Λύσεις στην άσκηση της αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περισσότερες από 10.200 περιοχές σε όλη την Ελλάδα καλούνται να δώσουν για άλλη μία φορά οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι αναμένεται να προσδιορίσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης σε περίπου 3.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε ήδη την απόφαση με την οποία καθορίστηκε η αμοιβή των εκτιμητών τους οποίους θα προσλάβει το υπουργείο για να δώσουν νέες τιμές εκκίνησης/τιμές ζώνης στα ακίνητα. Η σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους πιστοποιημένους εκτιμητές αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες με στόχο να πιάσουν αμέσως δουλειά. Ο χρόνος τρέχει και όσοι μπουν στο παιχνίδι της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου έναν μήνα για να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης. Η αμοιβή τους για κάθε τιμή ζώνης ανέρχεται στα 85 ευρώ.
Η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τρέχει ήδη από την ειδική 15μελή ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στις περιοχές που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμή ζώνης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 7.000 περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 3.000-3.500 περιοχές που βρίσκονται κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Κτηματολόγιο, τους δήμους, τα μεσιτικά γραφεία, τους λογιστές και τους συμβολαιογράφους δείχνουν τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην αγορά των συγκεκριμένων περιοχών.
Συγκεκριμένα σε περιοχές-φιλέτα που βρίσκονται σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Πόρτο Χέλι οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων απέχουν έτη φωτός από τις εμπορικές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Αντίθετα, σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου. Και αυτό γιατί η Εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών – ακριβότερων περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της περιφέρειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους σε πλασματικές αξίες.
Η ψαλίδα
Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης ειδικά στις περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών είναι μεγάλη. Μεταξύ των περιοχών αυτών βρίσκονται και «λαϊκές» συνοικίες στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στη Νίκαια, περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, η πλατεία Βικτωρίας, οι οποίες έχουν πάρει τα πάνω τους. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν θα επιβαρύνει τις «λαϊκές» περιοχές και τα μικρομεσαία νοικοκυριά, καθώς ήδη σχεδιάζεται νέα μείωση του φόρου.
Με βάση πάντως τη σημερινή εικόνα της αγοράς, οι περιοχές οι οποίες είναι «υποψήφιες» για αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι:
– Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφουν αύξηση πάνω από 25%.
– Περιοχές των νότιων προαστίων. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει γίνει πόλος έλξης ξένων αλλά και Ελλήνων που επενδύουν στο εγχώριο real estate. Τους τελευταίους μήνες οι τιμές έχουν κάνει άλμα.
– Περιοχές της Θεσσαλονίκης. Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές πώλησης των κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα στοιχεία από τα μεσιτικά γραφεία να δείχνουν αύξηση των τιμών που φθάνει το 28%.
– Περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για οικισμούς που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.