Η δέσμευση θα έπρεπε να είναι κάτι που σε χαροποιεί και που δε σε κάνει να νιώθεις πίεση, άγχος ή ανασφάλεια. Πιάνεις όμως τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι θέλει έναν σύντροφο αλλά φοβάται πολύ. Τότε μιλάμε για την περίπτωση της φοβίας δέσμευσης.
Τι είναι;
Είναι ο φόβος ότι το άτομο με το οποίο βγαίνεις μπορεί να μη σου αρέσει ενώ ξέρεις ότι σου αρέσει. Μπορεί να είναι ο φόβος ότι δεν είσαι σίγουρη για το αν θες να είστε μαζί ενώ θες να είστε μαζί. Το πιο βασικό, είναι η τάση να φοβάσαι ότι θα δεσμευτείς και θα χάσεις την ελευθερία σου, θα πληγωθείς ψυχικά κλπ.
Αν κατανοήσεις πρώτα από όλα ότι είναι κάτι το υπαρκτό σα συναίσθημα, όλα τα άλλα έπειτα θα λυθούν σταδιακά και μεθοδικά. Ζούμε άλλωστε στην εποχή της πληροφορίας και μπορείς να ενημερωθείς άνετα για το συγκεκριμένο θέμα.
Τι να κάνεις;
Αν βλέπεις ότι αυτή η κατάσταση σε κάνει να χωρίζεις άτομα που αγαπάς. Σε κάνει να φοβάσαι να νιώσεις συναισθήματα μήπως και στεναχωρηθείς. Εν ολίγοις αν αυτός ο φόβος μένει για ένα ιδιάζον χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να βλάπτει παραγωγικά και λειτουργικά την αλληλεπίδρασή σου με το άλλο άτομο και την ψυχολογία σου, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.
Δεν είναι ότι αποτελεί χρέος δικός σου και για τον εαυτό σου, είναι κάτι που οφείλεις να κάνεις και για μελλοντικά άτομα που θα γνωρίσεις. Δεν υπάρχει λόγος επειδή εσύ πληγώνεσαι από τη φοβία σου, να πληγώνεται και άλλος εξ’ αιτίας της.
Αυτο-αγάπη
Όλα αυτά συνήθως πηγάζουν από την αίσθηση ότι δεν αξίζεις σαν άτομο να έχεις κάποιον δίπλα σου. Μπορεί να δημιουργούνται από τραυματικές παρελθοντικές σχέσεις που σε έκαναν να μην εμπιστεύεσαι πια με αποτέλεσμα να μη μπορείς να πας παρακάτω.
Αγαπώντας τον εαυτό σου μαθαίνεις να έχεις αυτοπεποίθηση. Έχοντας αυτοπεποίθηση ξέρεις ότι αξίζεις την αγάπη κάποιου. Αν αποδεχθείς ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαφέρει, τότε δε θα τον συσχετίζεις με τις προηγούμενές σου σχέσεις. Τότε θα μπορείς πιο εύκολα να προχωρήσεις σε μία καινούργια σχέση.