«Εκτιμώ ότι μπορεί να συμβεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ενώ η κατάσταση στη Μεσόγειο παραπέμπει στις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος είχε πολυετή επιτυχημένη θητεία σε κρίσιμα πόστα της ΕΛ.ΑΣ. και έχει διατελέσει και προϊστάμενος στη λεωφόρο Κατεχάκη, αρνείται τις αιτιάσεις για αστυνομική βία, ενώ τονίζει ότι «υιοθετήθηκαν αβάσιμοι ισχυρισμοί» για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη του Κουκακίου.
Κύριε υπουργέ, ποια κατάσταση βρήκατε στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης περίπου επτά χρόνια μετά την αποχώρησή σας από την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη; Πώς επηρέασε τον χώρο της ασφάλειας η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ηταν μια δύσκολη δεκαετία για όλη την κρατική δομή. Η έλλειψη σε μέσα, εξοπλισμό και τεχνολογίες είναι ορατή, λόγω της αναγκαστικής μείωσης του κονδυλίου εξαιτίας των Μνημονίων. Επίσης ένα αίσθημα απογοήτευσης και αποσυντονισμού στους άνδρες και στις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας. Η αποφασιστική αλλαγή του κλίματος και η αναβάθμιση των μέσων που χρησιμοποιούν η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική υπήρξε πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ύστερα και από τις σαφείς εντολές και κατευθύνσεις του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη. Οσον αφορά την κατάσταση που παραλάβαμε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό ότι για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά υφίσταται ένα ενοχικό σύνδρομο ως προς τον τομέα ευθύνης της Αστυνομίας και κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας. Οφείλεται σε ιδεοληψία του παρελθόντος.
Ποιος τομέας της εγκληματικότητας σας απασχολεί ιδιαίτερα και ποια μέτρα λαμβάνετε ή στοχεύετε να εφαρμόσετε;
Είναι σαφές ότι η καθημερινότητα των πολιτών και το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η πλέον επίμονη μέριμνά μας με αναδιάταξη των υπηρεσιών και του προσωπικού.
Πολλοί αναφέρουν ότι παρά την αύξηση της λεγόμενης εμφανούς αστυνόμευσης δεν υπάρχει περιορισμός της εγκληματικότητας…
Κάποιοι μπορεί να είναι ανυπόμονοι. Να ζητούν θαύματα με μαγικό ραβδί. Η εμφανής αστυνόμευση στους δρόμους και στις γειτονιές αποτελεί από μόνη της αποτροπή για την εγκληματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της αντιεγκληματικής πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται και φέρει βαθμηδόν καλύτερα αποτελέσματα.
Εχετε παρακολουθήσει και την κατάρτιση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Αλήθεια, εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει υπέρβαση των αντιδράσεων;
Είναι απορίας άξιον πραγματικά πώς τα συνδικάτα ή ομάδες πολιτών που νιώθουν την ανάγκη να διαδηλώσουν δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η αγανάκτηση των συμπολιτών τους που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ή ταλαιπωρούνται από τους κλειστούς δρόμους δεν βοηθά στην επικοινωνία και στην κατανόηση των αιτημάτων τους. Ο νόμος θα ακολουθήσει τις επιταγές του Συντάγματος και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου. Αν θα πετύχουμε αυτή τη φορά; Προφανώς, γιατί είναι εμφανής και καταγεγραμμένη στην έρευνα της κοινής γνώμης η διάθεση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος.
Μία από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν να τελειώσει η «ανομία στα Εξάρχεια». Οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. γίνονται βάσει προκαθορισμένου πλάνου και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντάς του;
Είμαστε ευχαριστημένοι από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης – με τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων και με την αντιμετώπιση των επετείων Πολυτεχνείου και δολοφονίας Γρηγορόπουλου – για την αντιμετώπιση του ιδιότυπου καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στα Εξάρχεια για πολλές δεκαετίες. Βρεθήκαμε στο στόχαστρο κριτικής από συγκεκριμένους κύκλους, μεταξύ αυτών, δυστυχώς, και της συστημικής Aριστεράς για χρήση υπερβολικής αστυνομικής βίας. Είναι άδικες οι κατηγορίες. Η αποτροπή στην ακραία βία που προκαλούν περιθωριακές ομάδες δεν γίνεται μόνο με εκκλήσεις. Το κράτος οφείλει να είναι αποτελεσματικό και να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια προσώπων και περιουσιών. Αν υπήρξαν κάποια φαινόμενα ακραίας αστυνομικής βίας, είναι εξατομικευμένα και ελέγχονται πειθαρχικά και εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις και ποινικά.
Πώς υπολογίζετε ότι θα είναι σε έναν χρόνο η κατάσταση στα Εξάρχεια;
Αρχικά δεν θα τα έβλεπα αστυνομοκρατούμενα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, κοινωνικά και πολιτιστικά, θα μου άρεσε να τα περπατήσω ως μια αβανγκάρντ ιστορική περιοχή των Αθηνών που διέφυγε της γκετοποίησης και της ανομίας.
Θα υλοποιηθεί το μέτρο για φορητές κάμερες στους επικεφαλής των ΜΑΤ ή κάποιο άλλο σχετικό ως «απάντηση» στις αιτιάσεις για αστυνομική βία;
Πράγματι, το μέτρο αυτό μελετάται. Εξετάζουμε τέτοιον τύπο εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε από κάθε πεδίο μια αξιόπιστη απάντηση στα fake news που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από κύκλους αλληλέγγυους στον εξτρεμισμό κάθε φορά που προκαλούνται επεισόδια. Αλλά θέλω να κάνω και ένα επιπλέον σχόλιο. Επιτρέψτε στον έλληνα αστυνομικό και στη δομή της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν τις ίδιες δημοκρατικές ευαισθησίες με τον κάθε άλλο μέσο έλληνα πολίτη.
Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε για την «υπόθεση του Κουκακίου» ότι ερευνάται και ότι θα δούμε τις πραγματικές διαστάσεις της. Πιστεύετε ότι τελικώς υπήρξε λάθος της ΕΛ.ΑΣ. και τι εκτιμάτε πως θα αναδειχθεί τελικώς;
Εγώ θα σας πρότεινα να εμπιστευθείτε την άποψη του Πρωθυπουργού. Προφανώς γνωρίζει στοιχεία από την έρευνα και τις παραμέτρους τις χαρακτηριζόμενες από εσάς ως «υπόθεση Κουκακίου». Αρκούμαι στο σημείο αυτό να σημειώσω την ύπαρξη τριών εισαγγελέων στις επιχειρήσεις. Ως προς τα υπόλοιπα, τι τελικά δηλαδή συνέβη στο Κουκάκι, θα συστήσω λίγη υπομονή. Οι έρευνες ολοκληρώνονται. Θα σας πρότεινα πάντως να παραμείνετε επιφυλακτικός ως προς την εικόνα σχετικά που δόθηκε από κάποια Μέσα, ηλεκτρονικά και έντυπα, και τις βιαστικές δηλώσεις που υιοθέτησαν άκριτα αβάσιμους ισχυρισμούς.
Πώς βλέπετε την πορεία του μεταναστευτικού προβλήματος…
Ευελπιστούμε στην αναθεώρηση των συνθηκών του Δουβλίνου εντός των ερχόμενων μηνών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικής κρίσης. Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την Τουρκία, η οποία με έναν απολύτως ανοίκειο τρόπο αξιοποιεί τους μετανάστες λες και είναι χώρα του trafficking.
Επειδή, ως γνωστόν, παρακολουθείτε διαρκώς τα εθνικά ζητήματα και τα γεωπολιτικά δεδομένα, είστε από αυτούς που φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών. Στο αν εκτιμώ ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα σας απαντούσα ότι ναι, μπορεί να συμβεί. Η επιθετικότητα από την πλευρά της Αγκυρας και οι στρατηγικές επιλογές Ερντογάν προδιαθέτουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει κίνδυνος γενικής ταραχής και απρόβλεπτων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο;
Μα νομίζω ότι ήδη είμαστε μάρτυρες μιας γενικής αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας, ανάλογη με εκείνη των παραμονών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδιαίτερα μετά την εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς Δικαίου «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης. Οσο για τις απρόβλεπτες εξελίξεις που με ρωτάτε, νομίζω ότι είναι ήδη η καθημερινότητά μας.