Η στάση των ΗΠΑ και ειδικά του προέδρου Τραμπ στα ανοιχτά εθνικά μέτωπα της Ελλάδας και ιδίως οι «άνισες αποστάσεις» που κρατάει έναντι της χώρας μας και της τουρκικής επιθετικότητας διχάζουν το πολιτικό σύστημα.

Την ώρα που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο ζητώντας αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι ήδη παρούσα η διαχωριστική γραμμή.

Από τις ως τώρα αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ διαφαίνεται η διαμόρφωση ενός αντιπολιτευτικού τόξου -από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης- προς την κυβέρνηση.

Τι θα ψηφίσει στη Βουλή για τις βάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι και το γεγονός πως στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για το αν τελικά θα ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή το νομοσχέδιο (κύρωση πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ) για την παραχώρηση τεσσάρων βάσεων και εγκαταστάσεων από τους Αμερικανούς (Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη).

Από τη μέχρι τώρα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που επικρίνει τον πρωθυπουργό για «μελανή στιγμή» στα χρονικά της διπλωματίας και ειδικά από τα όσα είχε πει και στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» προκύπτει πως στην Κουμουνδούρου γίνονται δεύτερες σκέψεις για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται για τον κλασικό αντιαμερικανισμό που έχει επιδείξει στην ιστορική της διαδρομή η Αριστερά (άλλωστε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν οι βάσεις για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και μάλιστα σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας) αλλά για εκτίμηση απόκλισης των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην περιοχή, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράζεται η αμερικανική πολιτική από τον Ντόναλντ Τραμπ. Όλα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση κάποια αλλαγή στρατηγικής και προσανατολισμού για το ΣΥΡΙΖΑ πολύ δε περισσότερο δεν σημαίνουν λογική διάρρηξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε «ανταλλάγματα», την ώρα που ταυτίστηκε με τις ΗΠΑ στην ένταση με το Ιράν και τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ πριν από το ταξίδι του και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εξ’ αριστερών αντιαμερικανικά πυρά

Σε υψηλούς τόνους κινείται και η κριτική του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος υποστηρίζει ότι η πολιτική Τραμπ υπονομεύει την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη για το «ναι σε όλα». Ωστόσο ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 επικρίνει ταυτόχρονα και τον κ. Τσίπρα ότι ως πρωθυπουργός άνοιξε αυτό το δρόμο.

ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ συγκλίνουν στην καταδίκη των ΗΠΑ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και να συναντάται με τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, καταγγέλλοντας την πολιτική των ΗΠΑ.

Παράλληλα όμως, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ συγκλίνουν στην εναντίωσή τους στον EastMed και τη στρατηγική και στρατιωτική σύγκλιση Ελλάδας και Ισραήλ, ασκώντας σφοδρή κριτική όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπερθεματίζει σήμερα υπέρ της κατασκευής του αγωγού.

Ειδικότερα δε το ΚΚΕ, το οποίο είχε κάνει σημαία του το ζήτημα της κατάθεσης στη βουλή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ παραμονές Χριστουγέννων και την παραχώρηση των τεσσάρων βάσεων επικρίνει μαζί με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως είναι χρεοκοπημένη η αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνομιλητής

Ακόμα και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η «Ελληνική Λύση», εκφράζει την εκτίμηση ότι «από τα γενικόλογα ευχολόγια του Αμερικανού προέδρου προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ» και «τελικά το μόνο που «πήραμε» από τις ΗΠΑ είναι από ότι φαίνεται αυτά που θα πληρώσουμε! Τα …F35 και αυτά στο μέλλον, αφού βρούμε τα χρήματα».

Στην πραγματικότητα η πολιτική Τραμπ εμφανίζει τον κ. Μητσοτάκη με μόνο πολιτικό συνομιλητή στο εσωτερικό της Ελλάδας, το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά. Η Χαριλάου Τρικούπη παρά τον προβληματισμό για την εικόνα που εξέπεμψε η συνάντηση με τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο περιμένει την επίσημη ενημέρωση του πρωθυπουργού και απορρίπτει είτε τις υπεραισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των άλλων κομμάτων που θεωρούν φιάσκο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Χάγη;

Σε αυτό το κλίμα προκύπτει ένα ερώτημα για το πώς και με ποιους όρους στην πράξη θα επιτευχθεί η στήριξη της αντιπολίτευσης για τυχόν προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία. Σε επίπεδο δηλώσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά συγκλίνουν όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο η συνολική πολιτική ατμόσφαιρα μάλλον βάζει εμπόδια σε έναν από τους όρους που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν η συναίνεση της αντιπολίτευσης σε αυτή την προοπτική.

Είναι βέβαιο σε κάθε περίπτωση ότι η διαχωριστική γραμμή που διαφαίνεται στο πολιτικό σύστημα εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα συμπαρασύρει τη γενικότερη αντιπολιτευτική γραμμή των κομμάτων και σίγουρα θα επιδράσει αποφασιστικά και στην στρατηγική του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινή διαχείριση της διακυβέρνησης και της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και επικαιρότητας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε λαμβάνουν χώρα οι διεργασίες για τον εκλογικό νόμο, -θα αποτελέσει και αντικείμενο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο αλλά και τη Δευτέρα- καθώς και για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την επανεκλογή Παυλόπουλου προτάσσοντας τα εν εξελίξει εθνικά ζητήματα με αιχμή την τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι συναντήσεις της Παρασκευής του πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα, την κα Γεννηματά, τον κ. Βελόπουλο και τον κ. Βαρουφάκη καθώς και η συνάντηση της Δευτέρας με τον κ. Κουτσούμπα θα δώσουν ένα πρώτο δείγμα γραφής για το πως αποτυπώνονται στον πολιτικό χάρτη της χώρας τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του διπλωματικού μαραθωνίου της κυβέρνησης που ξεκίνησε μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον κ. Τραμπ.