Ως ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής, χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη σημερινή αναβάθμιση της χώρας από τον ιαπωνικό οίκος αξιολόγησης «Rating and Investment Information, Inc. (R&I)».
Σύμφωνα με τον υπουργό, παρά το ότι η R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), η εν λόγω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) του ελληνικού δημοσίου δίδεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), ενώ το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-).
«Το υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ, συνεχίζει τη βήμα- βήμα αποκατάσταση της κανονικότητας», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) της ελληνικής οικονομίας, κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική (positive outlook) σε ΒΒ με σταθερή προοπτική (stable outlook).
Αναβάθμιση σε «BB»
Σε «ΒΒ» από «Β+» αναβάθμισε την Ελλάδα ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I.
Όπως αναφέρει ο ιαπωνικός οίκος, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά, με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρούνται και ο δείκτης του δημόσιου χρέους να μειώνεται. Παρά το σημαντικό δημόσιο χρέος, η βιωσιμότητά του έχει βελτιωθεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατέχει ένα σημαντικό ταμειακό αποθεματικό και το πιο ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησής του.