Στη συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον Συνήγορο του Πολίτη για τον έλεγχο περιστατικών αστυνομικής βίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη Βουλή, προαναγγέλλοντας παράλληλα νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τα των συναθροίσεων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα σταματήσουμε έως ότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα», αναφέρθηκε στις «μεμονωμένες περιπτώσεις» περιστατικών με άνδρες των ΜΑΤ που φέρονται βάναυσα κατά πολιτών, λέγοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα.

Εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Καθώς, όπως σημείωσε, οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία, κλειδί μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής είναι συνεπώς απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο υπουργός, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛ.ΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει για 321 περιστατικά βίας επί επί διακυβέρνησής του;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως επί της δικής του διακυβέρνησης δεν έκανε τίποτα για 321 περιστατικά βίας που είχε εντοπίσει ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Αλλά επειδή λέτε πως τώρα ανακαλύψατε την αστυνομική βία θέλω να καταθέσω στη Βουλή το αποτέλεσμα της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη για περιστατικά αστυνομικής βίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έως τον Αυγούστου του 2018. Εντοπίζει 321 περιστατικά αστυνομικής βίας για τα οποία εσείς πότε δεν ασχοληθήκατε. Θέλω να μου πείτε εσείς πόσα περιστατικά πήγατε από αυτά στον εισαγγελέα. Τι κάνετε εσείς για 321 περιστατικά βίας που καταγγέλλει ο συνήγορος του πολίτη; Τίποτα δεν κάνατε και τώρα καμώνεστε πως ανακαλύψατε την αστυνομική βία και στιγματίζεται την ελληνική αστυνομία, ένα σώμα που κάθε μέρα παλεύει στις γειτονιές για να σταματήσει την εγκληματικότητα» τόνισε και πρόσθεσε:

«Όταν υπάρχει θέμα παραβίασης του Συντάγματος του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είμαστε σκληροί άτεγκτοι και θα στέλνουμε τον οποιοδήποτε στον εισαγγελέα, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά εσείς πήγατε στον εισαγγελέα όλους αυτούς που κατέστρεψαν λεωφορεία και τρόλεϊ, αυτούς που κατέστρεψαν τα ακυρωτικά μηχανήματα στο μετρό, αυτούς που κατέστρεψαν μαγαζιά, ιδιωτικές περιουσίες φτωχών ανθρώπων αγωνιστών της καθημερινότητας; Ποτέ Πρέπει να συνέλθετε να κάνετε μία στροφή στο εσωτερικό σας να δείτε τα προβλήματα που ουδέποτε αντιμετωπίσατε αυτά τα χρόνια και για ένα ζήτημα όπως είναι η ασφάλεια να έχουμε ένα στοιχειώδες πεδίο συνεννόησης».

Πρόταση νόμου για τις πορείες

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα ορίζει θέματα συναθροίσεων.

«Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας και επισήμως ένα θέμα που θα προκαλέσει μεγάλη δημόσια συζήτηση και πιθανότατα θα ανοίξει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με την αντιπολίτευση, καθώς αναμένεται να τεθούν περιορισμοί ως προς το κλείσιμο των αστικών οδών, κάθε φορά που βρίσκεται σε εξέλιξη μια συλλογική διαμαρτυρία.

Προσφυγικό

Για τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είπε ότι το πραγματικό στοίχημα δεν είναι εάν θα έρθει κάποιος αριθμός προσφύγων, αλλά να κάνουμε την κοινωνία μας ανθεκτική.

«Η ανθεκτικότητά μας μετριέται από την ικανότητα ένταξης όσων δικαιούνται άσυλο. Όσοι είναι να μείνουν θα ενταχθούν, όσοι δεν δικαιούνται θα φύγουν» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με το νέο σχεδιασμό για το μεταναστευτικό ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων και εξήγησε πως οι πρωτοβουλίες ξεκινούν από τον Εβρο ο οποίος «σε λίγες ημέρες θα είναι εντελώς κλειστός».

Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την πολιτική προστασία, η οποία προβλέπει τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας αρχής με αυτοτελείς αρμοδιότητες και με ρόλο διαμόρφωσης πολιτικής και συντονισμού των επιχειρήσεων των εμπλεκομένων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)