Στους περιφερειάρχες και στους δημάρχους των περιοχών που έχουν μπει στο κάδρο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία νέων – ελεγχόμενων – δομών φιλοξενίας προσφύγων πέρασε χθες η σκυτάλη των συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς. Οι κυκλικές (πραγματοποιήθηκαν ανά περιφέρεια και δήμο) συσκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών διήρκεσαν για περισσότερες από εννέα ώρες με κάποιους από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να δίνουν το «παρών» μέσω… Skype. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν περίπου στις 8.30 προχθές το βράδυ, με την Κρήτη να είναι η τελευταία περιοχή που τέθηκε επί τάπητος. Το ραντεβού των κυβερνητικών στελεχών με τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις επεκτάθηκαν σε όλο το πλέγμα του σχεδιασμού για τη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού (νέο σύστημα χορήγησης ασύλου, αυστηρή φύλαξη συνόρων κ.ά.), με αιχμή, ωστόσο, τις προσφυγικές δομές σε νησιά και ενδοχώρα. Και ενώ για την περίπτωση των νησιών η απόφαση για τη δημιουργία πέντε νέων κλειστών-προαναχωρησιακών κέντρων είναι ειλημμένη, υπό διαπραγμάτευση παραμένουν οι νομοί της ενδοχώρας που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Οπως προέκυψε από τις μαραθώνιες συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των υφυπουργών Παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Αμυνας (ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό) Αλκιβιάδη Στεφανή και των τοπικών αρχόντων, οι νομοί που φαίνεται να προκρίνονται τουλάχιστον σε πρώτη φάση είναι οι εξής: Φθιώτιδας (κατά πληροφορίες κοντά στη ΒΙΠΕ Λαμίας), Λάρισας (ενδεχομένως στο Κυψελοχώρι), Ηλείας (ενδεχομένως στο Επιτάλιο), Ηρακλείου (ενδεχομένως στη Φαιστό), Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας καθώς και σε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας.
Φωνές διαμαρτυρίας
Τα όσα συζητήθηκαν χθες και προχθές αναμένεται άμεσα να τεθούν στην ατζέντα των κατά τόπους δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, με το κυβερνητικό επιτελείο να παραμένει ανοιχτό σε οποιαδήποτε αντιπρόταση και στον διάλογο για τη χωροθέτηση των δομών. Σε μια προσπάθεια κάμψης των αντιδράσεων, μάλιστα, επέμειναν στην εξυπηρέτηση (από τα εν λόγω κέντρα) ατόμων με αυστηρά προσφυγικό προφίλ αλλά και για συστηματικά ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από και προς αυτές. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών με αντισταθμιστικά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικότερες αντιδράσεις απέναντι στο πλάνο της κυβέρνησης εκφράστηκαν από φορείς της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα του Νομού Ηλείας, ενώ την ίδια στιγμή, αταλάντευτοι στην άρνησή τους για δημιουργία νέων -κλειστών – δομών εμφανίστηκαν και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ατόμων.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο ίδιος και οι ομόλογοί του από Μυτιλήνη, Χίο, Κω και Λέρο έχουν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση συντονισμένων κινητοποιήσεων κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού. Οπως επεσήμανε, η μορφή των δράσεών τους δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από μεταξύ τους συνεννόηση.
«Τις δύο ημέρες που βρεθήκαμε στο υπουργείο Εσωτερικών διαπιστώσαμε ότι, παρά τις εκκλήσεις μας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα νησιά. Οι αρμόδιοι φορείς εμμένουν στη δημιουργία μιας κλειστής δομής σε κάθε νησί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς, καθώς από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει ότι οι ροές είναι δυνατόν να ανακοπούν και ο αριθμός των προσφύγων να παραμείνει σταθερός ή μειούμενος ώστε να εξυπηρετούνται από ένα και μόνο καμπ σε κάθε νησί» επεσήμανε.
Οσον αφορά το νησί του, ο κ. Στάντζος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση των κατοίκων της Σάμου στη δημιουργία κλειστής δομής (χωρητικότητας 5.000+ ατόμων) στην περιοχή Ζερβού, εξηγώντας πως δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέχρι και η ύδρευση της δομής είναι εν αμφιβόλω εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών, ενώ επέμεινε στο κλείσιμο του ΚΥΤ του Βαθέος. «Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και των δημάρχων των υπολοίπων εμπλεκόμενων νησιών και, όπως όλα δείχνουν, κατόπιν αυτών θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, αλλά πάντα με σύνεση» πρόσθεσε ο ίδιος. Μάλιστα, ο κ. Στάντζος αναρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας σοβαρής κρίσης στα εθνικά θέματα.
Πάντως, από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τη Λέσβο, επισημαίνουν ότι αποκλείεται η παράλληλη λειτουργία δύο δομών, τονίζοντας ότι με το άνοιγμα της νέας θα μπει λουκέτο στη Μόρια.