Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό, αλλά και πιάτο που καταναλώνεται στις γιορτές, το χοιρινό με σέλινο, πράσο και αβγολέμονο, είναι πεντανόστιμο και το απολαμβάνουν άπαντες.

Υλικά 

1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκαλο

5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

50 γραμμάρια αλεύρι

500 γρ. πράσα

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

100 γρ. κρασί λευκό

1 κύβο κότας

1 ½ λίτρο νερό

αλάτι

πιπέρι

½ κιλό σέλινο

3-4 φρέσκα κρεμμύδια

½ ματσάκι άνηθο

Για το αβγολέμονο

ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

2 αβγά

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια από το χοιρινό με το αλεύρι. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν. Βάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Χωρίζουμε τα φύλλα με τα κοτσάνια από το σέλινο. Κρατάμε τα κοτσάνια για να φτιάξουμε ζωμό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα από το σέλινο σε κομμάτια, τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για επιπλέον 20 λεπτά.

Για το αβγολέμονο: Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ 3 κουτάλες από το ζουμί της κατσαρόλας και ανακατεύουμε συνέχεια. Μεταφέρουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το χοιρινό και ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι, πιπέρι, ελαιόλαδο και φρέσκο ψωμί.