Τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και την ελληνική οικονομική επικαιρότητα σχολιάζουν στην εκπομπή Ανάπτυξη του ONE Channel, ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χαριτάκης.
«Υπάρχει μια περίοδος αστάθειας στην περιοχή. Μετά την Αραβική Ανοιξη πολλαπλασιάστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους συνεχίζουν και επί Τραμπ την πολιτική που εκκίνησαν επί εποχής Ομπάμα.
Δηλαδή το να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε Ειρηνικό, Άπω Ανατολή, Ινδία και Κίνα, προσπαθώντας να απαγκιστρωθούν από Μέση Ανατολή και αν. Μεσόγειο» τονίζει ο πρέσβης, λέγοντας πως το ίδιο διάστημα έπαψε να υπάρχει διεθνής πίστη στη χρησιμότητα των θεσμών συλλογικής ασφάλειας όπως ο ΟΗΕ. Ακόμα, ο κ. Μαλλιάς επισημαίνει πως οι ανωτέρω συγκρούσεις και η «εμπλοκή, στρατιωτική ή μη, των περισσοτέρων χωρών της περιοχής σε μέτωπα όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Υεμένης, προκάλεσαν ένα ρήγμα στην ευρωπαϊκή συνοχή». Σχετικά με τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης, ο πρέσβης είναι ξεκάθαρος. Εξηγεί πως «βιώνουμε την δύσκολη κατάσταση μετά την ανάδειξη του Ερντογάν ως ηγέτη της Τουρκίας.
Η Τουρκία έκανε σημαντικό βήμα -για την ίδια- με την στρατιωτική συμφωνία αλλά και αυτή για την ΑΟΖ με τη Λιβύη. Έτσι θα είναι στο τραπέζι της επόμενης μέρας της Λιβύης, έχοντας ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις τόσο στην χώρα όσο και στην περιοχή». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι ενέργειες αυτές «ξεπέρασαν τα όρια, μια και αμφισβητούν ευθέως την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Συμπληρώνει, παρόλα αυτά, την ύπαρξη «ευρωπαϊκών ευθυνών» για τη Λιβύη, μια και «η επέμβαση το 2011 έγινε χωρίς να προβλεφθεί η λεγόμενη επόμενη μέρα στη χώρα. Έφυγε ένας στυγνός δικτάτορας (σ.σ. Μουαμάρ Καντάφι) και ήρθε ένα χάος.
Πάντως και ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο σφάλμα της θητείας του ήταν η επέμβαση στη Λιβύη». Ακόμα, σχολιάζει θετικά το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, κάτι που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Στην οικονομία παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία. Οτιδήποτε κατοχυρώνει ότι γυρίσαμε σελίδα, ενισχύει τη γενικότερη εικόνα που θέλουμε να στείλουμε ότι η στιγμή αυτή είναι πολύ καλή για να επενδύσει κάποιος τα χρήματά του στην Ελλάδα. Εννοώ τις μεγάλες εταιρείες.
Υπάρχει ένας συμβολισμός» καταλήγει. Από την πλευρά του, ο κ. Χαριτάκης σημειώνει πως η Ελλάδα «βγήκε από μια μακρόχρονη κρίση. Ματώσαμε, πληρώσαμε πολλά. Είμαστε στην είσοδο της ανατολής στη Δύση. Είμαστε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Για το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην χώρα μας, εξηγεί πως «δεν είναι συμβολικό». «Ήμασταν το κακό παιδί. Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα να παίξει το ρόλο του κακού παιδιού που μαλώνει ένα άλλο κακό παιδί και το βάζει σε πειθαρχία. Θεωρούμασταν αφερέγγυοι.
Την φύλαξη της φερεγγυότητα της χώρας μας, για τους ξένους, θεωρητικώς, την προφύλασσε το ΔΝΤ. Άρα ότι φεύγει είναι σημαντικό» επισημαίνει. Σχολιάζοντας το Brexit, ο καθηγητής εκτιμά, πως δεν θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα στον -εισαγόμενο από την Βρετανία – τουρισμό. «Η κίνηση κεφαλαίων και το θέμα της διακίνησης προϊόντων θα μας προβληματίσει τα επόμενα χρόνια» προσθέτει. Ακόμα, υποστηρίζει ότι η «κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι παράγοντας – ευκαιρία κινητοποίησης της ελληνικής οικονομίας» ενώ μιλά και για τον αγωγό East Med. «Η υπογραφή του αγωγού αλλάζει τελείως τον τρόπο επικοινωνίας της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Μεσογείου» καταλήγει χαρακτηριστικά.