Την ιστορική ήττα των Εργατικών στις εκλογές της Πέμπτης στη Βρετανία προσπαθεί να εξηγήσει ο αρθρογράφος των Financial Times, Χένρι Μανς.
Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν έχασε σχεδόν 60 έδρες, από τις προηγούμενες εκλογές, με τον Μπόρις Τζόνσον να κατακτά άνετα την αυτοδυναμία.
Για πολλούς μήνες, οι περισσότεροι στη Βρετανία γνώριζαν ότι το αριστερό του σχέδιο εξαντλούσε σταδιακά τη δυναμική του. Όταν όμως ήρθε το τέλος την Πέμπτη το βράδυ, η χρεοκοπία ήταν απότομη, αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT.
Ορισμένοι ξένοι παρατηρητές μπορεί να αναρωτιούνται γιατί οι Βρετανοί ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν και πάλι τον Τζόνσον, έναν άνθρωπο που στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας κατασκεύασε στατιστικά στοιχεία, απέφυγε συνεντεύξεις και κρύφτηκε σε ένα ψυγείο.
Η Σκωτία δεν ακολούθησε την κυρίαρχη τάση, όπως και το Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι το κύμα του βρετανικού εθνικισμού δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.
Όταν το Εργατικό Κόμμα έχασε τις εκλογές του 1983, λαμβάνοντας μόλις 27,6%, ο Τόνι Μπεν είχε πει ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν ψηφίσει τόσο πολλοί τον πραγματικό σοσιαλισμό.
Οι οπαδοί του Κόρμπιν δεν έφτασαν τόσο μακριά την Πέμπτη το βράδυ. Κατηγόρησαν απλώς το Brexit, τον Μέρντοκ και την Ντέιλι Μέιλ.
Ο Κόρμπιν, ο οποίος κάποτε αποθεωνόταν από τα ΜΜΕ, παραπονέθηκε για την εισβολή τους στην ιδιωτική ζωή των πολιτικών. «Συνειδητοποιεί άραγε ότι όπου να΄ ναι οι εφημερίδες θα πάψουν να ασχολούνται μαζί του;» αναρωτιέται ο Μανς.
Την ίδια ώρα, η μάχη για τη διαδοχή του έχει ήδη ξεκινήσει.
Η Εμιλι Θόρνμπερι, που επανεξελέγη στο Ίσλινγκτον και Φίνσμπερι, εκφώνησε έναν λόγο που έμοιαζε με ανακοίνωση υποψηφιότητας για την ηγεσία του κόμματος. Ίσως ένας τρίτος στη σειρά ηγέτης από το βόρειο Λονδίνο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι Εργατικοί.
«Η Βρετανία ήθελε ένα διάλειμμα από το Brexit, και – αν μη τι άλλο – αυτή η προεκλογική εκστρατεία ήταν ακριβώς αυτό», καταλήγει το καυστικό δημοσίευμα των Financial Times.