Πριν καν τελειώσουν οι γιορτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδεύει για Αμερική. Στις 7 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο για ένα τετ α τετ με το Ντόναλντ Τραμπ. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στις βαλίτσες του Μητσοτάκη, πάντως, δεν θα υπάρχει μόνο η συμφωνία για τον EastMed – που θα έχει υπογραφεί στην Αθήνα 5 μέρες πριν από τη συνάντηση με τον πλανητάρχη. Οπως λένε από το Μαξίμου έχει γίνει πολυεπίπεδη προετοιμασία από την ελληνική πλευρά, αλλά και συνολική κινητοποίηση – τόσο σε πολιτικό όσο και σε ομογενειακό επίπεδο – προκειμένου το ταξίδι αυτό να αποφέρει στη χώρα τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις ΗΠΑ.
Στην ατζέντα του Κυριάκου
Η μητσοτακική ατζέντα περιλαμβάνει μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, καθώς και ένα γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες. Εκτός από το ραντεβού με τον αμερικανό πρόεδρο, θα υπάρξει και συνάντηση εργασίας ελληνικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν πως τα ελληνοτουρκικά δεν θα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης της ελληνικής αποστολής στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αντίθετα, κάνουν λόγο για μια συνολική εμβάθυνση στις σχέσεις των δύο χωρών και για αμφίπλευρη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς, όπως άμυνα, ενέργεια, παιδεία, τεχνολογίες 5G. Θυμίζουν, μάλιστα, την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην προ μηνών επίσημη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα. Επισημαίνουν επίσης ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων.
Οι ελληνικοί στόχοι
Πριν επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο – το πρωί δηλαδή της 7ης Ιανουαρίου – θα εκφωνήσει και μια ομιλία στο Atlantic Council όπου αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του για την Ελλάδα της νέας δεκαετίας. Ο κύριος στόχος του Πρωθυπουργού πάντως, φαίνεται να είναι η διερεύνηση των προθέσεων των ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας που δημιουργεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο – αφού ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να κρατά μια «φιλική» στάση απέναντι στον τούρκο ομόλογό του σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.
Το μεγαλύτερο διπλωματικό του όπλο στην εν λόγω αποστολή είναι τα σημεία που οι ελληνικές απόψεις ταυτίζονται με τις αμερικανικές – ή για να το πούμε με άλλα λόγια τα σημεία που ο αμερικανικός παράγων δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει με τις θέσεις του Ερντογάν. Οπως, π.χ., ο αγωγός EastMed ή οι S-300 και τα F-16, καθώς και η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη καταδικάσει.