολύ μέσα σε 2 μήνες, όταν πριν από μια τριετία βρισκόταν στα αζήτητα.
Airbnb και Golden Visa σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας ανέτρεψαν τον χάρτη της κτηματαγοράς, εκτοξεύοντας τις τιμές των ακινήτων κατά 30%, 40% και 50% σε σύγκριση με το 2015. Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες λόγω υπερπροσφοράς ιδιοκτησιών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η ελληνική αγορά κατοικίας αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές του real estate.
Εκτός από το Κουκάκι, όπου η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων ανέρχεται σε 3.200 ευρώ το τετραγωνικό, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο, όπου κυριαρχεί η μόδα της Airbnb, αλλά και το Κολωνάκι, το οποίο αποτελεί σταθερή αξία, με τα διαμερίσματα να πωλούνται κατά μέσο όρο 4.800 ευρώ το τετραγωνικό, Ελληνες και ξένοι επενδύουν στην αγορά ακινήτων στη Γλυφάδα, στο Ελληνικό αλλά και στην Καλλιθέα και στον Χολαργό.
Επίσης βλέπουν νέες περιοχές και νέες κατηγορίες ακινήτων που προσφέρουν αυξημένες αποδόσεις. Εξάρχεια, Κυψέλη, Ευελπίδων, Βοτανικός, Αμπελόκηποι, Γουδή, Πλατεία Αττικής, Αγ. Νικόλαος, Αγ. Ελευθέριος, Καισαριανή αποτελούν τα νέα hotspots της αγοράς ακινήτων, καθώς στις περιοχές αυτές τα διαμερίσματα πωλούνται μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή που θα βγουν στην αγορά.
Οι άνθρωποι της κτηματαγοράς περιμένουν ακόμα καλύτερες μέρες μέσα στους επόμενους μήνες λόγω της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ. Το μέτρο θα δώσει νέα ώθηση στην κτηματαγορά και αναμένεται να ξεκολλήσει περίπου 100.000 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται για πολλά χρόνια στα χέρια των κατασκευαστών λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας.