Ούτε στο ελάχιστο δεν κάνει πίσω αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα σαφή μηνύματα τόσο της ΕΕ, όσο και του ΟΗΕ.
Αφού προ ημερών έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα… δεν σημαίνουν κάτι για εκείνον, σήμερα ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Μεσόγειο.
Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, δε, πως το μέλλον και η ασφάλεια της χώρας του ξεκινούν πολύ πέρα από τα σύνορά της.
Αναφερόμενος στο σχέδιο αποστολής Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερντογάν είπε πως «βρισκόμαστε σε αυτά τα εδάφη (σ.σ. τη Λιβύη) όπου οι πρόγονοί μας έγραψαν ιστορία, επειδή μας προσκάλεσαν εκεί για να διαλύσουμε την αδικία και τις διώξεις».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα του θα δώσει «την καλύτερη απάντηση» σε όσους δεν κατανοούν ότι η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά πέραν των συνόρων της, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχει προκαλέσει αυτή η απόφασή του.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Νωρίτερα, με μια οργισμένη ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε βέλη αναφορικά με τα συμπεράσματα της πενταμερούς Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας που έλαβε χώρα στο Κάιρο.
Η Τουρκία στην ανακοίνωση αυτή υποστηρίζει ότι είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο και άρα έχει δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή. Κάνει λόγο για ψευδή επιχειρήματα από τις πέντε χώρες λέει ότι όσα έχει υπογράψει με την Λιβύη είναι νόμιμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.
Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.
Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.
Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».
Τριπλή NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο
Το κρεσέντο των προκλήσεων δεν σταμάτησε εκεί. Η Άγκυρα προχώρησε και στην έκδοση τριών NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο. Παράλληλα, προσπαθεί να θέσει εμπόδια σε προγραμματισμένη ελληνική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει με την πρώτη από αυτές την περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου για πολλαπλά χρονικά διαστήματα μέσα στο 2020, για ασκήσεις με πυρά.
Διαβάστε επίσης: Το Madame Tussauds… χώρισε Μέγκαν και Χάρι από τη βασιλική οικογένεια!
Στη δεύτερη δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Αμοργού και Μαύρας, ενώ στην τρίτη την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Άη Στράτη και Λέσβου.
Παράλληλα, αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, ενώ η Ελλάδα δέσμευσε την περιοχή για άσκηση στις 9 Ιανουαρίου, η Τουρκία εξέδωσε δική της οδηγία προς ναυτιλομένους, τονίζοντας πως επειδή η NAVTEX της Αθήνας εκδόθηκε από σταθμό που δεν είναι αρμόδιος, προχώρησε σε επανέκδοση της οδηγίας από τον δικό της σταθμό για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.