Τη διαχείριση 70-80 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιδιωτικών νοσοκομείων της Αττικής επιχειρεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μη δοκιμαστούν (και) εφέτος οι αντοχές του δημόσιου συστήματος Υγείας ενόψει της έξαρσης της εποχικής γρίπης.
Εν τω μεταξύ κομβικό ρόλο στη διαχείριση των κλινών του ιδιωτικού τομέα θα παίξει το ΕΚΑΒ, καθώς αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαχειριστή». Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, οι κλινικές δεσμεύονται να αναφέρουν σε καθημερινή βάση τη διαθεσιμότητά τους στο Κέντρο με στόχο την άμεση διακίνηση των περιστατικών στο σύστημα (δημόσιο και ιδιωτικό).
Μάλιστα είχε προηγηθεί πολύωρη συνάντηση το απόγευμα της περασμένης Τρίτης – ώστε να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες και να υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Και ενώ η παραχώρηση των κλινών ΜΕΘ αφορά σε πρώτη φάση τους επόμενους τέσσερις μήνες – ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες λόγω γρίπης -, εξελίσσεται παράλληλα μια διαπραγμάτευση για την εδραίωση συνεργασίας με μόνιμο χαρακτήρα.
Σε κάθε περίπτωση και όπως σημείωναν χθες στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, η θετική ανταπόκριση του κλάδου οφείλεται και στο γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγειάς έδωσε διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους πως η παροχή των υπηρεσιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα αποζημιώνεται με βάση το ημερήσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, όμως δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο clawback και στο rebate.
Κενά
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναγνωρίσει τα κενά που πληγώνουν την εύρυθμη λειτουργία των νευραλγικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχοντας θέσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη η τάση είναι το 15%-20% των κρεβατιών ενός νοσηλευτικού ιδρύματος να αφιερώνεται στην εντατική θεραπεία. Στις ΗΠΑ δε το σχετικό ποσοστό παρουσιάζει αυξητική τάση. Εκτός όμως από την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ, έμφραγμα στο σύστημα προκαλεί και η έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα παραδοσιακά δύο στα δέκα κρεβάτια να παραμένουν κλειστά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία 20ετία στη χώρα μας αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.
Το αποτέλεσμα είναι διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και να αναβάλλονται κρίσιμα χειρουργεία, εξαιτίας έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Για το θέμα αυτό άλλωστε την περασμένη εβδομάδα εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλοντας ότι περισσότεροι από 40 ασθενείς – μεταξύ αυτών πολυτραυματίες, ασθενείς με σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές κ.ά. – παρέμεναν στη λίστα αναμονής ώσπου να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους επιδίδονται παράλληλα σε μια προσπάθεια να «ξεκλειδώσουν» και τις κλειστές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, με την άμεση τοποθέτηση επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.