Σε φαύλο κύκλο εξελίσσεται το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, με τις διάφορες διαδρομές να αποτελούν πλέον ένα σύνθετο τοπίο και με τη χθεσινή καταγραφή να δείχνει πως περισσότεροι από 52.400 αλλοδαποί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.
Οι επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών προς την Τουρκία άρχισαν χθες στο πλαίσιο της συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, κατά χιλιάδες οι μετανάστες που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους καταθέτουν αίτηση για άσυλο προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν την επαναπροώθηση. Οπως ανέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 202 μετανάστες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα επιστράφηκαν χθες στο Δικελί της Τουρκίας. Πρόκειται για 136 μετανάστες από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο.
Παρότι δε η Κομισιόν διαμέσου του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά χαιρέτισε το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το ως το «πρώτο ορατό βήμα» για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας με στόχο τη διάλυση του επιχειρησιακού μοντέλου των διακινητών, το πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει.
ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ. Ενδεικτικό είναι πως για να αποφύγουν την απομάκρυνσή τους από τη χώρα, μέσα σε ένα 24ωρο περίπου 2.000 μετανάστες κατέθεσαν αίτηση ασύλου –πάνω από 1.400 στη Λέσβο και περίπου 340 στη Χίο. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν πριν εξεταστεί το αίτημά τους.
Την αύξηση των αιτημάτων ασύλου επιβεβαίωσε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας. «Στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη» εντοπίζεται, όπως είπε, η αύξηση.
Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος είναι η εξέταση των αιτημάτων και των ενδικοφανών προσφυγών που μπορεί να κατατεθούν και να ολοκληρωθούν τις επόμενες 15 ημέρες ή το αργότερο –όπως προβλέπει ο νόμος –σε 28 ημέρες.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου θα αποσταλούν από τα ευρωπαϊκά όργανα εξειδικευμένοι υπάλληλοι στα ελληνικά νησιά προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Εκτός όμως από την απόπειρα μεταναστών να μην απομακρυνθούν από τη χώρα, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν και οι προσφυγικές ροές, με 339 νέους μετανάστες και πρόσφυγες να φθάνουν χθες σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο.
Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Βίτσας, η υποβολή αιτήματος ασύλου μπορεί να γίνει μόνο εντός των επίσημων κέντρων φιλοξενίας και γενικότερα σε οργανωμένες δομές ταυτοποίησης.
Η διευκρίνιση αυτή ήρθε σε απάντηση διαφόρων πληροφοριών που επιτήδειοι διακινούσαν πως αιτήματα μπορούν να καταθέσουν και όσοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε Πειραιά και Ειδομένη.
ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ. Εκμετάλλευση του δράματος των προσφύγων επιχειρούν στα σημεία αυτά διάφορα άτομα και ΜΚΟ διαχέοντας πληροφορίες, προκειμένου να τους αποτρέψουν να μεταφερθούν σε οργανωμένους χώρους που έχουν διαμορφωθεί σε άλλες περιοχές.
Ετσι, τα λεωφορεία σε Πειραιά και Ειδομένη που είχαν σταλεί για τη μεταφορά των προσφύγων παρέμειναν χθες άδεια καθώς κυριαρχούσε ο φόβος πως εάν φύγουν προς την ηπειρωτική χώρα θα χάσουν πιθανόν το εισιτήριο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ειδομένη παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή ενώ χθες πρόσφυγες έκλεισαν και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων. Η εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή επιβεβαιώνεται και από την επιδρομή που πραγματοποίησαν οι πρόσφυγες σε αποθήκη όπου η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φύλασσε τρόφιμα και ρούχα. Οι πρόσφυγες συνεχίζουν μάλιστα τις καταγγελίες τους για τη χορήγηση αλλοιωμένων τροφίμων από τις οργανώσεις.
Επεισόδια όμως έγιναν και στη Χίο. Εκεί άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά των κατοίκων που πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο νοσοκομείο τρεις πολίτες. Για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας διέταξε ΕΔΕ.
ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ. Στο μεταξύ ο Τόσκας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής απαντάει στις αιτιάσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της ΝΔ και του Ποταμιού σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών για δομές προσφύγων. «Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των διαγωνισμών αναφέρω ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο» τονίζει μεταξύ άλλων.
Στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας χθες έγιναν και οι πρώτες μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες (32 στη Γερμανία και 11 στη Φινλανδία). «Για κάθε πλοίο που επιστρέφει μετανάστες στην Τουρκία, ένα αεροπλάνο με πρόσφυγες θα φεύγει από την Τουρκία προς την Ευρώπη» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης Τόβε Ερνστ.