Ψηφίζεται σε δύο 24ωρα ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο Μέγαρο Μαξίμου τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία ενδεχομένως να κρύβει έκπληξη με ανακοίνωση νέων θετικών μέτρων. Για την κυβέρνηση αποτελεί βασική επιδίωξη και συνάμα στοίχημα να είναι ο τελευταίος που “κουβαλά” το βάρος των δεσμεύσεων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με μείωσή τους από το 2021 κάτω του 3,5% που προβλέπει η προηγούμενη συμφωνία.
Το ισχυρό χαρτί είναι η υλοποίηση των υποσχέσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η καλή πορεία της οικονομίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, με επιδίωξη τη βελτίωση της ποιότητας των πολιτών, κεφαλαιοποιώντας πολιτικά, φυσικά, τις επιδόσεις. Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά πως οι πολίτες πλέον δεν αφήνουν περιθώρια για επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά οι πράξεις για βελτίωση των τομέων οικονομίας, υγείας, εργασίας αλλά και στο θέμα των φόρων είναι το κριτήριο για την επιβράβευση ή μη της εκάστοτε διακυβέρνησης.
Τα πιθανά θετικά αποτελέσματα των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο ανοίγουν το δρόμο για επιπλέον θετικά μέτρα, τα οποία πιθανότητα να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ωρα για τα πλεονάσματα
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του 2020 και της μείωσης κάτω του 3,5% από το 2021, όπου σε πρώτη φάση η συζήτηση θα ανοίξει, ενδεχομένως, σε επίπεδο Eurogroup πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.
Στο μεταξύ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα παραθέσει ειδικό αποχαιρετιστήριο δείπνο στη Φρανκφούρτη για την αποχώρηση του Μπενουά Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής. Στο δείπνο θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.
Οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κορύφωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όπως η η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση συντελεστών φορολόγησης, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου κατά τέσσερις μήνες, η προκαταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης, η έκτακτη ενίσχυση σε περισσότερους από 950.000 οικονομικά αδύναμους.
Μεταξύ των παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και το ξεπαγωμα επενδυτικών έργων και αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η ολοκλήρωση της αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.