Το θέατρο Μεταξουργείο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και η Άννα Βαγενά γιορτάζει αυτή την επέτειο παρουσιάζοντας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, το εμβληματικό έργο Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Γουίλιαμ Γκίμπσον. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η δραματουργική επεξεργασία του Βασίλη Κατσικονούρη και η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.
Πρωταγωνιστούν οι Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή και Κατερίνα Κανάκη.
«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σ’ όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες, δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.
Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή, ενώ μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές.
Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, αλλά και να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.
Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι, λοιπόν, και βιογραφικό ντοκουμέντο, και συγκινητική ιστορία. Πρωτίστως όμως αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες.
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μιλάει στα «Νέα» για την παράσταση, τις αναπηρίες και την ανθρώπινη θέληση.
- Πώς χειρίζεστε το ρόλο σας;
Αυτά τα 20 χρόνια που είμαι στο θέατρο έχω υποδυθεί τελειώς διαφορετικές και αντίθετες μεταξύ τους θεατρικές ηρωίδες. Όλες τους όμως προσπαθώ να τις προσεγγίζω με προσήλωση και να τις κατανοώ, ακόμα και αν δεν ταιριάζουν στην δική μου ψυχοσύνθεση.
- Δεδομένου ότι υποδύεστε ένα πρόσωπο με αναπηρίες, τι έρευνα χρειάστηκε να κάνετε για να εντριφύσετε στην ιδιαίτερη κατάσταση της ηρωίδας;
Η ηρωίδα μου, την περίοδο που εκτυλύσσεται η δράση του έργου, έχει πλεόν ξεπεράσει μέσα από εγχειρήσεις την τυφλότητα. Δεν προσεγγίσαμε λοιπόν εξωτερικά το θέμα της αναπηρίας της αλλά με την καθοδήγηση της εξαιρετικής σκηνοθέτιδας, Νικαίτης Κοντούρη, δουλέψαμε το αντίκτυπο της κατάστασης αυτής στον χαρακτήρα της και τον τρόπο εξέλιξης της μέσα από αυτό της το βίωμα.
- Η ιστορία που αφηγείστε είναι πραγματική. Πόσο σας επηρέασε αυτό το γεγονός στην επεξεργασία της ηρωίδας σας;
Πάντα μου αρέσει να ασχολούμαι και να μαζεύω στοιχεία για τους ρόλους που ενσαρκώνω. Για την εποχή και τον τόπο που έζησαν. Πρώτη φορά όμως υποδύομαι ένα υπαρκτό πρόσωπο, την ‘Αννυ Σάλιβαν. Το διάστημα που προηγήθηκε των προβών λοιπόν, μελέτησα πολλά ενδιαφέροντα κείμενα που έχουν γραφτεί για εκείνη και το σπουδαιότερο, ήρθα σε επαφή με το Ιδρυμα Perkins στην Βοστώνη – το μέρος στο οποίο έκπαιδεύτηκε και η ίδια. ‘Ελαβα από αυτούς εξαιρετικό υλικό για την έρευνα μου που αφορούσε στα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
- Μέσα από το έργο θίγονται αρκετά κοινωνικά ζητήματα. Εσείς ποιο ξεχωρίζετε;
Το θέμα της εκπαίδευσης των ατόμων με προβλήματα αναπηρίας.
- Σ’ έναν κόσμο κανονικό, αυτές οι δύο ξεχωριστές γυναίκες, τι μηνύματα στέλνουν;
Η ‘Αννυ Σάλιβαν και η μαθήτριά της ‘Ελεν Κέλλερ είναι και θα παραμείνουν για πάντα πρότυπα ανθρωπιάς, θέλησης και πίστης στον αγώνα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή. Υπήρξαν με τον τρόπο τους ‘’θαυματοποιοί’’! *( ‘Αλλωστε ο πρωτότυπος τίτλος του κειμένου στα αγγλικά είναι : The miracle worker)
- Εσείς στα θαύματα πιστεύετε; Αν ναι, για ποιο θαύμα θα ήσασταν διατεθειμένη να δουλέψετε τόσο σκληρά όπως οι δύο ηρωίδες του έργου;
Προσπαθώ καθημερινά με τον τρόπο που ζω και μεγαλώνω την κόρη μου να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται στα πιστεύω μου και τις αρχές με τις οποίες ανατράφηκα κι εγώ από την οικογένειά μου. Πιστεύω, λοιπόν, στα μικρά θαύματα που κάνουμε καθημερινά εμείς οι άνθρωποι και δανείζομαι μια φράση μέσα από το έργο που με εκφράζει απόλυτα: ‘’Στην εποχή μας δεν γίνονται πια θαύματα, απλώς τα δημιουργούμε, ΕΜΕΙΣ! ‘’
- Κατά τη γνώμη σας, η ανθρώπινη θέληση ως πού μπορεί να φτάσει;