Την προσπάθεια επιβολής ενός καθεστώτος αστάθειας, στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου, με στόχο την πρόκληση πανικού στην κοινωνία, στρατιωτικοποίηση των Kατεχομένων και νέα τετελεσμένα, βλέπει στις εμπρηστικές δηλώσεις της Τουρκίας και τις ανακοινώσεις για βάσεις στο ψευδοκράτος ο υπουργός Aμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Αγγελίδης υπογραμμίζει ότι ένα «θερμό επεισόδιο» θα εξυπηρετούσε την Τουρκία και χαρακτηρίζει συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας τα νομοσχέδια για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στη Λευκωσία. Αναφερόμενος δε στις συμφωνίες Τουρκίας – Τρίπολης, ο κύπριος ΥΠΑΜ σημειώνει ότι είναι έμπρακτη απόδειξη της κλιμακούμενης αυθαίρετης, προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Με αφορμή την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ είχαμε ακόμα μία οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που απειλούσε με «επικίνδυνη ένταση». Πόσο σημαντική είναι η κίνηση των ΗΠΑ, πώς βλέπετε τη στάση Τραμπ απέναντι στην Τουρκία και κατά πόσο σας ανησυχούν οι τουρκικές απειλές;
Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται στη γενικότερη στρατηγική για δημιουργία άξονα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άποψή μου είναι ότι τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε, έτσι ώστε να προωθηθεί μέσω συνεργασιών η ειρήνη και σταθερότητα στη περιοχή. Έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια από τους Υπουργούς εξωτερικών Κύπρου και ΗΠΑ, με σκοπό την αναβάθμιση της συνεργασίας και τέθηκαν κάποιοι στόχοι. Αναφορικά με την στρατιωτική συνεργασία, αυτό που επιχειρούμε είναι η δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων για κοινές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις, για φοίτηση στελεχών των ενόπλων δυνάμεων μας σε στρατιωτικές ακαδημίες στην Αμερική, για παροχή διευκολύνσεων σε θέματα διοικητικής μέριμνας και βέβαια για εξοπλιστικά.
Η άρση του εμπάργκο θα εξυπηρετήσει συμβολικά και ουσιαστικά, εφόσον εκτός από το ότι θα απομακρυνθεί ένα εμπόδιο στη προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση της συνεργασίας, δημιουργείται μια επιπρόσθετη επιλογή για εμάς στα πλαίσια υλοποίησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος στο μέλλον. Οι συνεχόμενες απειλές από την Τουρκία αλλά και παράνομες ενέργειες, δυστυχώς δημιουργούν κλιμάκωση και ένα περιβάλλον αστάθειας.
Αναμένω ότι η στρατηγική της αναβάθμισης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, θα προσθέσει θετικά στις όλες προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποκλιμάκωση και για δημιουργία υγιούς υπόβαθρου για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σίγουρα επηρεάζει σε κάποιον βαθμό την πορεία όλης αυτής της ενέργειας, αλλά προκύπτει ότι υπάρχει καλή πρόθεση και έμπρακτα πλέον φαίνεται ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην πολιτική των ΗΠΑ για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατοχική βάση drones στο Λευκόνοικο και πληροφορίες για κατοχική ναυτική βάση στο Μπογάζι. Σε τι στοχεύει η Τουρκία και δη αγνοώντας τις καταδίκες της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ; Βλέπετε πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο» στην κυπριακή ΑΟΖ;
Ολες αυτές οι ενέργειες τις Τουρκίας, αλλά και καθημερινές δηλώσεις, δημιουργούν καθεστώς αστάθειας και εντάσσονται στα πλαίσια ενός υβριδικού πολέμου που έχουν ως στόχο την πρόκληση πανικού και ανησυχίας στην κοινωνία.
Την ίδια όμως στιγμή, δεν μπορεί να αγνοηθούν, αφού είναι ενέργειες που εντάσσονται στη προσπάθεια της Τουρκίας να στρατιωτικοποιήσει περαιτέρω τα Κατεχόμενα και να ασκήσει πίεση, αλλά και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Δημιουργεί ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να προβληματίσουν ακόμη περισσότερο τη διεθνή κοινότητα, εφόσον όντως οδηγούν στην εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και προκαλούν αναστάτωση, αστάθεια και συνεχιζόμενη παρανομία. Από την άλλη, η ψυχραιμία και σύνεση που επιδεικνύουμε είναι παράγοντες που αποτρέπουν τη δημιουργία θερμού επεισοδίου. Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιο επεισόδιο θα έχει αλυσιδωτές δυσμενείς συνέπειες και θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Πού στοχεύει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ποιες είναι οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσο αναβαθμίζονται οι προκλήσεις τόσο απέναντι στην Κύπρο όσο και απέναντι στην Ελλάδα;
Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι έμπρακτη απόδειξη αυτής όλης της κλιμακούμενης αυθαίρετης, προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από πλευράς ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών, που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο διεθνές γίγνεσθαι, μετά από την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης της Ελλάδας.
Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατία στην ΑΟΖ μας διευρύνεται πλέον και λαμβάνει άλλη μορφή. Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουν μαζί την προσπάθεια για συμμόρφωση της Τουρκίας επί των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Επίσης, είναι προφανές ότι επηρεάζονται συμφέροντα και άλλων κρατών που μέλημα και στόχο έχουν να προωθηθεί η σταθερότητα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πρέπει συλλογικά να αντιδράσουμε για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Νοείται ότι στα πλαίσια της καθημερινής αγαστής συνεργασίας που διατηρούμε σε όλα τα επίπεδα, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, αξιολογούμε και ενεργούμε με μοναδικό σκοπό να τερματιστεί η παρανομία της Τουρκίας, όπου αυτή εξελίσσεται.
Οι επαφές σας με ομολόγους σας στο πλαίσιο ενίσχυσης συνεργασιών είναι τακτικές. Οι συμμαχίες της Λευκωσίας τόσο με τις ΗΠΑ, με τη Γαλλία και με άλλες χώρες προβλέπουν αποστολή βοήθειας στην Κύπρο εάν υπάρξει κάποια κίνηση από την Τουρκία;
Αλληλεγγύη έχει επιδειχθεί από όλες τις χώρες με τις οποίες διατηρούμε συνεργασία και πιστεύω ότι αυτή η αλληλεγγύη έχει φέρει και αποτελέσματα, αφού πετύχαμε αποφάσεις και συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επεξεργάζονται και μέτρα, κυρώσεις που θα στείλουν το μήνυμα προς την Τουρκία. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς που όντως μεταδίδει το μήνυμα για την ελεύθερη ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, ενισχύουμε τη συνεργασία με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για αποκλιμάκωση.
Μην ξεχνούμε και τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για θέματα αλληλεγγύης. Δεν θέλω να δώσω λανθασμένη εντύπωση, γνωρίζουμε και σεβόμαστε τις προθέσεις της κάθε χώρας με την οποία συνεργαζόμαστε και επενδύουμε σε αυτές τις συνεργασίες που σίγουρα μόνο θετικά μπορούν να προσδώσουν στις όλες προσπάθειες για σταθερότητα και ειρήνη στη περιοχή μας.