Να ηρεμήσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στις επιχειρήσεις κατά των καταλήψεων στο Κουκάκι, έσπευσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Άλλωστε, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, καθώς το γεγονός σχολιάστηκε τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από πολίτες και κινήματα.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως χρησιμοποιήθηκαν όπλα τύπου Manuhrin, τα οποία εκτοξεύουν ελαστικά μπαλάκια –μεγέθους μπάλας πινγκ πονγκ- και όχι πλαστικές σφαίρες.
Η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένου τύπου όπλα, που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. από τις αρχές της δεκαετίας, όταν υπουργός ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται.
Τα συγκεκριμένα όπλα τα είχαν οι αστυνομικές δυνάμεις στα επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων, ενώ είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες από αστυνομικούς που επιχείρησαν στην κατάληψη των γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς το 2013, και οι οποίοι έφεραν το σχετικό οπλισμό.
Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.
Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας υποστηρίζει πως τα συγκεκριμένα όπλα ενδεχομένως να τα δούμε ξανά σε ανάλογες επιχειρήσεις.
Όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στα nea.gr, «είναι ιδανικά για κλειστούς χώρους, όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χημικά και κρότου λάμψης».
«Στοχεύουν στον αιφνιδιασμό του στόχου και στο ψυχολογικό “τρόμο” που προκαλεί η βολή από ένα όπλο» συμπληρώνει, τονίζοντας πως η δύναμη των ελαστικών μπαλών είναι σχετικά μικρή.
Μπορούν να σκοτώσουν;
Στο παρελθόν η χρήση των όπλων τύπου Manuhrin είχε συνδυαστεί με την πιθανότητα σοβαρών τραυματισμών, ακόμα και θανάτων.
Κάτι τέτοιο αναφέρει και στις σχετικές οδηγίες προφύλαξης και ο κατασκευαστής του προϊόντος, συνιστώντας ορισμένους κανόνες χρήσης του.
Ειδικότερα, αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από απόσταση μεγαλύτερη των επτά μέτρων τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματιστεί ο στόχος στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ή και θάνατος.
Για το λόγο αυτό, ο κατασκευαστής συνιστά τη χρήση του μόνο σε κοντινή απόσταση και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (πχ να μην υπάρχουν άνεμοι).
«Η χρήση του συγκεκριμένου όπλου γίνεται μόνο από τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., τα ΕΚΑΜ, οι άνδρες της οποίας έχουν τον πλήρη έλεγχο των όπλων» προσθέτει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας μιλώντας στα nea.gr , υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χορηγηθούν ίδιου τύπου όπλα σε άλλες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.