Αρχίζουν εντός του Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα δίδεται για κάθε παιδί που γεννιέται από την Πρωτοχρονιά του 2020. Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά – μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα – ως εξής:
– Στο υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
– Στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.
Το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ, σε δύο ισόποσες δόσεις, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, θα λάβουν όσες οικογένειες αποκτήσουν παιδί από 1.1. 2020 και μετά. Συνολικά ο αριθμός των δικαιούχων σε ετήσια βάση θα κυμαίνεται από 80.000 έως 90.000 άτομα, με τη δαπάνη να εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 170 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Δικαιούχος θα είναι η μητέρα ή ο πατέρας, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε οικογένειας. Συγκεκριμένα, σε ειδικές περιπτώσεις το βοήθημα θα καταβάλλεται στον διαμένοντα – νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα – πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Οι πολίτες τρίτων κρατών για να το πάρουν θα πρέπει να έχουν 12ετή διαμονή στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης.
Για την καταβολή του επιδόματος θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έχουν ως εξής:
1. Για μόνη μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά, το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.
2. Για ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.
3. Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.
4. Για ζευγάρι με ακόμα ένα ανήλικο παιδί το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να είναι πάνω από τα 80.000 ευρώ.
5. Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.
6. Για ζευγάρι με ακόμα δύο ανήλικα παιδιά το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.
7. Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.
8. Για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ανήλικο τέκνο της οικογένειας (μονογονεϊκή και μη) το εισοδηματικό όριο θα αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, από κάθε πηγή προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών (εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα των μελών της οικογένειας).
Ως εξαρτώμενα παιδιά νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα. Η ανηλικότητα του προϋπάρχοντος παιδιού δεν ελέγχεται με την ακριβή ημερομηνία γέννησης, αλλά ανήλικο θεωρείται το παιδί εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του. Προσοχή, το παιδί που γεννιέται και για το οποίο ζητείται η επιδότηση συνυπολογίζεται ως «εξαρτώμενο τέκνο» στο εισοδηματικό όριο της οικογένειας.